Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Řídí hvězdy náš život?

19.05.2010   Oldřiška Skočíková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Řídí hvězdy náš život?„We‘ve got stars directing our fate,“ zpívá se v úvodu jedné známé písně. Nevím, jestli kosmické zářivé objekty skutečně řídí náš osud, jak tomu věří astrologie. Ale o hvězdách, které mají vliv na naše životy, bych něco věděla a myslím, že vy taky.

Mluvím nikoliv o těch na obloze, ale o těch na chodníku, na tzv. „Walk of Fame“, chodníku slávy v Hollywoodu. První hvězda sem byla umístěna v roce 1960 a patří herečce Joanne Woodward, manželce Paula Newmana, známé především z oskarového filmu „Tři tváře Evy“.

Pokud si totiž mám představit fenomén dvacátého a dvacátého prvního století, je jím pro mě právě slovo "Hollywood", které zdaleka neoznačuje jen jeden z okrsků kalifornského Los Angeles, mimochodem druhého největšího města Spojených států, ale je synonymem filmové a televizní zábavy a často i synonymem zábavního průmyslu jako takového.

Neboť v lidové mluvě můžete mít hollywoodské manýry, i když pocházíte z Prahy. Hollywood plní stránky těch nejpokleslejších bulvárů až po ty nejkultivovanější magazíny. Nikde jinde není soustředěno tolik financí na kulturu jako právě tady a nikde se jich taky tolik nevyhodí za to, čemu říkáme kýč (zde autor lehce opomíjí skutečnost, že dnes je již podstatná část zábavního průmyslu rozmístěna v okolních oblastech). Vznikají zde pohádky pro děti, filmy pro průměrného diváka i náročná či nákladná umělecká díla. V nejluxusnější čtvrti Hollywoodu „Beverly Hills“ bydlí ti, kdo něco ve světě popularity, slávy a celebrit znamenají a kde, přiznejme si, by chtěla žít většina z nás.

Celebrity nám říkají, jak máme žít, jak má vypadat náš vyvolený nebo naše vyvolená, co je v módě, určují naše ideály a jsou předmětem našich snů, obdivu, nenávisti i závisti. Zprávy ze života hollywoodských hvězd a hvězd showbusinessu vůbec žijí vlastním životem a prodávají bezpočet novin a internetových stránek. A to přesto, že zůstává skutečností, že oproti těm hvězdám na obloze září ty hollywoodské podstatně kratší dobu.

Anglické slovo „holly“ znamená cesmína, takže Hollywood je něco jako cesmínový les. Mimochodem onen známý nápis byl původně reklamou realitní kanceláře Hollywoodland. Poslední čtyři písmenka časem jaksi odpadla. Známým centrem americké kinematografie se začal stávat od 20. let minulého století a ať už si o tomto tragickém století myslíme cokoliv, Hollywood patří k jeho výtvorům v dobrém i v tom špatném slova smyslu.

Nemusí se nám to líbit, ale filmový průmysl patří k tomu nejžádanějšímu, co zahrnujeme do oblasti zvané kultura. Ovlivňuje naše vlastní vidění světa, určuje naše hodnoty a nastavuje nám zrcadlo. A navzdory hospodářské krizi to nevypadá, že by záře stříbrného plátna tohoto fenoménu chtěla pohasnout.

V článku je využit následující informační zdroj:
http://www.svetadily.cz/Hollywood.php

Foto: Autor



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0758 s