Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Dětem vstup zakázán aneb krev nepoteče

25.02.2006   Jitka Lenková   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Dětem vstup zakázán aneb krev nepotečeČeský kreslíř razí do světa

Třicetiletý kreslíř, který tvoří pod pseudonymem Vhrsti, se výtvarnému umění věnuje od útlého dětství, kdy mu byl velkou inspirací jeho tatínek. Až po studiu na střední a vysoké škole s výtvarným zaměřením začal autor hledat vlastní tvůrčí cestu. Mezi své milované autory řadí Borna, &Slitra, &Salamouna, Velíška, Poše, Holého, &Svankmajerovy, Lamra, Vyčítala, Čecha, Síse, Jelena, Miróa, Klea, Mordilla, Trondheima, Sfara, Groeninga, De Grécyho, Andersona, Prap a tatínka. Práce těchto a mnohých dalších autorů pokládá za nesmírně imaginativní a podnětné. Žije ve své rodné Plzni s přítelkyní, která je mimo jiné poradkyní v oblasti rozvoje osobnosti a spoluautorkou projektu Léčivé obrázky.

Je členem České unie karikaturistů a jeho ilustrace se objevily např. v časopisech Nový prostor, Labyrint Revue a Moje 1. noviny, v komiksových fanzinech Bedeman a Zkrat anebo ve světové antologii protiválečného komiksu Warburger 2003. Získal zvláštní cenu poroty na 1. mezinárodním salonu mladého komiksu v Bělehradě 2003. Jeho zatím posledním úspěchem je příspěvek do italského magazínu Q International, vydanému u příležitosti XX. zimních olympijských her, který se věnuje tématu Zima a sport.


Tvoříte pod pseudonymem Vhrsti. Proč jste si vybral právě ten?

Do světa výtvarného umění jsem vstupoval na poli komiksu a připadalo mi, že je v rámci dobrého bontonu učinit tak pod nějakým legračním pseudonymem. S odstupem času dneska nechápu, jak jsem na to přišel, když většina komiksových autorů tvoří pod svými vlastními jmény. Nicméně Vhrsti už mi zůstal a jsem za něj rád. Mimo jiné i proto, že můj tatínek byl v 80. a 90. letech v západních Čechách uznávaným výtvarníkem, a mě dneska už těžko někdo může obviňovat z toho, že mi slavné jméno vyšlapalo cestičku.

Jak jste se dostal ke Q International?

O tom, že turínský magazín Q International připravuje speciál k olympijským hrám, jsem se dozvěděl na internetu. Nápad na komiks s touto tématikou jsem nosil v hlavě už několik let a tohle byl impuls k tomu si sednout a konečně ho přivést na svět. Mimochodem jsem si pro tento projekt napsal ještě jeden mnohem delší a komplikovanější scénář podle pohádky Jana Vodňanského o hokejovém puku, ale nakonec jsem se stejně vrátil ke svému původnímu námětu.

Kdy tvoříte a kam chodíte na nápady?

Tvořím vždycky, když mám chuť. Nápady chodí samy od sebe, nečekaně a bez zaklepání, jako bych byl prostředníkem někoho jiného, kdo si je za mě vymýšlí a skrze mě je uvádí v život. Samozřejmě často bezradně sedávám nad čistým listem a je to lopotná práce něco vymýšlet, jenže ty nejlepší nápady stejně vždycky přijdou tak jakoby odjinud.

Na čem pracujete teď?

Před několika lety vyšla v exkluzivním nákladu 111 kusů antologie často velmi brutálně parodující slavné příběhy Čtyřlístku s názvem „Dětem vstup zakázán“. Mám za to, že se celý projekt autorům poněkud vymkl z rukou, a jeden z nich mi dal před časem za pravdu. Oslovil mě a několik dalších autorů, abychom připravili mírnější a hlavně hravější pokračování. A to je to, co právě teď mimo jiné dělám. Připravuji deseti až jedenáctistránkový příběh s pracovním názvem „Třeskoprsky show“ o tom, jaké to bylo, než se dali Myšpulín, Bobík, Fifinka a Pinďa dohromady. A už teď se musím přiznat, že i mně se celá záležitost trochu vymkla z rukou. Krev sice nepoteče, ale nějakým vyraženým zubům už nejspíš nezabráním.

Existuje něco, co byste v životě nenakreslil? Co vám naopak jde nejlépe?

Takhle jsem nikdy nepřemýšlel. Můj způsob kreslení určitě nemůžeme nazvat realistickým, a tak kdykoliv potřebuji do svého výtvarného stylu přenést nějakou reálnou věc, kterou jsem ještě nikdy nekreslil, vždycky je to o hledání nového tvaru, podoby, symbolu, o tom, jak takovou věc nakreslit, aby perfektně zapadala do mého světa a přitom každý bezpečně poznal, o co se jedná. A to jde někdy nečekaně snadno a někdy je to otázka poměrně složitého hledání a nacházení úplně obyčejných věcí.

Kde můžeme vaše díla nejsnáze vidět?

Odkázal bych Vás na své stránky www.vhrsti.cz , kde najdete nepřeberné množství mých prací. Když se vám bude něco líbit, můžete si to i stáhnout v sekci ke stažení.Zdroj fotografií: www.vhrsti.cz



Zdroj fotografií: www.vhrsti.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0356 s