Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Až za hranice chápání

03.05.2010   Jaromír Komorous   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Až za hranice chápáníTéměř sci-fi, řekne fanda téhle literatury, kdyby… Docela hustý, řekne student fyziky na jakémkoli stupni českého školství. Velká dobrodružná cesta do oblastí, o kterých jste slyšeli, ale báli se do nich vkročit. Michio Kaku napsal slabikář pro zvídavé. Fyzika nemožného. A na vás je, zda dáte přednost knize či, dejme tomu, nedělnímu bulváru. Co dá člověku víc?

Michio Kaku je profesorem teoretické fyziky na City College v New Yorku a hrne to do lidí všemi možnými kanály. Vedle řady knih (u nás nakladatelství Argo a Dokořán) má pravidelné týdenní rozhlasové pořady, které se vysílají po celých státech. A zúčastňuje se různých televizních debat a populárně naučných pořadů, fyzika je pro něj denní chleba.

Zajímavé a pro laickou veřejnost překvapivé je zjištění, že autor bez zábran cituje z dnes již kultovního televizního seriálu Star Trek. Kosmická loď Enterprise a její kapitán Kirk jsou v ní konfrontováni s fyzikálními jevy a možnostmi, jež dokazují, že tvůrci bijáku v mnohém předběhli dobu a přinejmenším byli hodně vybaveni teoreticky. O ostrém vidění fikčním nemluvě. Už Jules Verne takhle viděl až za roh a my se dodnes divíme, co tam nacházel a co se později ukázalo jako zcela reálné. A pak přišlo kino, které fantastično vtěsnalo do života hrdinů a dennodenně jim  předkládalo rébusy, které Michio Kaku v knize servíruje čtenáři. S jasnou a solidní vědeckou platformou, velmi čitelně podanou.

Už rozdělení jevů, jež mohou posunout naše chápání světa o notný kus dál do kapitol s názvy, jimž čtenář rozumí a určitě je při setkání s fyzikou už někde slyšel, je přínosné a pro něj přitažlivé. Začít kapitolou Silová pole, ocitovat Tři Clarkovy zákony a vykřiknout rozkaz: „Zvedněte štíty!“, tedy vůbec první rozkaz tehdy sotva třicetiletého Kirka, je návnada hodna zkušeného stratéga. Jde totiž o to, že aktivace silového pole ochrání Enterprise před nepřátelskou palbou. Sci-fi příběh stojí na pevném teoretickém fundamentu.
Jediným způsobem, jak poznat hranice možného, je překročit je směrem k nemožnému. Jeden z Clarkových zákonů. Řečeno s Cimrmanem: „Nemusíte souhlasit, ale to je asi tak všechno, co můžete dělat“. A pak už sledujeme defilé témat. Za velmi zdařilou považuji etudu Telepatie a když se přeneseme dál, počteme si v Cestování v čase.

Toť oříšek, viďte! „Jak může být minulost a budoucnost, když minulost již není a budoucnost ještě není?“ Svatý Augustin se s otázkou pral už okolo roku 400 našeho letopočtu a jak je vidět, aktuální je dodnes. Ostatně jako vše, na co kniha ukazuje.

Michio Kaku: Fyzika nemožného
Vydalo nakladatelství Argo, Dokořán v roce 2010
ikonka
www.argo.cz;


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0763 s