Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mír hledej v čaji

15.08.2010   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mír hledej v čaji Seznámit se s čajovými kulturami z celého světa, ochutnat nejrůznější podoby tohoto nápoje i něco z exotické gastronomie, nebo si prostě odpočinout v parku na dece při doprovodném programu budou moci návštěvníci druhého ročníku úspěšného ČajoMír Festu. Toto největší středoevropské setkání čajových mistrů, ať už jednotlivců či celých čajoven, proběhne 21. srpna od 10 do 20 hodin v areálu Starého purkrabství na pražském Vyšehradě.

„Naším cílem je ukázat na jednom místě rozmanitost tradičních čajových kultur – z Asie, Afriky, Ameriky, Evropy - a představit návštěvníkům širokou a pestrobarevnou paletu tohoto nádherného umění,“ říká JaroMír Horák z pořádajícího sdružení ČajoMír o.s., který spolu se svou kolegyní Květou Bílkovou byl jako první Evropan přijat do prestižní skupiny čajových odborníků World Tea Union.

Tento ročník bude zaměřen na korejské umění a proběhne pod záštitou korejského velvyslanectví v Praze. Festival obohatí vystoupení zajímavých hudebníků, herců či výtvarníků inspirovaných čajovou kulturou. Bude zde slavnostně zahájena činnost první čajové školy v Evropě „Čajová škola - ČajoMír“, která se zde bude prezentovat v rámci přednášek či praktických workshopů zaměřených na čajové dovednosti. Vstup do areálu festivalu je zdarma, k samotné degustaci čajů je nutné zaplatit drobný poplatek určený na pokrytí nákladů. Loni se prvního ročníku zúčastnilo na 43 degustačních místech 112 hostitelů, 35 týmů ze 7 zemí, celkově jej navštívilo přes 2.000 návštěvníků.
 
ČajoMír Fest má také soutěžní charakter – diváci ze všech přítomných hostitelů vyberou ty s nejlepší čajovou přípravou, kteří budou vyhlášeni ihned po skončení programu. Již nyní se mohou přihlásit všichni ti, kteří mají zájem a chuť stát se hostiteli na letošním ročníku festivalu – ať již se jedná o jednotlivce či celé čajovny! Pro prvních 100 přihlášených ČajoMír o.s. připravil hodnotný dárek v podobě filtrovací konvice Brita. Přihlášky jsou k dispozici taktéž na www.cajomir.cz

Inspirací pro uspořádání ČajoMír Festu se pořadatelům stal tradiční Gaya Tea Culture Festival, jehož se účastnili v roce 2008 v jihokorejském Gimhae. „Jednalo se o přehlídku všech korejských čajových škol v rámci programu VII. mezinárodní konference pořádané právě World Tea Union. Její skvělou atmosféru se snažíme přenést k nám,“ vysvětluje JaroMír Horák.

Součástí programu jsou také ukázky dílen Tea-Art terapie sociálně a zdravotně hendikepovaných, kde si „na vlastní kůži“ budou moci návštěvníci vyzkoušet řemesla pojící se k přípravě čajového obřadu. „Chceme tak laické i odborné veřejnosti představit ´čaj bez bariér´. To, že lahodnou misku čaje jim může připravit ´zdravý´ čajovník profesionál stejně dobře jako hendikepovaný čajovník, Čech, Evropan, či Asiat - zkrátka milovník dobrého čaje. Představujeme tedy čaj a celé čajové umění jako silné stmelující médium plné vitality, síly, pohody a vzájemného pochopení,“ doplňuje Květa Bílková.

Festival pořádá nezisková organizace ČajoMír – občanské sdružení pro podporu čajové kultury v Čechách. Jeho čestnými kmotry jsou čínská zpěvačka a hlasová terapeutka Feng-?un Song a herec a moderátor Jaroslav Dušek. Cílem sdružení je vytvořit ucelený program práce nejen s hendikepovanými lidmi a rozvoje jejich osobnosti pomocí arte terapií (asijský princip Cesty čaje, terapie hudbou, terapie uměním atd.). Vše začíná chráněnou čajovnou a pokračuje přes chráněné dílny po tréninkové centrum. V každém z těchto kroků dochází k rozvoji osobnosti našich klientů. Důležitou náplní sdružení je motivování a komunikace s majiteli čajoven z celé republiky i EU nebo zajištění rekvalifikačních kurzů pro podporu zaměstnávání zájemců o práci čajového specialisty z řad hendikepovaných i ostatních spoluobčanů.

Více informací: http://www.cajomir.cz (zdroj tamtéž)
Fotografie z festivalu: http://picasaweb.google.cz/cajomirfest




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.036 s