Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mezinárodní festival DIVADLO? Týdenní hody pro milovníky nejen forbíny!

02.09.2010   Jaromír Komorous   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mezinárodní festival DIVADLO? Týdenní hody pro milovníky nejen forbíny!15. – 23. září. Datum, jež je v diářících fanoušků divadla zanesen letos už poosmnácté. 35 představení souborů z České republiky, Lotyšska, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska, Srbska a poprvé taky Turecka se představí v Plzni. Prestižní národní scény na jedné, nové tváře evropského divadla na druhé straně. Leitmotiv? Fandíme divadlu!

Ředitel DJKT a festivalu Jan Burian přišel hned v začátku prezentace se zajímavými čísly. Už třetí rok za sebou hospodaří festival s částkou 10 mil. korun. A jde to udržet. Loňský ročník zhlédlo 22.000 diváků. Úctyhodné divadelní číslo. Návštěvníci festivalové přehlídky budou moci jako první spatřit návrhy stavby nového divadla pro Plzeň. Multifunkční stavba je ve městě očekávána s napětím. Její potřebu nezpochybňuje ani domácí pecivál obecný.

„Letos jsme nejvíce hrdí na inscenaci Sound of Silence z Nového rižského divadla, o níž jsme se snažili několik let,“ říká dramaturgyně Kamila Černá. Režisér připravovaného kusu Alvis Hermanis patří k nejpozoruhodnějším tvůrcům východní Evropy. Představení beze slov, s písněmi legendárních Simona a Garfunkela. Inspirováno koncertem, plánovaným v Rize v roce 1968 a nikdy neuskutečněném. Takoví jsme byli. Není vyhnutí, budu se těšit. „Představení o mládí, ztracené nevinnosti. Nostalgický humor,“ říká k tomu sám režisér.

Po šesti letech do Plzně zavítá Slovenské národní divadlo s inscenací Anna Karenina. Režisér Roman Polák. Klasický Tolstoj. V informačním (velmi bohatém) materiálu, připraveným domácím DJKT čteme délku představení. Neuvěřitelných 4.15 hodin. Jsem zvědav, přiznávám. Udržet pozornost diváků vyžaduje mimořádné herecké výkony bratislavské činohry. Zůstaňme u ruských autorů, v divadelních kruzích ostatně oblíbených. Teatr Polski z Bydhoště přijíždí s provokativní inscenací Platonov. Proč provokativní? Kritika hru označila za „čechovské orgie“. Moudrý z toho nejsem. Bude asi nabito. To ostatně pravidelně. Více na www.festivaldivadlo.cz.

Tuzemská divadla se stanou již podruhé součástí přehlídky Czech Theatre Showcase. Její podobu má na starost Institut umění – Divadelní ústav. Producentům, kritikům, celkově divadelníkům se prezentuje to nejlepší z české scény, potažmo z uplynulé divadelní sezóny. „Domácí program nemá jednotící téma, jde jednoduše o nejzajímavější kusy sezóny,“ završil informaci dramaturg Jan Kerbr. Je vhodné upozornit na inscenaci Muž bez minulosti v podání Dejvického divadla. Například divadlo Husa na provázku, Brno, přiváží legendární kus Prase.

Festival nabídne několik představení na veřejném prostoru. Myšlenka podmanit si městské otevřené prostory je mi hodně blízká. Zaškrtl jsem si vystoupení Ta BALADA česko-francouzského souboru Décalages. Kombinace cirkusového umění, vzdušné akrobacie, fyzického a loutkového divadla s hudbou a zpěvem. Tolik štáb. Zůstat doma? Ani náhodou!
Vstupenky v průměrné ceně 160 - 180 Kč jsou k mání ode dneška. Neber to!


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1652 s