Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


V dubnu znovu ožije téma Kaplický…

20.03.2010   Aneta Šimonková   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

V dubnu znovu ožije téma Kaplický…… a to hned při dvou příležitostech. Jednak se do kin dostane dlouho očekávaný dokument Olgy &Spátové Oko nad Prahou a zároveň bude o dva dny později v pražských Holešovicích zahájena výstava Jan Kaplický.


Oko nad Prahou
začala Olga &Spátová natáčet v době, kdy se před tvůrci dokumentu i samotnými aktéry rýsovala diametrálně odlišná budoucnost, než jaká v reálu posléze přišla.

Jan Kaplický vyhrál soutěž s návrhem nové podoby budovy Národní knihovny. Architektovo nadšení z budoucí práce ve své rodné zemi, kterou v roce´68 opustil a emigroval do Anglie, kde tvořil a žil, dokazuje i jeho výrok: „Taková věc se stane jednou dvakrát za život. To je první česká mezinárodní soutěž a první soutěž svobodného státu. A to uzavřelo jakýsi kruh, kde člověk odešel kdysi dávno a zase se pozvolna vrací zpátky.“ Pak ale přišel obrat. Proti stavbě se postavila část politického spektra v čele s prezidentem, regulérnost soutěže byla zpochybněna a „Chobotnice“ získala pejorativnější název – „Chrchel“. Jak tato situace ovlivnila senzitivního člověka, který měl pocit, že konečně může zanechat výraznou stopu i ve své rodné zemi?

                
                                                                   Praze více chobotnice...


Olga &Spátová okem kamery zabírala nejenom průběh osudu „Chobotnice“, ale v další linii se soustředila i na tvorbu Kaplického jako takovou, aby ji mohla přiblížit zejména českým divákům, protože do podvědomí širší veřejnosti se Kaplický dostal právě díky handrkování o novou podobu Národní knihovny. Zároveň ale dokumentaristka připojila i něco, co se stalo už charakteristickým rysem její tvorby, a sice stránku citovou. Tady ji osud Kaplického výrazně pomohl, protože architekt si nedlouho po výhře v soutěži vzal o čtyřicet jedna let mladší Elišku Fuchsovou, se kterou se seznámil při natáčení jiného dokumentu o své osobě - Profil. Tak, jak Jan o Elišce mluvil a jak se k sobě oba chovali, ještě více nahrávalo poetice dokumentu. Manželům se nakonec narodila Johanka, ale v ten samý den osud uštědřil zejména Elišce (a potažmo i synovi z předchozího vztahu Kaplického Josefovi) krutou ránu – její muž, Jan Kaplický, zemřel. Jak se s tímto vývojem vypořádala Olga &Spátová, zjistíte buď už na zahájení Febiofestu, který uvede dokument – 25. března - anebo si počkejte na oficiální premiéru Oka nad Prahou14. dubna.

                  
                                                                Manželé Havlovi s manžely Kaplickými.


O dva dny později poznáte tvorbu Jana Kaplického zase z jiné stránky. Eliška Kaplický spolu s Centrem současného umění DOX a přáteli Kaplického - Evou Jiřičnou, Alanem Zárubou, Zdeňkem Lukešem a Ivanem Margoliusem - připravila výstavu pojmenovanou po svém muži. Ta, jak název napovídá, nabídne průřez tvorbou architekta, mezi jehož nejznámější projekty patří obchodní dům Selfridges v Birminghamu a tiskové centrum na kriketovém hřišti v Londýně. Nyní si stavby, inspirované koloritem a tvary přírody, lehce fantaskně dobarvené architektovou představivostí, budete moci prohlédnout i vy.

                 
                                                                   Eliška Kaplický s Johankou.

Zdroje: www.doxprague.org
www.okonadprahou.cz

Foto: Hollywood Classic Entertainment (www.hce.cz) - k dokumentu Oko nad Prahou


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0759 s