Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Je tetování symbol muklů?

03.06.2010   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Je tetování symbol muklů?To stojí za úvahu. Nejde tady o jistě tradiční čáry kolem krku s navádějícím nápisem „Jen pro kata“ či léty a tukem pochroumanou „squaw“ kdekoli na těle výtečníka. Bavíme se o netradičně pokrytém těle tetováním, jež vlastně ani neodráží vlastní podstatu držitele a jen z dálky přináší odraz jeho nitra, o kterém má nečitelné povědomí zřejmě i on sám.

Guinness Rishi je už v létech. 67 roků na Zemi. V Indii, kde ho můžete obdivovat, věk záviděníhodný. Mladický rekord se nedá předpokládat ani tam, kde vládnou jihovýchodní asijská božstva. Tak na to jde přes Guinnesse. Chce do té podařené knihy vstoupit jako člověk, který má vytetované po těle vlajky všech států. Jen na hlavě chce mít 60 exemplářů. Začíná skromně. Je na šesti. Nedává návod, co se stane, když se někde stát rozhodne pro jiný svůj mezinárodní poznávací znak, nebo se rozdělí a dědicové se nedohodnou o převzetí stávajícího. Všude přece nejsou tak „sametoví“ jako u nás a na Slovensku. V každém případě se pohybujem někde na úrovni 220 obrázků. Mám dojem, že dám přednost knižní podobě archívku a jeho tělo nechám turistům.


Guinness Rishi


V širokém spektru tetování se zákonitě objevuje film. Tvůrci hledají zarputile obzvláštnění svého snímku a vybrané protagonisty předhazují tedy na plátno „zatraktivněné“ i tímto kontroverzním způsobem. Sáhl jsem schválně po mezinárodně uznávané hvězdě. Angelina Jolie jí je, o tom žádná. Fotografie je z filmu Wanted. Maskéři měli usnadněnou práci. Některé její tetování je skutečně. Ale kdo to má poznat, že? Já s ní ten film netočil.



Angelina Jolie

Nejznámějším skutečně excentrikem v tomto oboru v Česku je Vladimír Franz. Hudebník, výtvarník, pedagog. V tomto pořadí. Jeho umy přicházely na světlo boží v řadě přibývajících let a ve všech dokázal a dokazuje hodně. Dodnes nevím, zda mám právo si cokoli myslet o jeho osobním poznávacím znamení. Ovšem, jeho způsobem vyzdobeného profesora vysoké školy jsem nenašel po celém světě. Ale, co je mi do toho. Důležitější jsou pro mě jeho hudební projekty, scénická hudba, která ovlivnila divadelní režiséry nastupující generace, mj. J.A.Pitínského, Vladimíra Morávka, Jiřího Pokorného či Sergeje Fedotova. V malířské tvorbě Vladimíra Franze najdeme symbolisticky zpracované elementární přírodní motivy v osobních impresích až po velkoformátové variace na hudební téma a velké "oltářní" obrazy. A pedagogika? AMU jsem ke své škodě nenavštěvoval, případný rozhovor studenta a jeho pana profesora zaujímá mezi ostatními  pozici jasné trefy. Kdyby někdo projevil svou psací odvahu tímto způsobem, přivítali bychom to všichni. Kdyby jsou chyby, že?


Vladimír Franz


Zdroj fotografií www.body-art.cz; www.zabava.drama.cz; www.moviezone.cz; www.super.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0241 s