Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Toulky po Francii - část 6.

05.04.2010   Soňa Exnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Toulky po Francii - část 6.Francouzská kuchyně se zaslouženě považuje za jednu z nejlepších na světě, přičemž kultura stravování je nedílnou součástí života Francouzů. Pojďme tedy společně nahlédnout pod pokličku té bretaňské, neméně významné odnože francouzské gastronomie.

Bretaň, podobně jako celá Francie, oplývá řadou specialit, jejichž konzumaci si nejlépe vychutnáte v pulsující taverně jednoho ze středověkých městeček, blíže specifikovaných v minulých dílech našich Toulek. Doporučuji využít menu v různých cenových relacích; zpravidla vyjde levněji a okusíte tak tři chody – „entrée“ či „hors-d´oeuvre“ (předkrm), „plat principal“ (hlavní chod) a „dessert“ (moučník, závěrečný chod).

Charakter kuchyně z velké části ovlivňuje samotná poloha Bretaňského poloostrova, semknutého divokými vodami Atlantického oceánu. Na jídelním lístku udávají tón mořské ryby a korýši, chutnou přísadou se stávají také chaluhy. Mezi vybranými lahůdkami zaujímá výsadní post především zapečená hřebenatka „coquille Saint-Jacques“ nebo rybí polévka „soupe de poissons“, často prezentované jako předkrm. Populární klasiku představují černé slávky „moules marini?res“ vařené v bílém víně se šalotkami a máslem. Vysoce se cení ústřice „huîtres“ z Cancale, bez nichž se ve Francii neobejde &Stědrovečerní večeře. Pozornosti neujdou ani pokrmy z vepřového masa, především ostrý uzený salám z drštěk „andouille“ či jelito „boudin noir“ servírované s jablky.

                
                                      Mořské plody                                            Moules marinieres


V Bretani natrefíte na řadu útulných restaurací zvaných „cr?perie“, kde základní komponentu tvoří pro tento kraj typické „cr?pes“ nebo „galettes“. „Cr?pe“ se podobá naší sladké palačince a jídelní lístek nabízí mnoho druhů náplní. Oproti tomu „galette“ je placka z pohankové mouky se slaným vnitřkem, přičemž na klasický způsob se plní šunkou a vejcem. Tyto hospůdky se rozšířily po celé Francii a dokonce i do dalších zemí. Koneckonců, i v České republice lze najít „cr?perie“ s proslulou bretaňskou pochoutkou. 

                            
                                                      Coquille                                     Galletes

Místní „cr?pes“ a „galettes“ doprovází „cidre“, perlivý jablečný mošt s malým procentem alkoholu. Původně pochází ze sousední Normandie, ale v Bretani se rychle zabydlel. Vyrábí se tu stejným způsobem již několik století a proces výroby můžete shlédnout v jednom z muzeí věnovaných tomuto moku.

Klasickými bretaňskými nápoji bývalo i pivo „cervoise“ a medovina, jenž nese hned několik názvů, například „hydromel“, „dourvel“ nebo nejčastěji „chouchenn“. Tento nápoj bývá zrádný, s jeho konzumací to tudíž nepřehánějte. Jako aperitiv se nejčastěji popíjí „pastis“, silný alkoholický nápoj s vůní lékořice, který se ředí studenou vodou či kostkami ledu. Odrůda vína „muscadet“ byla do Bretaně převezena z Burgundska. Žulové podloží země a mořské klima jí dodávají zvláštní buket, jenž se obzvláště hodí k rybím pokrmům.

K vyhledávaným pamlskům patří tradiční dezerty „Kouign amann“, sytý máslový koláč s těstem v několika vrstvách, či „Far Breton“, připravovaný z velkého množství mléka, vajec, másla a sušených švestek.

                          
                                                  Far breton                                       Crepes

Součástí každého menu jsou sýry a zelenina ve všech úpravách. Ve Francii se vyprodukuje na čtyři sta druhů sýra – z kravského, ovčího a kozího mléka. Francouzi považují sýry za nejvhodnější zakončení oběda i večeře. Podle gastronomických pravidel se na závěr servírují čtyři druhy sýrů – tvrdý, čerstvý, plísňový a dobře uleželý. Ze zeleniny bezkonkurenčně dominuje artyčok, jenž se pokládá za symbol Bretaně. Je vyhledáván nejen pro jemnou chuť, ale složením minerálních látek reguluje hladinu cholesterolu a chrání játra před různými jedy, počítaje v to i alkohol. Dalšími neméně významnými artikly jsou chřest, šalotka, květák a brokolice.

                                   
                                                                                Sýry

Bon appétit!


Příště: Bretaňské tradice a veselice

 
                              Foto:autorka; www.odelices.com   
Četli jste minulé díly? Můžete zde:  (klikni)

















Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0345 s