Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tři sestry 25 let ve 25 obrazech

03.07.2010   Kateřina Sovová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tři sestry 25 let ve 25 obrazechA také v lihu, chtělo by se, tím spíš po jejím přečtení, připsat k názvu rozsáhlé biografie jedné z nejvýznamnějších a bezesporu nejznámějších českých punk rockových skupin současnosti. Tajemství úspěchu Tří sester, pohledy do jejich soukromí a mnoho dalšího jim pomohl poodhalit Radek Diestler.

Podrobná, obsažná, vtipná a kvalitně zpracovaná. Nesporné klady čerstvé publikace z nabídky nakladatelství Daranus, Tři sestry 25 let ve 25 obrazech. Jak již předchozí řádky naznačují, 25 obrazy není myšleno 25 fotografií (ačkoliv těch je v knížce skutečně požehnaně), ale 25 kapitol odrážejících chronologické dějiny všeobecně známé skupiny. Úmyslně používám toto označení, protože rozhodně není bez povšimnutí, že ať už písničky Tří sester znáte anebo ne, jejich jméno, natož frontmana Lou Fanánka Hagena, něco říká snad úplně každému, dětmi počínaje, seniory konče.
 
Svérázná partička, jejíž songy, namátkově jmenujme Průša je úchyl, Pijánovka, Toi story atd., prosluly svou nezaměnitelnou originalitou, ať už hudební, textovou anebo v podobě neotřelých klipů, v současnosti čítá osm stálých členů. Její proměny v čase a výčet všech, kdo mají se Třemi sestrami co do činění, je ovšem tak obsáhlý, že při četbě nezřídka dáme za vděk příloze „Kdo je kdo“ v závěru knihy. Co se hodnocení jejich biografie týče, je potřeba na ni pohlížet dvěma způsoby:
 
Z pohledu člověka nepatřícího mezi skalní fanoušky Tří sester
, neznajícího fakta s nimi spojená, je nová biografie často příliš podrobná, místy až ubíjející. Zprvu vtipné historky ze života členů, fungujících na bázi bránického ležáku, postupně přecházejí v monotónní, dokola se opakující výčet, kdy kdo a kde spadl pod stůl (v lepším případě) či se povracel (v případě nikoli bezpodmínečně horším). Zmíněné množství jmen, ať už soukromých osob anebo lidí z „branže“ na zábavnosti, v základu nebývale čtivé, knížce také nepřidává. Protože k „neznalcům“ patřím také já, před začátkem četby jsem prolétla „rychlokurs“ o skupině, uveřejněný na jejích internetových stránkách a to samé bych zde poradila také ostatním, mně podobným. Nikoliv snad, že by knížka nebyla pochopitelná, ale náskok u takového dílka rozhodně není na škodu.
 
Kdo však skutečně zajásá bude nesporně fanoušek, protože pro něj se nedostatky vyčtené v předchozím odstavci stoprocentně stanou maximálními klady a to, z téhle strany mince, zcela oprávněně. Tři sestry se zde totiž skutečně odhalují, s radostí vám až kronikářky vylíčí svou pětadvacetiletou existenci, hospodou Na Kovárně počínaje, dnešním stavem skupiny konče, a to vše proložené bezpočtem faktů a historek ze zákulisí, soukromého života a nakonec i z obrovského množství koncertů na malých hospodských i velkých scénách. K daným tématům nechybí úryvky ze starších rozhovorů, přímé postřehy jednotlivých členů skupiny, množství černobílých velkých fotografií s popisky. Komu by to snad bylo málo, pro toho skupina přichystala dva dodatky, dohromady čítající bezmála přes 70 stan. V prvním z nich nazvaném „Dokumenty“ čtenář nalézá nejrůznější literární počiny Tří sester, především pak samotného Hagena.
 
„Fakta“, alias dodatek druhý, obsahují již zmíněné Kdo je kdo a kdo byl kdo, chronologickou Lajnu času, kompletní diskografii včetně rarit. Nakonec nechybí ani zajímavé odkazy a linky na internetu či mimo něj. Právě druhý dodatek považuji za důkaz, že knihu opravdu sestavovali lidé se „všemi pěti pohormadě“, protože právě tyto informace by nikdy u podobné publikace neměly chybět a jejich zpracování ve Třech sesrách 25 let ve 25 obrazech považuji pro ostatní za přímo učebnicové.
 
Čili…podle toho, k jakému čtenáři, lépe řečeno fanouškovi Tří sester se řadíte, podle toho suďte…a samozřejmě uvažte nový přírůstek do domácí knihovničky. Po osobních zkušenostech s jinými biografiemi poslední doby shledávám v mnoha ohledech ve společném dílu Tří sester a Radka Diestlera nadprůměrný materiál, ať už pro „studium“ anebo odpočinkovou četbu. Méně by sice místy bylo více, ale, jakožto fanoušek jiné skupiny, doposud bez podobného počinu, končím tuto recenzi s přáním, kéž by taky ostatní dokázali napsat něco takového čím jsou Tři sestry 25 let ve 25 obrazech.

Tři sestry 25 let ve 25 obrazech
nakladatelství Daranus

foto: Daranus


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0444 s