Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kdo si čárá, nezlobí

26.04.2010   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kdo si čárá, nezlobíJak zabavit děti i neposedné stařenky? Zkuste to knížkou plnou rébusů a luštěnek. Čekají vás v ní spojovačky, bloudění i vyřazovací hry, které dokáží potrápit mozkové závity.

Bludiště, dokreslování obrázků, spojovačky po číslech i matematické hádanky. 100 Her proti nudě není klasickou publikací připomínající rádce mladých skatů. Těšíte-li se na návody, co si zahrát s neposednými dětmi v klubovně, venku i tělocvičně, čekáte marně. U téhle knížky si mrňata vystačí sami. Stačí, když jim k tomu dáte tužku a pár pastelek. Ale pozor - musejí už umět číst a počítat. Ideálně tak na přelomu první a druhé třídy. Ovšem oficiálního doporučení se bohužel nedolistujeme.

Publikace na A5 formátu připomíná pracovní sešit, který nemá potřebu zaobírat se předmluvou - můžeme být rádi, že na konci najdeme správné výsledky. A to ještě ne všechny. Zřejmě bych se měla vrátit do první třídy, neboť například rozeznávání tvarů ovoce podle černého obrysu se mi nepodařilo s jistotou rozluštit dodnes, a to ani po konzultaci s dalšími členy domácnosti (pravda, žádný z nich se nenalézá v cílové věkové skupině, ale opravdu dítě pozná víc, než dospělák?). Zhrzeně listuji na závěr pro vysvětlení a hle - zrovna toto tvůrci nepovažují za nutné sdělovat. Zřejmě je příliš primitivní.

&Sifry se často opakují (co do způsobu luštění, ve výsledku samozřejmě ne), sešitu by prospěla větší tématická pestrost. Mezi primitivními slovními hrátkami najednou narazíme na sudoku (pravda, nikterak složité, ale systémově se zdá trochu překračující věk, na který by měla kniha mířit), vybarvovačky jsou glosovány popiskem "Vybarvi tento pěkný obrázek", nad čímž se bohužel nelze nic jiného, než pousmát vzhledem k příliš subjektivním estetickým soudům o kráse předloženého umění.

Přesto se publikace může stát přínosem. Míříte na dovolenou, o které předem víte, že vaše dítko unudí? Jedete pracovat na chatu a potřebujete jej na chvíli zabavit samostanou prací, o které doufáte, že rozvine jeho schopnosti? Pak je 100 her proti nudě dobrým řešením. Pamatujte ale, že akčnímu dítěti vydrží 103 luštěnek sotva na tři dny. Bude-li je vyplňovat tužkou, můžete knihu gumováním recyklovat. A nejen mezi děti! Senioři, jejichž paměť slábne den po dni jí pomou mít jako skvělé procvičení mozkoven! A tak jediný, kdo z ní nebude mít nic, jste nakonec vy... 


100 HER PROTI NUDĚ

Vydalo nakladatelství Fragment

titulka: fragment.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1473 s