Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Na co do kina - 17. týden

26.04.2010   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Na co do kina - 17. týdenNáročného diváka filmové novinky tohoto týdne spíše odradí než zaujmou - dva rodinné snímky, po jedné kriminálce, akčním snímku a postkatastrofickém filmu. Ale pozor na unáhlený názor, protože...

...protože stačí přečíst jméno režiséra pod filmem &SPATNEJ POLDA (Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans) a okamžitě se vám "špatnej" titul změní na zajímavý a lákavý. Mnohé filmy letos osmašedesátiletého Wernera Herzoga se již staly kultovními, což znamená, že je mnozí nekriticky obdivují a jiní je i samotného tvůrce považují za zvláštní až - mírně řečeno - podivné. Stačí připomenout jen některé filmy "vizionáře" Herzoga - od AGUIRRE, HNĚV BOŽÍ (příběh expedice konkvistadora Gonzala Pizarra v polovině 16. století do peruánského deštného pralesa), tamtéž situovanou odysseu, v níž umanutý dobrodruh FITZCARRALDO, si usmyslí, že do peruánských pralesů dopraví zázrak evropské kultury - operu. Tyto dvě pološílené postavy doplňují třeba tajemný nalezenec Kaspar hauser ve filmu KAŽDÝ PRO SEBE A BŮH PROTI V&SEM, zneužívaný voják, mučený svými velícími důstojníky, doktory i svou nevěrnou ženou WOYZECK, či zajatý americký pilot ve vietnamské džungli v TEMNÉM ÚSVITU.

To je jen malý výčet děl tvůrce, který se v moderním západním světě cítí příliš svázaný. Cestuje po celé planetě, kde hledá odlehlá a bohem i lidmi zapomenutá místa v tropických džunglích, vysokých horách, afrických pustinách, po pláních Tibetu a to nejen v hraných filmech ale i v dokumentech. Specialista na zobrazení lidí v extrémních situacích, na jejich charaktery, na různé podoby šílenství a abnormalit Werner Herzog měl také svého dvorního herce - byl jím Klaus Kinski (stačí připomenout jeho roli hraběte Draculy v Herzogově filmu UPÍR NOSFERATU / NOSFERATU - FANTOM NOCI.

Nicolas Cage, který ztělesnil hlavního hrdinu filmu &SPATNEJ POLDA, na děsivost Klause Kinského zdaleka nemá. Režisér si proto do svého nového opusu přidal děsivý hurikán Katrina, který změní město New Orleans k nepoznání. A tu vstoupí do děje detektiv z místního oddělení vražd Terence Mc Donagh (Nicolas Cage). Zachrání jednoho vězně před utonutím, sám to ale odnese permanentní bolestí zad, kterou mu pomáhají tlumit utišující léky. Z akce si odnesl povýšení i slušnou závislost. O pár let později, navzdory tomu, že je závislý na čím dál větším množství chemikálií, je z něj nejlepší vyšetřovatel široko daleko. Proto ho povolají k vyšetřování brutálního masakru rodiny afrických přistěhovalců, která svou brutalitou otřásla i jinak netečným okolím. Stopy vedou k místnímu drogovému dealerovi, přezdívanému Big Fate... Život Terence se brzy dostává do velmi nebezpečné spirály, ze které vede cesta jen do míst, kde je až nezdravě příliš nápisů „Odpočívej v pokoji“. Bude mít sílu či chuť zařadit zpátečku?

Asi nejuznávanější filmový kritik současnosti Roger Ebert zařadil &SPATNÝHO POLDU mezi deset nejlepších komerčních snímků roku 2009. Podle něj a řady jeho kolegů v něm navíc Nicolas Cage podal nejlepší výkon za posledních pár let. V roli policajta závislého na návykových látkách si zřejmě připomněl oscarovou slávu s filmem LEAVING LAS VEGAS, kde se pro změnu uchlastával k smrti. Možná mu ke skvělému výkonu pomohl právě jeden z nejvyhledávanějších evropských režisérů současnosti, Werner Herzog, který z kriminálního thrilleru vyčaroval výjimečný film, prodchnutý temnou atmosférou a velmi znepokojivými otázkami.
Nicolas Cage a Eva Mendesová ve filmu &SPATNEJ POLDA

Oč více místa jsem věnoval jednomu filmu, o to méně stačí na další.

Celý svět se nenávratně změnil, říká distribuční slogan společnosti Palace Pictures o filmu CESTA (The Road) režiséra Johna Hillcoata. Před přibližně deseti lety byl svět zničen. Nikdo neví, co se vlastně stalo. Možná šlo o jaderný útok, možná o vesmírnou událost. Dva, co přežili - Muž (Viggo Mortensen) a Chlapec (Kodi Smit-McPhee) jsou na cestě za nadějí, kterou očekávají na jihu, na pobřeží. Veškerý svůj skromný, leč nesmírně vzácný majetek si vezou v nákupním košíku, vybaveném zpětným zrcátkem, aby viděli, zda je někdo nesleduje. Jediným zdrojem radosti jsou pro ně občasné nálezy jídla či pití. Na své pouti se setkávají s množstvím zoufalých přeživších, ať už jde o loupeživé gangy, kanibaly či zloděje. V průběhu filmu také sledujeme retrospektivní náhledy do Mužovy šťastnější minulosti a jeho života s Ženou (Charlize Theronová). Cesta je dobrodružný a hororový příběh. Je to road movie, stejně jako příběh o lásce mezi otcem a synem. Jde o napínavé vyprávění o největších lidských ctnostech i hříších.

Záběr z filmu CESTA


Film IRON MADE 2 je dlouho očekávaným pokračováním filmu „IRON MAN“ - filmového trháku založeného na legendárním superhrdinovi, který opět spojí režiséra Jona Favreau a na Oskara nominovaného Roberta Downey Jr. Společně s ním se ve filmu objevuje celé hvězdné obsazení hrdinů a zločinců: Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Mickey Rourke a Samuel L. Jackson. Film vytvořil Jon Favreau podle scénáře Justina Therouxe. Je třeba více dodávat? Snad typickou fotografii...

Stejné je to s jinými dvěma filmy, které uvádí (znovu) do kin společnost Falcon. Tvůrci populárních filmů TOY STORY: PŘÍBĚH HRAČEK a TOY STORY 2 (plakát v perexu) znovu otvírají skříňku s hračkami a představují nám své filmy tak, jak jsme je dosud neměli šanci vidět: v působivém Disney Digital 3DTM . Návrat těchto klasických filmů na plátna kin předchází uvedení nové kapitoly v historii této série, snímku TOY STORY 3: PŘÍBĚH HRAČEK 3D, který má premiéru 17. června 2010.

Filmová série PŘÍBĚH HRAČEK a pestrá paleta jejích hrdinů mají v srdcích diváků po celém světě zvláštní místo. První díl ohromil diváky svou působivou vizuální podobou i milým humorem již v roce 1995 a od té doby se stal součástí kulturní historie. Slavný slogan Buzze Rakeťáka „Do nekonečna a ještě dál!“ se stal neoficiálním sloganem celého 21. století (!?) říká distributor.

Foto v článku: nacodokina.cz, aerofilms.cz, falcon.cz, palace-pictures.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0356 s