Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Je mu 90 a na vykopávkách je pořád jako doma!

24.04.2010   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Je mu 90 a na vykopávkách je pořád jako doma! Nestor české archeologie a světový odborník v oblasti paleolitické archeologie doc. PhDr. Karel Valoch, DrSc. oslavil v těchto dnech 90. narozeniny. Do důchodu se nechystá - v práci jej zastihnete stále a neváhá vyrazit i do terénu!

V Moravském zemském muzeu – Ústavu Anthropos – pracuje nepřetržitě po celý svůj profesní život v naprosté svěžesti myšlenkové i fyzické, a to až do současnosti. K výročí dostal pan docent neobvyklý dárek – mezinárodní odbornou konferenci, kterou Moravské zemské muzeum uspořádalo společně s Geologickým ústavem AV ČR, Archeologickým ústavem a Cambridge University na téma tzv. kyslíkového izotopového stádia 3 (cca 60 – 25 000 let před dneškem), v němž byli neandertálci vystřídáni anatomicky moderními lidmi. Byla to doba převratných změn v ekosystému, ale i v chování člověka. Tato problematika patří k hlavním směrům bádání o starší době kamenné v Evropě a je velkým přínosem uspořádání konference v Brně. Sešlo se na ní 50 vědců z celé Evropy, českým hostem konference byl profesor univerzity v Cambridgi sir Paul Mellar s chotí.

Valochův přínos pro naši i evropskou paleolitickou archeologii je obrovský.
Jeho publikační činnost je velice rozsáhlá. Jeho odborné články a statě lze nalézt v řadě světových periodik. Své poznatky postupně shrnul v řadě syntetických studií a monografií (připomeňme např. alespoň zpracování paleolitu a mezolitu pro Pravěké dějiny Moravy z roku 1993 a kompendium mezinárodního významu Le Paléolithique en Tchéquie et en Slovaquie, vyšlé v Grenoblu v roce 1996). Celková bibliografie čítá 361 položek, z toho 6 monografií.

Jako významný odborník se Karel Valoch zúčastnil řady mezinárodních zahraničních konferencí a odborných sympozií, zejména pod křídly Mezinárodní unie věd prehistorických a protohistorických, kde dokonce několikrát řídil sekci pro starý paleolit.

Terénní výzkumy:
Archeologický výzkum jeskyně Kůlny u Sloupu 1961-1976 (světový klíčový výzkum) přinesl zásadní a zcela nové poznatky o osídlení této jeskyně v době od 120 000 let do 10 000 let před naším letopočtem. Bylo zjištěno dlouhodobě opakované osídlení neandertálci mezi 120 000 a 40 000 lety, jež patří k nejvýznamnějším ve střední Evropě. Byly nalezeny kosterní zbytky neandrtálce. Jde o třetí nález neandertálce v ČR. Dvojí osídlení moderními lidmi probíhalo před 22 000 lety a v době od 13 000 do 10 000 let. V této nejmladší fázi byl v Kůlně zjištěn – snad poprvé ve střední Evropě – plynulý pobyt a vývoj kultury lovců a sběračů z konce ledové doby do současných klimatických podmínek. Výsledky těchto výzkumů byly monograficky publikovány v roce 1988.

Záchranný výzkum v letech 1969-1972 při stavbě silnice a panelárny v Bohunicích přinesl několik tisíc kamenných nástrojů zcela nového typu kultury z počátku mladého paleolitu o zcela překvapujícím stáří 40 000 let. Náplň a název této nové kultury – bohunicien – byly akceptovány mezinárodní vědeckou komunitou a tvoří významný prvek vědy o pleistocenní archeologii. Monografie 1976.

Výzkum ve Vedrovicích 1982-1983 poprvé na tehdejším území ČR zjistil osídlení kultury s listovitými hroty ve stratigrafickém kontextu a získal pro ni prvá data 38 000 – 36 000. Rozsáhlý článek v zahraničí 1993.

Při výzkumu na Stránské skále u Brna v letech 1996-1998 získal doc. Valoch doklady o nejstarším osídlení našich zemí v době před asi 600 000 lety lidmi heidelbergského typu (kamenné nástroje) a v podobě spálených kousků kostí také jeden z nejstarších dokladů o užívání ohně v Evropě. Článek v Časopise Moravského muzea 2003
a přednáška na konferenci v Rennes 2001.

Je autorem originální archeologické expozice instalované v jeskyni Kůlna a je jen jeho zásluhou, že si mohou tisíce návštěvníků Moravského krasu po návštěvě Sloupsko-šošůvských jeskyní prohlédnout zdejší archeologické naleziště.

Podílel se i na obnově Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea v Brně – Pisárkách a na tvorbě části stálé expozice i dočasných výstav.

I přes mezinárodní věhlas je Karel Valoch neobyčejně přátelský, chápavý a skromný člověk. Člověk, jemuž – jak se zdá – věk přidává jen na bystrosti a je s ním vždy radost se setkat a naslouchat mu. Jeho tolerantní přístup a zralý nadhled nad občas vznikajícími problémy může být pro mnohé tím nejlepším vzorem.

Zdroj: Eva Pánková - Public Relations
Moravské zemské muzeum - www.mzm.cz





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0272 s