Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vražda v zapadlé uličce v Čechách.

23.06.2010   Kateřina Sovová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vražda v zapadlé uličce v Čechách.Respektive na Moravě. Ano, už je to tak. Po takřka ročních přípravách vydává právě dnes, 23.6. 2010, brněnské nakladatelství Jota první ze sedmi detektivních Případů detektiva Murdocha, nazvaný Vražda v zapadlé uličce. Kromě následujícího úvodního představení románu pro vás, čtenáře Rozhledny, chystá Webmagazín Rozhledna, jakožto hrdý mediální partner těchto knih, v brzké době také soutěže či další akce spojené s charismatickým Murdochem a vším okolo něho.

Nemožné se stalo skutkem a tak po takřka ročních intenzivních přípravách s nefalšovanou radostí představujeme první z detektivních románů série Murdoch Mysteries, stvořené ceněnou kanadskou autorkou Maureen Jenningsovou.

Jak již z předchozích řádků vyplývá, hlavním protagonistou slavné série, doposud čítající sedm knih, je mladý torontský detektiv William Murdoch, který, podobně jako jeho kolegové Sherlock Holmes či Hercule Poirot, řeší temné zločiny Toronta konce 19. století. V českých končinách je pak jeho počínání nejpodobnější radovi Vacátkovi ze slavných Hříšných lidí města Pražského. Nenechme se ovšem mýlit. Detektiv Murdoch, stejně jako tvorba Maureen Jenningsové, rozhodně nerozšiřují obyčejné detektivní „řadovky“.

Série Případů detektiva Murdocha zaujímá především nebývalou precizností, s jakou Jenningsová vykresluje prostředí, v němž její hrdinové žijí a/či umírají. Mnohahodinové studium dobových reálií a skutečností spojených s Murdochovou dobou dalo vzniknout nevšedně atmosférickým románům, z nichž místy špína a tvrdá realita vystupují intenzivněji než z kdejakých románů, čerpajících z temného středověku. Jenningsová s odvahou sobě vlastní konfrontuje svého až puritánsky založeného hrdinu s často velmi nevybíravým prostředím a lze konstatovat, že takřka žádné z témat pro ni není tabu. Konečně, důkazem je hned první z knih série, Vražda v zapadlé uličce, v níž Murdoch vyšetřuje podivnou smrt mladé služebné, poté, co je její nahé tělo nalezeno v jedné z uliček v chudinské čtvrti (více v připravované recenzi českého překladu).

Vražda v zapadlé uličce poprvé vyšla v kanadském originálu v roce 1997. První román Jenningsové se záhy dočkal hned několika prestižních knižních nominací a ocenění. Vražda v zapadlé uličce uchvátila nejenom čtenáře, ale také filmaře, kteří se rozhodli knihu, spolu s dalšími dvěma následujícími romány, převést na televizní obrazovky. V ústřední roli detektiva Murdocha se tehdy objevil známý kanadský herec, Peter Outerbridge.

Jestliže patříte mezi fanoušky původní třídílné mininisérie anebo stále populárnějšího seriálu či snad detektivek obecně, přijměte srdečné pozvání také k četbě původních Jenningsové knih. Tu první můžete otevřít už dnes.

foto: Jota



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0322 s