Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Na co do kina - 18. týden

03.05.2010   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Na co do kina - 18. týdenĆESKÝ MÍR, KICK ASS, KOUZELNÁ CHŮVA A VELKÝ TŘESK a VEJDI DO PRÁZDNA - čtveřice nových titulů na plátnech premiérových kin. Zábava pro děti i dospělé, polemický dokument a moderní drama o životě i životě po životě - stačí si vybrat.

ČESKÝ MÍR
Film, který vzbudí diskuse a polemiky. Dnes už zbytečné, ale obě strany (pro i proti) jsou nabroušeny proti sobě dodnes. Oč jde - jednoduše o americký radar v Brdech. Natočit dokument na toto téma se rozhodli dva filmaři, kteří už jednou šokovali veřejnost - vzpomínáte na ČESKÝ SEN? Provokaci, kdy natáčeli rozvášněné davy, které se nechaly nalákat na velké slevy nově otevíraného supermarketu a dočkali se obrovského zklamání? Po úspěchu filmu o tomto masovém šílenství, oceněném i ve světě, přicházejí režiséři Vít Klusák a Filip Remunda s "výbušnou dokumentární komedií" o americkém radaru v Čechách. ČESKÝ MÍR s ČESKÝM SNEM nespojuje pouze slovo v názvu. „Jsou si až komicky podobné pointou: tolik humbuku, potištěného novinového papíru, křiku a vášní kvůli chiméře. V Českém snu se dav hnal k plachtě v domnění, že se za ní skrývá nákupní ráj. A v Českém míru se oba dva tábory vášnivě hádaly o něco, co Obama v kratičkém půlnočním telefonátu jako mávnutím prezidentského proutku zrušil. Kafka i Hašek by se podle nás náramně bavili, kdyby to mohli zažít,“ míní tvůrci.

„Podle nás je to komedie o povaze a kvalitě české demokracie dvacet let od revoluce,“ říkají. „Radar představuje fenomén, který rozdělil českou společnost. Vedle sebe ve filmu vystupují vrcholní politici a normální lidé. Ti první se obvykle zapisují do dějin, bez těch druhých by žádných dějin nebylo.“ Ve filmu uvidíte Baracka Obamu, George Bushe, Mirka Topolánka i Tomáše Klvaňu, Jana Neorala, Ivana M. Jirouse, mírové aktivisty, obyvatele Brd a také ochočeného divočáka Jonáše. Navštívíte Oválnou pracovnu Bílého domu, Pentagon i paseky v okolí brdské kóty 718. „Je úlevné se zasmát sebezahleděným politikům i sám sobě,“ podotýkají Vít Klusák a Filip Remunda.

Otázku, kdo má (nebo spíše měl) pravdu v tomto sporu autoři neřeší, snaží se ukázat obě protivné strany. Těch otázek ve filmu zazní ale více - např.: Jaký tajný červený vzkaz určený budoucím generacím ukryli tvůrci ve filmu? Jaký dar vezl Mirek Topolánek Georgi Bushovi do Washingtonu? Ovlivní Český mír české volby? Jak reagovala americká vláda na píseň Vlasty Parkanové? Dá se natáčet, pokud se dostanete do chvatu vojenské policie?

Film se představil publiku při zahájení festivalu českých filmů FINÁLE v Plzni v neděli 18. dubna, ale premiéru měl den předtím v brdské obci Trokavec, kde se hospoda proměnila v kino a tím nejlákavějším byl pravý brdský guláš a pivo. Obě premiéry se zřejmě obešly bez vášní, alespoň v tisku ani v bulváru se o ničem podobném nepsalo. Do kin uvádí dokument ĆESKÝ MÍR společnost Bontonfilm od 6. května.

Jan Vyčítal a jeho nebezpečné holky v dokumentu ČESKÝ MÍR


KOUZELNÁ CHŮVA A VELKÝ TŘESK
Bontonfilm ještě uvede komedii Kouzelná chůva a Velký třesk (Nanny McPhee and the Big Bang)-plakát v perexu, dvojku série o "kouzelné chůvě" (první díl s názvem Kouzelná chůva Nanny McPhee přišel do kin v roce 2006). Když vás vlastní děti přivedou na úplné dno, existuje jen jeden jediný člověk, který vás z něj může dostat: Kouzelná chůva Nanny McPhee. Před pár lety pomohla v úspěšné pohádce zvládnout kupu ratolestí zoufalému vdovci a teď bude muset vydat všechny síly, aby zachránila nejen zdravý rozum jedné farmářky, ale navíc i její střechu nad hlavou. Scénář magického a zábavného vyprávění znovu napsala Emma Thompsonová, která se zároveň zhostila titulní role. V komedii režisérky Susanne Whiteové, plné dětských šarvátek a honiček hrají dále Maggie Gyllenhaalová, Rhys Ifans a Ralph Fiennes. Příběh si prý rodiče i děti plně užijí, říká distributor.

