Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Za otcem fenomenologie

22.05.2010   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Za otcem fenomenologie„Bytí světa na základě přirozené zkušenostní evidence nesmí už pro nás být samozřejmým faktem, nýbrž rovněž, a to jedině, fenoménem platnosti.“ Hrůza? Ano. Kdo tu káže tuhle nesrozumitelnost? Pro nás, laiky, pitomost? Zakladatel moderní fenomenologie, zřetelného směru myšlení pro znalé pojmu filozofie, moravský rodák Edmund Husserl.

Narodil se v Olomouci, školy měl už německé. Nic se neděje. Soused Jano se narodil v Nemecké, školy nemá žádné a taky mu pivo natočí. Ve světě teoretických myslitelů se zabydluje dílem Filosofie aritmetiky (1891). Ale ještě se drží čísel, pojmů, jimž rozumí každý z nás. Kritiku poslal do kouta ohlasem svých probuzených argumentů. Prací na nich si vysloužil profesuru v Göttingen. A se slušnou definitivou v zádech Husserl sepisuje svůj zásadní počin. Roku 1913 vydává Ideje k čisté fenomenologii. Jedním z hlavních témat jeho směru myšlení byl problém poznání. Husserl v něm navazuje na velikána Immanuela Kanta. Ale jen aby s ním názorově diskutoval. Co vlastně kázal? Povýšil logiku, matematiku a filosofii na „trojhvězdí věd“, jejichž zákony vyjadřují absolutně nutné pravdy a priori. Čili poznání, které může člověk mít bez zkušenosti (ale to je z Kanta). Z toho můžeme odvodit, že fenomenologie, jakožto „bytostný názor daného“ čili fenoménů, jak úkazy můžeme obecně jmenovat, se má stát spolehlivým základem všech věd. Jistě si dovedete představit ten křik v jiných vědních odvětvích. Ale pořád je to křik distinguovaných lidí a nikoli sprosté a nanejvýš hloupé potyčky v našem parlamentu. Co tedy říkal, abychom tomu rozuměli? Z přednášek mám zapsáno: Usiloval o neustálé prověřování našich motivů, hodnot a cílů; požadoval žít zodpovědně a pravdivě a věděl, že je to nekonečný úkol k naplňování lidství.

Pamatuji si, že z přednášek o jeho učení jsme vždy nějak vytěkali, nebo nepřišli vůbec. To není konstatování k jeho škodě, ale k mé. Pamatuji si také, že vrchní nad našimi čerstvými slogany mávl rukou a při počítání se nespletl. Už tenkrát vystavěl, nic netušíc, fenomén doby: Pingl a policajt má vždycky pravdu. Ne vždy to bylo člověku jasné. Ale co ano? 

S jeho teoriemi si hlavu nepřeplňme. Rohlík je pořád za peníze, ty v desítkové soustavě, ta je nám vlastní od předškolního věku. Vždy si s úsměvem vzpomenu na Járu Cimrmana a jeho řeč k problému v nějaké hře: V závěru poznávacího procesu nevíme nic, zato bezpečně!

ikonka www.risk-management.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0275 s