Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Největší filmová hrozba? Převypravěč!

21.03.2010   Aleš Misař   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Největší filmová hrozba? Převypravěč! Nechce se vám pro filmový zážitek obětovat dvě hodiny času a peníze za vstupné a dopravu ke kinu? Pak nemusíte nikam chodit, lidé z naší agentury jsou připraveni jít za vámi a nejnovější premiéru vám převyprávět tak barvitými gesty a živými slovy, že budete mít pocit, jako byste v kině doopravdy byli. Filmový převypravěč chodí do kina za vás!

„Tos přišel o hodně, žes nebyl s náma v tom kině včera!“ vyčítá mi zcela přátelským tónem můj hovorný kamarád &Simi a bonvivánsky rozkládá rukama. Myslím, že brzy převrhne číšku vína před sebou a zaměstná sličnou servírku. Zatím upoutává jen mě: „Opravdu senza film, komedie francouzský školy, a ty hlášky!“ halasí a nenechá mě říci nic na mou obhajobu. Následně shrnuje v několika vychrlených větách děj a vlákno vyprávění podpírá asi tuctem nejlepších hlášek jako drát stožáry. Tak mi společník bravurně převyprávěl film, zklidnil gesta, napil se z nepřevržené číše. A já to zapil; díky němu teď mohu nezasvěceným předstírat, že jsem v tom kině vlastně byl! &Simi je kamarád, jeho služba mě nic nestála, vyjma několika hořkých výčitek za mou kino-absenci. Jinak ten človíček, aniž to tuší, nahmatal tržní mezeru, kterou by mohl zaplnit novou bombastickou funkcí.


Takzvaný filmový převypravěč by v sobě spojoval několik rolí – komika, dramatika, vypravěče a promítače. Tenhle by však netahal kotouče a neškobrtal o rozmotané pásky, veškerý materiál by měl uložen v paměti, nosil by zkrátka promítačku v hlavě. V čem by spočíval jeho úkol, je jasné už z úvodu, ale zkusme si představit jakýsi ideální průběh zakázky.


Převypravěč zazvoní (předpokládáme, že je objednán), vpustíte jej dál, host se ukloní a po pár zdvořilostních frázích se zeptá, kam si má stoupnout. Postavíte jej například do arkýře, aby byl jaksepatří na hvězdu pěkně na světle, potom si postavíte židli v nejlepší vzdálenosti, abyste na něj dobře viděli, zároveň aby na vás moc neprskal. Požadovaný film už máte vybraný telefonicky. Převypravěč má v ceně i vytváření atmosféry. Proto se nedivte, že na romantiku vám strategicky po nábytku rozloží svíčky, na komedii rozdá klaunské nosy a frkačky, že v případě hororu instaluje chrlič umělé mlhy. Potom už jen sepne v mozku kotouče se zhlédnutým filmem a místo promítacího paprsku na vás pustí proud slov, který samozřejmě doprovází hereckými kejklemi. Gestikuluje, vypráví, směje se, pláče, perlí, počíná si jako spolehlivý převozník, který vás vezme na druhý břeh fantazie. Dámy a pánové, teprve tomu se říká domácí kino! Ale jako v obyčejném kině i zde platí: nešustit kornouty a neusínat. Kdo toto nezvládne, ať si připlatí ještě za hlídačku! Na každý pád přejeme, aby váš filmový zážitek one-man show vzbudil žádost opakovat jej zas a zas.


Dosud to zní jako čistě soukromá libůstka pohodlnějších diváků. Ale nyní si představte, kdyby se převypravěči tržně uchytili, jaký by to mělo pro kino-průmysl nedozírné dopady. Nákladné natáčení filmů by producenti mohli oželet. Plejáda hvězd by byla propuštěna z postu celebrit, protože spojení scénáristů a převypravěčů by dostačovalo a hlavně, držte se, filmy už by se nepromítaly, ale vypravovaly. Režiséři by dostali vyhazov a programy by zaplnila jména elitních vypravěčů s jejich premiérami. Brzy by tito sólisté začali ovládat celé sály a nastala by zvrácenost pokroku, kdy by kina ustoupila umění druhu divadelního. Promítačky a plátna by byly zahnány do podzemních sklípků a zastrčených kaváren! Zato Hollywood a jeho výšiny by byly plné vypravěčských hvězd! A komu by asi patřily Oscary?


Kamaráde &Simi, napadá mě, že jsi stanul na začátku velkolepé kariéry. Za sebe říkám, že příště kino rovnou vzdám a pozvu si tě na domácí sezení. Ale v tomto bodě raději skončím onu nefilmovou pohádku, než mi některá z filmových hvězd přijde uštědřit ošklivý autogram.

Ikonka: http://hub.tv-ark.org.uk



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0268 s