Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Záhady jsou mi každodenním chlebem

31.07.2010   Michaela Wilhelmová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Záhady jsou mi každodenním chlebem V rámci rozhlednové koncepce červencových záhad a mystérií vám závěrem měsíce přinášíme perličku na záhadologickém dortu - exklusivní rozhovor s šéfredaktorkou nejprodávanějšího českého magazínu o tajemnu Enigma, Janou Trnobranskou. Dozvíte se, že na této pozici si vás nevysvětlitelné jevy zkrátka najdou sami...

Záhady a mystéria jsou Tvým každodenním chlebem, nepřejí se ho člověk již po pár měsících?

Po pár měsících určitě ne. Já se záhadám věnuji už nějaký ten rok, a zatím musím říct, že jsem se jich nepřejedla. Ale zkus se mě zeptat tak za 5 let...

Musí být každý redaktor Enigmy pravým „záhadologem“?


Když někdo pracuje pro Enigmu, určitě by měl mít k záhadám kladný vztah. Nemusí znát úplně všechno - někomu jsou bližší duchové, jinému třeba UFO nebo tajemství historie či přírody. Všichni u nás jsou ovšem "otevřeni" nadpřirozeným a zatím neobjasněným jevům, a to je důležité. Ne každý jev je totiž možné vysvětlit na 100% a my rozhodně nic takového nesmeteme ze stolu s tím, že je to nesmysl. Rádi se takovými věcmi zabýváme a hledáme možné odpovědi.

A co ty sama, můžeš o sobě jako šéfredaktorka listu, který je tajuplným úkazům stále na stopě, říct, že jsi záhadoložka?

Tak teď jsi mě trochu dostala. Záhady jsou můj koníček a teď už tak trochu i součást života. V Enigmě jsem si hodně rozšířila obzory, co se záhad týče a v některých oblastech už se cítím takřečeno jako doma. Ale nechtěla bych skončit jako "profesionální" záhadoložka. Docela ráda si od toho nadpřirozena občas odpočinu.

Jak jsi se k záhadám dostala? Toužila jsi stát se čarodějkou, nebo to bylo již dospělé pídění po nevysvětlitelných jevech?

To si piš, že jsem chtěla být čarodějkou! Když jsem jako malá viděla film Dívka na koštěti, tak jsem chtěla chodit do školy jako Saxana a učit se čarovat. I jako starší jsem pak četla dost knížek o magii, příběhy o čarodějnicích a alchymistech. Později k tomu přibyla i parapsychologie, mimosmyslové vnímání, šamanismus, léčitelství atd. Prostě to všechno šlo ruku v ruce. A můj táta se jeden čas hodně zajímal o vesmír, UFO a všechny ty věci okolo, takže se mi dostalo do rukou i pár Dänikenových knížek. Jak vidíš, nemohla jsem skončit jinak než mezi záhadama.

Máš ty sama nějaký mysteriózní zážitek? Třeba i z pracovní cesty…


Těch zážitků je spousta, bylo by to na hóóódně dlouhé vyprávění. Do detailů vyplněné sny, vidění aury, setkání s duchy nebo dokonce bilokace... Kdybych začala vyprávět, asi by si někteří čtenáři mysleli, že jsem blázen.

Jak vypadá takový týden redaktora magazínu plného tajemna? Jezdíte po tajuplných místech a vyvoláváte v redakci duchy?

Teď jsi mi pěkně nahrála. Zrovna do jednoho z dalších čísel Enigmy chystáme reportáž o vyvolávání duchů. Takže možná uspořádáme i nějakou redakční seanci. Samozřejmě taky hodně jezdíme na místa, kde má docházet k paranormálním úkazům. Každá naše reportáž NA STOPĚ je původní materiál, který vzniká v terénu. Když už o něčem píšeme, chceme to taky vidět na vlastní oči nebo vyzkoušet na vlastní kůži.

Pod pokličkou paranormálních úkazů najdeme duchy, podivné zóny, zmizení, čarování, UFO a spousty dalšího. Máte odhad, čím vaše čtenáře potěšíte nejvíc?

Podle ohlasů, které nám chodí do redakce, čtenáře nejvíc zajímají "nadpřirozené" schopnosti některých lidí - telekineze, telepatie a podobné záhady spojené s dosud neprobádáným lidským mozkem. Hodně úšpěšná bývají ale také témata jako magie a mimozemšťané. I když nejsme vyložene ufologický časopis, lidi si o články o UFO dost píšou.

Čistě hypoteticky – jsem čtenářka, která má pocit, že jí doma straší. Můžu vám zavolat a přijedete se podívat?

Pár lidí už nám takhle volalo i psalo. Konečně, v jednom takovém strašidelném bytě byla nedávno i naše radaktorka a vznikla z toho velice dobrá reportáž (Enigma 8/2010). Pokud by nás něčí případ opravdu zaujal, určitě bychom se vypravili na místo. Víc nám ale lidé volají a chtějí po nás kontakt na někoho osvědčeného, kdo by jim dům od zlých energií vyčistil. V takovém případě se samozřejmě snažíme pomoc.

Máme tendenci si redakci Enigmy představovat jako složení různých lidí – má každý „to své“? Jeden čarodějnictví, druhý třeba UFO?

Ano, tak nějak to skutečně funguje. Každý v redakci má své oblíbené téma, kterému se věnuje víc. Ale každý občas rád zabrousí i o do neznámých vod.

A na závěr nám ještě prozraď – jaké neobjasněné záhadě z celé historie bys přišla nejraději na kloub?

Takových záhad bych mohla vyjmenovat stovky. Kdybych si měla vybrat jen jednu, tak bych chtěla vědět, jak se na Zemi vzali lidé. V rámci evoluce máme pocházet z opic, ale odkud se potom vzaly opice? A tak bych mohla jít do minulosti stále hlouběji. Celá ta Darwinova teorie evoluce je trochu nedomyšlená. Přece jsme se nemohli vyvinout z nějakých trilobitů!


Díky za rozhovor! 

 Ikonky: Unie Vydavatelů ČR / RF-hobby


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0393 s