Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Narozeniny slavil Mike Carr

01.10.2010   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Narozeniny slavil Mike CarrKdo? Anglický hammonďák a jeden z učitelů Ondřeje Pivce, našeho obroditele tohoto nástroje a řeč je o albu It´s About Time, které Pivec s kolegy natočil v rekordně krátké době v New Yorku. Kolegy byli Najponk se svým fenderem a Gregory Hutchinson s bicími.

Hrát jazz není nic divného, je všeobjímající heslo těchto tří pánů a oni to dokazují každým položením ruky do kláves, každým úhozem bubeníka a jeho paličky do blány bubnu.

Najponk je na scéně dvacet let, to jsme už říkali minule. Ne, že by o sobě nedával vědět, ale hráčské spojení s ostatními dvěma můžeme považovat za mimořádně šťastné. Všichni se otevřeně přiznávají k tradici a vybrané standardy na album dotvářejí ve studiu k unikátnímu obrazu svému. Naladění na stejnou vlnu, s velikou databankou okamžitě hratelných skladeb uvnitř sebe, s dokonalou přípravou. Dalším do party je Ondřej Pivec. Není pro čtenáře neznámou veličinou, napsali jsme toho o něm už dost. Do alba vstupují známou This Love Of Mine z repertoáru Franka Sinatry. Najponkovo fender piáno drobí do nahrávky nitěrně křehké tóny a svou průzračnou hudbou nechá prostupovat basovou linku, kterou tvoří Pivcovy hammondy. Zdá se, že ti dva rozjeli špičkový jam. Než se ozve Gregory Hutchinson. Jeho bicí zdaleka nejsou tím třetím vzadu. Dokáže své škopky pojmout jako rovnocenný nástroj těm předchozím dvěma a mnohdy je to on, jenž svými vybranými hudebními narážkami připraví živnou půdu pro klapky svých spoluhráčů. Jestli mluvíme o ojediněle sestaveném jazzovém triu, pak můžeme mluvit o největším přínosu nahrávek právě při uvědomění si tohoto atributu. Už jako druhá na albu zazní Carrova Theme For Cliff, jímž trio jmenovanému skvostně poblahopřálo. Ono poukazovat na skladbu po skladbě je zde trochu kontraproduktivní, celé album je výjimečné a v diskoarchivu jazzového fandy by rozhodně chybět nemělo. Určitě je slušné se zmínit o skladbě Blues For Petr. Autorsky jsou zde podepsáni oba klávesoví mágové, Najponk i Ondra Pivec. Skladba se jim mimořádně povedla a jejich přiznání se k obdivu tradice je zde cítit hodně. Hned následující Cold Duck Time Eddie Harrise já považuji za jeden z vrcholů alba. Nutno podotknout, že zdaleka není jediný. Každý ho bude vidět zřejmě někde jinde, ale uvidí ho. Nejsme přece hluší. Album swinguje od začátku do konce. Kdo umí, umí.

O všem ostatním jsme se zmínili v redakčním avízu k albu (klikni).  Vřele doporučuji.

Najponk, Ondřej Pivec, Gregory Hutchinson: It´s About Time
Vydalo Animal Music v roce 2010
Zdroj obrázků
www.animalmusic.cz



Jan Knop alias Najponk


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0258 s