Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Letní toulání po hradech českých X.

21.09.2020   Michaela Wilhelmová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Letní toulání po hradech českých X. Blížíme se na Hanou. Z dálky nám kynou Boskovice, dříve majestátní hrad, dnes hlavně místo festivalů a kulturních událostí. Stojí tahle rozvalina vůbec za návštěvu? Na to vemte jed!

Při výstupu k hradu se pěkně zadýcháte. Ještě, že dobám brnění o váze 20 kilo již odzvonilo. Mezi stromky konečně vystupuje obrys vysoké zdi. Boskovice na dosah! Hned, co stanete na turistické cestě pod okrouhlou věží s renesančním cimbuřím, máte vyhráno. Račte vstoupit do chřtánu hradu skrze bránu. 
 
Věží hned u vstupu se zmást nenechejte, hrad samozřejmě není renesanční, přestože v renesanci proběhla řada slohu poplatných přestaveb. Rozsáhlá a poměrně zachovalá zřícenina dýchající romantikou na hranici Malé Hané a Drahanské vrchoviny dala stavitelům řádně zabrat. Tyčí se totiž ve výšce 460 metrů nad mořem.

Historii začíná odťukávat dláty kameníků ve 13. století, tedy gotice. Zhruba v tehdejších padesátých letech si stavbu zadá - jak jinak - rod pánů z Boskovic. V jejich vlastnictví kolosální stavba zůstane až do konce 14. století. Na 150 let si poté vznešení pánové a dámy zahrají škatulata hýbejte se s rodem pánů z Kunštátu. Ti samozřejmě dle vlastního vkusu provedou několik architektonických zásahů. Krom jiného dochází i k rozšíření sídla a budování podhradí.

Proč zrovna škatulata hýbejte se? V půlce 15. století hrad spolu s boskovickým panstvím opět padá do klína (samozřejmě ne zadarmo) pánům z Boskovic. Od těch dob také město přijímá za své boskovický erb, hřeben se sedmi zuby. Hrad dále spravuje rod Ederů a rytířů ze Zástřizl. Jak dobový kolorit přikazuje, každý si kousek přistaví či přestaví. Výsledek naštěstí nepřipomíná dort od pejska a kočičky v hradním podání, ale rozsáhlý funkční komplex, na kterém i dnes poznáme většinu stavebních záměrů. Jsou to právě Zástřizelečtí, kteří sem k vertikální gotice přinášejí zdobnější a pohodlnější renesanci.
17. století přináší do Boskovic opět nové vlastníky. Tentokráte známý rod Dietrichsteinů. O sto let později si můžeme poklepat prstem na čelo. Proč se všichni namáhají a dostavují k stále méně obydlenému hradu hospodářství, když všechno včetně Boskovic zeje do pár let prázdnotou? Již 30. léta 18. století přinášejí hradu zkázu. Střechy se propadají a chasníci je raději strhnou, aby nespadly na neposedné děti. A hrad? Jeho kousky si můžete prohlédnout v nejednom domku pamatujícím víc jak dvě století. Ale nezoufejme, z hradu toho zbylo naštěstí i tak dost, na zříceninu pěkný kousek. A komu že patří pár zdí a sklepy (a samozřejmě pár stavení) dnes? Hrad je v majetku Mensdorff - Pouilly. Zve vás na návštěvu.
Foto: autorka


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0235 s