Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kde spolehlivě zabloudíte? V malebné Loučni!

11.08.2010   Michaela Wilhelmová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kde spolehlivě zabloudíte? V malebné Loučni! Krásný zámek, který nadchl Napoleona stejně, jako třeba Marka Twaina a jeho zahrada, ze které se vám zamotá hlava. Doslova. Ztratíte se totiž v jednom z mnoha labyrintů! Pojďte s námi nahlédnout do jejich zamotaných uliček...

Nechte projednou doma svého psa a prožijte den nebo odpoledne v krásném prostředí Loučenského zámeckého parku. Je určen dětem všeho věku, ale i dospělým, nejen ku hře, ale i k získání nově energie. Zámecký park je se svými deseti venkovními labyrinty a bludišti umístěnými  v místě se silným vyzařováním pozitivní energie, jediný v Evropě. Pokud si myslíte, že labyrinty brzy omrzí, je zde i dost jiných lákadel. Trampolíny pro malé i větší děti, prolézačky, vysutý lanový most. Hladoví se občerství v zámecké kantýně nebo v restauraci před zámkem. Mlsalové jistě nepohrdnou pořádnou porcí zmrzliny. Nápojový automat naleznete dokonce uprostřed anglického parku. Pro ty, kteří mají rádi trochu historie, lze doporučit návštěvu zámku. Průvodci vám budou komoří jeho jasnosti, knížecí nadlesní nebo princezna.

Mapa veškerého vyžití v areálu slibuje dobrou zábavu i skvělé památky

Procházky vedou po lesních cestách. Stromy značí latinské i české názvy. Některé stromy jsou starší sta let. Právě pod ty se můžete schovat v případě průtrže mračen. Jiné přístřešky budete hledat marně. Takže radši využijte počasí bez deště. Toalety najdete u vstupu před pokladnami zdarma a v zámku. Vstupné pro dospělého 160.- Kč, děti levněji.


V rozsáhlém parku čeká deset labyrintů, tak zvané labyrintárium. Že jste to slovo ještě neslyšeli? Není se co divit, ve slovníku se objevilo až díky Loučni! Hlídá jej celá řada umělých i živých ptáků a také kamenní bůžci (v ikonce). 


Zámek původně obklopovala 23hektarová barokní zahrada, která se až v 19. století změnila ve francouzskou. Její fragmenty potkáte dodnes.  Nová bludiště má na svědomí Angličan Adrian Fischer. Každé je jiné - jedno kamenné, jiné palisádové, další z keříků tisů, jiné jen z trávy. Bloudit můžete i mezi provazy a k večeru dokonce v labyrintu světla! Kdo ví, zda se do večera ze všech zákrut vymotáte... 


A samozřejmě, pro dospělé a konzervativní návštěvníky je tu zámek s kostelem.  První zmínky o tehdy ještě ne tak malebné stavbě spadají až do roku 1223. Jména majitelů nám nic neříkají. Až do roku 1623. To se tu objevuje rod Valdštejnů. Ani ji zámek nebude patřit věčně. Posledním šlechticem v jeho nitru bude Alexander Thurn - Taxis, milovník žen a dostihů. Dnes krásný zámek provozuje akciová společnost Loučeň.


Rekonstruovaný zámek Loučeň funguje i jako kongresové místo a hotel. 


Parkování pro auta u zámku je za 40,- Kč, ale dá se parkovat o sto metrů dál zdarma.
Ještě před vstupem do zámku je další restaurace a prodej zmrzliny. Cca sto metrů od zámku je prodejna potravin pro případný nákup levnější svačinky.


Trávníkové bludiště


 

Více fotografií najdete na: 

http://jitkaw.rajce.idnes.cz/Labyrinty_v_zameckem_parku_Loucen/

Fotografka: Jitka Wilhelmová 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0668 s