Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Romové na Slovensku rabují, kdo za to může?

01.03.2004   Markéta Karešová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Romové na Slovensku rabují, kdo za to může?Slovenští Romové se vydali do ulic. Ovšem ne s transparenty, jak by to pravděpodobně učinila většina „gádžů“, ale s kameny, výhružkami a pěstmi. Rabují a jsou skálopevně přesvědčeni, že jsou v právu. Důvodem jejich zběsilých útoků na obchody s potravinami je velké snížení sociálních dávek, na kterých je většina romských rodin závislá. „Rabujeme, protože máme hlad. Pokud to nepomůže, budeme zabíjet. A bude to vina těch, kteří nás k tomu donutili“, řekl na kameru jeden slovenský Rom. Situace vůbec není jednoduchá ani jednoznačná. Pojďme se na to podívat trochu blíž.

První úhel pohledu
Jsem Rom, mám rodinu a chci pracovat.
Od dětství jsem vyřazen ze společnosti bílých dětí. Nikdo si se mnou nechce hrát. Když přijdu do obchodu, prodavačky mě hlídají, jestli nekradu. I když se vyučím, nikdo mě nechce zaměstnat. Zpočátku se snažím nějakou práci sehnat. Chci pracovat, ale nemám šanci. Jsem ČERNÝ. Je to jako cejch.

Druhý úhel pohledu
Jsem Rom a nenávidím bílé. Dostávám sociální dávky, ale nestačí mi. Bílí mají všechno a já nic. Ani mě nenapadne, že kdybych pracoval, mohl bych mít to co oni. Připadá mi to nespravedlivé. Budu krást. Chci mít také to co mají oni. Nadávají mi do špinavých Cikánů. Kradu, přepadám a ve vězení jsem stejně často jako na svobodě. Nijak zvlášť se neliším od svých bratrů. Pokud mi bílí nedají to, co chci, vezmu si to sám. Jsem přece také člověk.


Třetí úhel pohledu.
Jsem průměrný český občan a jsem rasista. Romové nepracují, neposílají své děti do školy, využívají sociální dávky a tím celou společnost. Globalizuji , leckdy jsem nespravedlivý stejně jako spousta lidí okolo mě. Roma bych nikdy nezaměstnal. Kdyby chodila moje dcera s Romem, dostal bych infarkt a kdyby se moje dítě školou povinné kamarádilo s romskými dětmi, zavřel bych ho doma. Když potkám skupinku Romů, raději přejdu na druhý chodník.
Nepůjdu na koupaliště, kde se koupou Romové, štítil bych se. Nepodám Romovi ruku. Když si otevřu hospodu nebo diskotéku, černí tam nesmí. Skrývám se pod „klubové karty“ nutné ke vstupu, které dám jen bílým. Nejraději bych všechny Romy vystěhoval.

Čtvrtý úhel pohledu
Jsem Čech, jsem bílý a urputně se bráním rasismu. Snažím se o jeho vymýcení ze společnosti, protože se mi zdá, že v 21.století nemá místo. K Romům se snažím chovat stejně jako k ostatním lidem okolo mě. Někdy se mi to podaří a získám přítele. Jindy ne a přijdu o peněženku. To se mi ale může stát i mezi Čechy, Vietnamci nebo Němci. Chování Romů před ostatními omlouvám a snažím se být spravedlivý. Jsem jeden z mála a jsem ostatním za blbce.

Úhlů pohledů je jistě mnohem víc, ale tyhle čtyři se mi zdají pro naši současnou společnost typické. Ať tak či tak, nemáme se rádi. Bílí nemají rádi Romy a stejná nenávist panuje i mezi Romy vůči bílým. Přesto ale spolu musíme žít a musíme spolu vycházet. Někdy stačí, jen se vcítit to pocitů druhé strany a komunikace přestane váznout. Musí však být snaha na obou stranách a to není lehké.

A proč vlastně na Slovensku Romové pustoší a rabují? Může za to drastické snížení sociálních dávek. Pro vaši představu, rodina se šesti dětmi od dvou do dvanácti let, rodiče jsou nezaměstnaní. V České republice má taková rodina nárok na více než 27tisíc Kč. Na Slovensku je to dvacet tisíc méně, tedy něco kolem sedmi 7tisíc Kč. To už je pořádný rozdíl, že? I u nás se připravují určitá omezení v sociální oblasti. Nárok na přídavky na dítě by měli mít jen v té rodině, kde dítě dodržuje povinnou školní docházku. Konečně krok kupředu. Ale i tak je rozdíl mezi sociálními dávkami v Čechách a na Slovensku opravdu propastný. Situace s největší pravděpodobností povede k tomu, že se Romové ze Slovenska budou snažit přemístit jinam. Pro začátek třeba do Čech.
Jak je přijmeme?


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Matt69 - 1.3.2004 - 18:11

Jak je přijmeme?
No, nejspíše "solí a chlebem" podle starodávného českého zvyku, ne?

Jinak cose týče Romů v Čechách, myslím, že pro začátek by bohatě stačilo, aby stát přestal s rutinným přeřazováním romských dětí do zvláštních škol-- tím si zaděláváme na velké problémy v budoucnosti, když "absolventi" zvláštních škol těžko budou shánět práci.

No, a ovšem-- Rmové patří bohužel mezi ty skupiny obyvatel, které se u nás dovedně přizpůsobili "vymoženostem" (a)sociálního státu.-- teď např. na Praze 3 radnice zjistila, že Romové provozují pozoruhodnou praxi, jak získat nový byt od obce-- do bytu se k Romské rodině nejprve přistěhuje 15 a více dalších osob, poté si někteří podají žádost o přidělení bytu pro tísnivé bytové poměry a špatnou sociální situaci-- jakmile je byt přidělen, částečně tytéž osoby zopakují celý postup v jiném bytě. A tak , a tak dále stále dokola...


