Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž ...  Dnes je pátek 6.12.2019, svátek má Mikuláš 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 500
Registrovaní čtenáři: 505
Publikovaných článků: 12778
Komentářů: 11044


Měření



3x velikonoční recepty, bez kterých se neobejdete

02.04.2010   Michaela Wilhelmová   Rozhledy   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Bez čeho nejsou Velikonoce Velikonocemi? Určitě bez vajíček a bez pomlázky! Ale víte, co by mělo být na stole prostřeno k jídlu? Určitě nesmí chybět mazanec, králík a nádivka. Ale ne jen tak ledajaká!

Velikonoční nádivka pro mlsouny

Co potřebujeme?
3 dl mléka, 8 rohlíků, 60 gramů másla, 4 vejce – oddělené žloutky a bílky, zhruba 250 gramů uzeného, stejně tak vepřového a hovězího masa, dále mletý pepř a špetku muškátového květu, sůl, libovolné zelené bylinky

Jak na to?
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a smícháme s rozpuštěným máslem a mlékem. Necháme nasáknout až změknou, vmícháme žloutky, podušené kousky masa, okořeníme pepřem, muškátovým květem, osolíme, zasypeme rozemletými bylinkami. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme. Směs můžeme péct v pekáči v troubě na 180 stupňů.


Králíček, co pohladí jazýček


Co potřebujeme?
5 králičích stehen, 2 dl mléka, 100 gramů másla, 5 lžic šlehačky, cca 50 gramů slaniny, kousek celeru, petržele, mrkve, dvojnásobek cibule, než kolik máme dávku jednoho zeleninového druhu, šťáva z poloviny citronu, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, ocet, sklenička vývaru z masa či masoxu

Jak na to?
Zeleninu rozporcujeme na kostičky, které na másle osmažíme. Králičí stehna prošpikujeme slaninou, osolíme, zprudka opečeme a dáme na smaženou zeleninu. Přidáme koření a na kousky naplátkovaný zbytek citronu. Řádně podusíme, přiléváme vývar. Vedle uděláme máslovou jíšku a tu poté vlijeme pod maso. Na závěr přidáme mléko, šlehačku, dochutíme solí, citronem (možno též octem) a cukrem. Omáčku přelíváme přes maso, aby mu dodala chuť.


Tradiční mazanec

Co potřebujeme?
500 gramů polohrubé mouky, 150 gramů moučkového cukru, hrst rozinek, stejná mandlí, balení droždí, strouhaná citronová kůra, sůl, 4 žloutky, hrneček mléka, balení vanilkového cukru, velká lžíce másla, na špičku nože muškátového oříšku, vejce na potření

Jak na to?

Máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, sůl s citronovou kůrou utřeme do pěny, přidáme droždí, mouku a zbylé mléko, které by nemělo být přímo z lednice. Dále rozinky, část spařených mandlí, které svlékneme a rozdrtíme, přidáme muškátový oříšek. Ze směsi hněteme těsto, které necháme kynout aspoň 2 hodiny; ale klidně i 3,5. Poté upatláme na mouce bochánek. Nožem (tupým) uděláme veprostřed křížek, celé potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme zbytkem mandlí a pečeme v troubě asi hodinu na zhruba 170 stupňů. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.



Pokud propadáte sladké vášni, inspirujte se ve velikonočním pečení u dalších tří receptů zde:

http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=4374

Pokud si chcete tradičně vyzdobit byt a znát velikonoční symboliku, přečtěte si tento článek:

http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=4381

Další, k němu dopňující informace, jsou i zde:

http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=2034


Přejeme dobrou chuť!

Ikonka: muj.labuznik.com



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2019 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2651 s