KICK ASS
6. května uvádí společnost Bioscop do kin velepodívanou určenou především pro teenegery a všechny, kteří přijmou heslo "Svět potřebuje nové hrdiny." Hrdinou filmu KICK ASS je teenager Dave Lizewski (Aaron Johnson), který nevyniká žádnými zvláštními schopnostmi. Jediné co ho baví, jsou komiksy. Ty ho taky inspirují natolik, že se rozhodne stát se superhrdinou! Bohužel mu k tomu ale chybí to nejdůležitější - nadpřirozené schopnosti… To ho ale nemůže odradit a jako každý správný superhrdina si vybírá přezdívku, Kick-Ass. Dave ale není jediným superhrdinou v tomto prostoru. Nebojácné a dobře secvičení duo otce s dcerou Big Daddy (Nicolas Cage) a Hit Girl (Chloe Grace Moretz) také bojuje s kriminálními živly a postupně se jim i daří omezovat „království“ místního padoucha Franka D´Amica. Film je nadupaný akcí, drsnými fóry, ironií a černým humorem. Cynismus, drzost a provokace jsou zde na prvním místě. Režie se ujal Matthew Vaughn, scénář napsali Jane Goldman a Matthew Vaughn na motivy komiksu napsaného Markem Millarem a Johnem S. Romitoou Jr.

Typický závěr z filmu KICK ASS

VEJDI DO PRÁZDNA /Enter the Void (Soudain le vide)/
Pro skutečné milovníky filmového umění a ty, kdož v kině nehledají jen zábavu, ale požadují "závažnější" témata, připravila společnost Artcam v mnohém směru výjimečný film provokativního režiséra Gaspeara Noého VEJDI DO PRÁZDNA v koprodukci Francie, Německo a Itálie.

V synopsi se píše: Po tragické smrti rodičů při autonehodě jsou sourozenci Oskar a Linda rozděleni. Znovu se setkávají až v Tokiu – v rušném, tajemném a pro dva mladé lidi nebezpečném městě. Oskar pracuje jako drogový dealer, Linda ve striptýzovém baru. Oba si slíbí, že už se za žádných okolností nikdy neopustí. Jedné noci je Oskar při policejní šťáře zastřelen. Ale slib, který si dali, mu nedovolí opustit tento svět. Jeho duch bloudí nočním Tokiem a realita ztrácí pevné obrysy. Přítomnost se začíná míchat s minulostí i budoucností ve vizuálně úchvatný a přitom děsivý koktejl. Podmanivý film z prostředí tokijských nočních klubů, který vypráví o životě, o smrti a o lásce. Režisér Gaspar Noé v tomto snímku posouvá hranice filmu a nabízí divákům nevšedně silný zážitek.

O filmu dále Artcam uvádí: Gaspar Noé (Sám proti všem, Zvrácený) patří mezi nejprovokativnější francouzské režiséry současnosti. Dějová linie filmu VEJDI DO PRÁZDNA vychází z příběhu sourozeneckého pouta, které zesílilo dlouhým odloučením. Ve skutečnosti však tento námět dovolil Gasparu Noému vytvořit film, který na pozadí klasického námětu, mluví o smrti a životu po životě. Noé ale nesklouzává k intelektuální exhibici. Tento filmový trip, inspirovaný mimo jiné tibetskou knihou mrtvých, doprovází hudba jednoho z členů Daft Punk Thomase Bangaltera. Herecké obsazení hledal Noé mezi novou hereckou generací. Lindu ztvárnila mladá newyorská herečka Paz de la Huerta, která nedávno zaujala ve filmu Jima Jarmusche Hranice ovládání (2009). VEJDI DO PRÁZDNA je především silně senzuálním snímkem, který se pohybuje na pomezí halucinace a reality.
Fota v článku: bontonfilm.cz, ceskatelevize.cz, filmweb.pl
Paz de la Huerta ve filmu VEJDI DO PRÁZDNA


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0552 s