Od: Markéta Karešová - 1.3.2004 - 19:42

Jo, je to jedna z mnoha věcí, který by bylo potřeba udělat. Třeba dávat sociální dávky jen těm, kteří např. v posledních třech letech odpracovali alespoň rok, podobně jako je tomu u absolventů, zpřísnit dávky Romům, kteří neposílají děti do školy a hlavně jim nedávat nové a nové byty, které stejně zničí. Asi je to práce pro víc generací než jen pro tu naši.


Od: Gejza H. - 2.3.2004 - 12:25

Jsem Rom ze Slovenska
o dobre vim jake to tam je!!! Ty romove vi za co bojuji!!!Ted jsem 2 rokem tady v Ceske r. a nemuzu si vynachvalit tuhle vladu a jejich resine


Od: Pavel - 2.3.2004 - 12:58

Gejzovi
Nedivím se ti. musí to být změna když přijdeš a stát ti cpe tolik peněz do kapes a za nic. To by se mi taky líbilo,ale já jsem na druhý straně !!!!!! Ty prachy co ti cpou jsou i moje a díky tobě a tobě podobným mi zvedaj daně !!!! Aby je mohli dát rodinám s dětmi a co každej tuší,tak z těch peněz zase dostane největší kus koláče cikánský rodiny s dětma - protože ty nejvíc potřebujou ani jeden z rodičů nepracuje (většinou) a dětí maj milion.. Povím už jen jedno prosím vrat se domu a netahej ze mě moje peníze


Od: Markéta Karešová - 3.3.2004 - 17:09

Gejzovi: můžeš nám napsat, jestli pracuješ a čím seš?


Od: Filip - 4.3.2004 - 13:31

Gejza:Za co tedy bojují? Co tedy konkrétně chtějí? Zajímalo by mě jaký je podle tebe poměr viny na situaci. Za co můžou předsudky a segregace ze strany majority a za co neschopnost asimilace a neochota starat se, na místo nechání se o sebe starat. Myslíš že míra protestů byla aktuálně přiměřená? Mě se zdála dost agresivní, především vzhledem k tomu, že rabování začalo ještě před oficiální platností zákonů o snižování dávek. Pomyslil jsi na to že obchody, které vyrabují nejsou vždy státní. Že toto tudíž ztrácí jakýkoli punc protestu a mění se to v pouhopouhou krádež a z vnějšku to tak každý bude vnímat?


Od: Filip - 4.3.2004 - 13:34

Pavel: Ztotožňuji se s tím že sociální systém má být určen jen pro ty kteří se sami nemohou o sebe postarat a ne pro ty kteří si ho zvolí jako variantu (jak je tomu u nás ve Špidlilendu). Ale tvoje reakce je dost nenávistná. Posílat někoho „domů“, aniž by jsi o něm cokoli věděl se mi nezdá fér.


Od: Markéta Karešová - 4.3.2004 - 14:19

Pavel : Souhlasím s Filipem. Třeba nás Gejza překvapí a napíše, že řádně pracuje a sociální dávky ho nezajímají ani v Čechách, ani na Slovensku. (I když podle toho, že se neozývá se mi zdá, že snad ani žádný Gejza neexistuje.)
To že je někdo Rom přece ještě nic neznamená. Ne že bych se chtěla Romů zastávat, mám s nimi neblahé zkušenosti, ale ani je nelze házet do jednoho pytle.


Od: Gejza H. - 4.3.2004 - 17:06

vzkaz pro marketu
marketo, bohozul ted nepracuji a je to velka skoda, ze lidi nechteji nas romy zamestnavat.
pro filipa:ty tam nezijes!!! nenarodis se do rodiny, ktera je uz od zacatku urcena jako odpad spolecnosti a mohl bych pokracovat dal...


Od: Markéta Karešová - 4.3.2004 - 20:58

Gejzo, já chápu, že být Rom je v dnešní společnosti těžké. Ale opravdu si myslíš, že rabováním se na Slovensku něco vyřeší? Násilí plodí jen násilí. Já vím, že mezi Romy jsou i slušní a vzdělaní lidé, kteří nevyužívají sociální systém když nemusí. Ale bohužel jich je málo. Dokud se Romové sami nebudou snažit místo násilí snažit začlenit mezi Čechy a Slováky, tak se to nikdy nezmění. Nenávist Čechů k Romům pramení právě z toho, že většina Romů chce jen výhody, ale nechce pro to nic udělat. Proč si Romové neporadí sami, tam kde to je možné? Každý přece může začít podnikat a zaměstnat další. Opravdu nerada házím všechny do jednoho pytle, ale Romové sami jsou zodpovědní za to, že je společnost přijímá jen jako nutné zlo. Dokud své děti neposílají do školy, nutí je k prostituci a používají násilí a vydírání jako nátlak, budou je Češi a Slováci nenávidět. Vietnamci jsou přeci taky černí, ale mají mnohem lepší postavení než Romové. Je to tím, že se snaží, pracují a starají se o sebe. Začněte i vy, Romové a všechno bude fajn.


Od: Filip - 5.3.2004 - 7:41

Gejza:Právě proto, že tam nežiju jsem myslel, že se od tebe něco dozvím, abych neměl informace pouze z médií. Na místo toho jsem se od tebe dozvěděl, že tam nežiju.


Od: PETR - 11.3.2004 - 23:36

PROČ JEN CIKÁNI MAJÍ TENTO PROBLEM?
JSOU TU STUDUJÍCÍ ČERNOŠI,PRODÁVAJÍCÍ ČERNOŠI A HALDA JINÝCH RAS A TI NORMÁLNÍM LIDEM NEVADÍ.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0693 s