Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Chcete vědět, jak se tančí na Nové scéně? Přesvědčte se zdarma!

28.06.2010   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Chcete vědět, jak se tančí na Nové scéně? Přesvědčte se zdarma! Chcete vidět, jak vypadá hodina contemporary dance pod vedením zkušených lektorů? Na Nové scéně budete mít příležitost 1. července od 18:30 hodin – ve 4. patře ve foyer divadla představí „otevřený workshop“ Laterna Dance Studio – taneční studio pod záštitou Laterny magiky a Nové scény Národního divadla. Nezaplatíte ani korunu.

Laterna Dance Studio touto akcí zakončuje první semestr svého oficiálního fungování. Zakladatel studia a člen souboru Laterny magiky Milan Odstrčil vysvětluje: „Chtěl jsem předvést výsledky práce se studenty a rozhodl jsem se pro formu happeningu či volně přístupné hodiny. Část programu je koncipovaná jako ukázková lekce contemporary dance, která bude ukázkou práce na sále s tím, že se budou předvádět i ucelené variace. Lidé se mohou podívat, co technika contemporary dance či současného tance obnáší, jaké jsou jeho principy. Další část programu zajišťuje Loco:Motion Company, která v Laterna Dance Studiu pořádá workshopy výzkumu pohybu a improvizace.“ Nová scéna Národního divadla, která se na začátku tohoto roku otevřela různorodým žánrům, od činohry, přes výtvarné umění a dětská představení až po oblast site-specific, tak také rozšiřuje možnosti svého všestranného využití.

Laterna Dance Studio vzniklo z iniciativy Milana Odstrčila. První hodiny „zkušebního“ provozu se konaly v prosinci minulého roku, studio nabízelo i výuku street dance. Z důvodu většího zájmu o současný tanec však už v tomto stylu výuka probíhat nebude, a tak získají zájemci o contemporary více prostoru: pravidelné hodiny v úterý a ve čtvrtek budou v příštím semestru opět od 16:30 hodin, další workshopy budou probíhat o víkendech.

Naším cílem je nejen naučit studenty tančit, ale vůbec rozšiřovat povědomí o současném tanci a bourat některá klišé a omyly, kterých je kolem tance plno. Ukázat, že contemporary dance není černé divadlo ani balet a že na jevišti nemusí za každou cenu připomínat epileptický záchvat,“ říká s nadsázkou Milan Odstrčil. „Tanec je prostředek, jak poznat sebe sama a naučit se vyjadřovat své pocity neverbálním způsobem. Není to ale náhrada za sport. Lidé, kteří chtějí na taneční hodinu jít proto, aby zhubli, by měli zamířit raději jinam, protože o tom náš projekt opravdu není.“

Milovníci tance a pohybu mohou využít i čtyřdenní workshop v srpnu. Ten LDS pořádá ve spolupráci s taneční skupinou 420PEOPLE, která je trvalým rezidentem na Nové scéně ND. Workshop se bude konat ve dnech 12.–15. 8. Nápad vykrystalizoval díky spolupráci Milana Odstrčila se 420POEPLE jako interpreta jejich projektů: „Na společném zájezdu v Haagu jsme s Natašou Novotnou (spoluzakladatelkou 420PEOPLE) začali pracovat na společné koncepci. Doufám, že nezůstane jen u workshopu a povedeme v budoucnu daleko užší spolupráci,“ dodává.

Veřejné workshopy jsou prvním krůčkem k vytvoření představení, kterým by se mohli tanečníci prezentovat. Intenzivní práce se účastní kolem 10 studentů, necelá desítka dalších dochází nepravidelně. „Velké představení musí být celistvý tvar s choreografickou koncepcí, jinak by to připomínalo spíš besídku,“ říká Odstrčil s tím, že nechce práci uspěchat. Dílčí výsledky se však již dostavují, např. předposlední červnový víkend vystoupilo několik členů LDS na 6. ročníku festivalu pro děti z dětských domovů Tanec v srdci, který pořádá občanské sdružení Barevný svět dětí.

Kudy kam? Laterna magika, Národní 4, Praha 1
 

Zdroj a více informací: www.laterna.cz - www.novascena.cz
 
Ikonka: ct24.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1 s