Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Santini v Čechách

08.10.2010   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Santini v ČecháchJan Blažej Santini-Aichel je určitě vrcholovým architektem baroka, uznávaným nejen u nás. Ale co je a proč vzniklo baroko? Sloh, jež ovlivnil nejen stavitelský styl v Evropě na hodně dlouho? Za vším hledejte politiku, v té době hlavně církevní. Zdobnost, velkolepost, nadýchanost. Vše s jediným cílem. Roztříštěnou Evropu všemi směry sehnat pod jedinou fungující církev. Ať to stojí, co to stojí. Pod církev katolickou. Heslo? Útočit sílou majestátu.

Neměl snadné dětství, Jan Blažej. Dítě už váženého pražského kameníka, ale pořád ještě italských přistěhovalců se narodil v únoru 1677. S tělesnou vadou. Částečně ochrnutý a tím pádem chromý. Ztratil možnost převzít po otci prosperující firmu. Přesto se u něj vyučil. A šel vandrem, jak se tenkrát říkalo. Sbírat zkušenosti. Úžasný zvyk. V Římě se dostal do vlivu tesinského Francesca Borrominiho a seznámil se s jeho díly. Tamní radikální architekt, mnohými součastníky považovaný za blázna, se stal sudičkou v Santiniho další profilaci. Sám jmenovaný si vytvořil osobitý styl, nazývaný barokní gotika. A co nechal v Čechách? Je toho pozoruhodně mnoho a nezůstalo to utajeno ani komisařům UNESCO.  
                                                                                     
                                                                                                                   poutní místo Zelená hora
                                                                                                          nejvýznamnější barokní stavba u nás
                                                                                                                 zanesená v análech Unesca
         
Cidlinu jsem jel jen jednou. Ta líná hlinitá řeka za víc nestojí. Ale dodnes mám v sobě obraz zámku Karlova Koruna u tamějšího Chlumce. Santini jej vyprojektoval a další velikán doby, stavitel František Maxmilián Kaňka postavil. Santini využil dokonale nerovného terénu a přišel se stavbou o třech křídlech s válcovitým středem. Trojramenná hvězdice. Z každé strany jiná. Rodina investorů Kinských ohromně spokojena. Dle pramenů i Kaňka. Aby ne! Vnitřní prostory dokládají Santiniho genialitu a jsou interesantně propojeny. Dokonalý zážitek z fukční architektury.  
                                                    
                                                                    Karlova Koruna

Jsem Západočech jak poleno. Plzeňák až za hrob. Když Santini, tak baráky, kam bys  doplivl. A že jich tu po něm je … Plasy. Konvent cisterciáckého kláštera. Santini se seznámil v roce 1707 s opatem kláštera Eugenem Tyttlem a pustil se do generální přestavby. Trvale devastovaný středověký klášter podléhal stabilně zániku už na začátku. A co Santini? Při zakládání několikanásobně větší novostavby použil Santini založení na 5100 pilotech, které nesou rošt pod základy tvořený 500 podélnými a 1173 příčnými dubovými trámy. Piloty byly do podloží zatlučeny do hloubky 10-13 loket (6-8 m). Celá dřevěná konstrukce je zaplavena vodou přiváděnou sem štolami a tím je zabráněno hnilobě dřeva. 
   
Plasy, Konvent cisterciáckého kláštera

Na severu Plzně ještě zůstaňme. Mariánská Týnice. Poutní kostel Zvěstování P. Marie a cisterciácké probošství. Santini už ve službách cisterciáckého kláštera s opatem Tyttlem v zádech. Několikrát jsem navštívil tamní Muzeum skla. Využití stavby velmi sympatické.
Nezmínit Kladruby u Stříbra a Klášterní kostel Nanebevzetí P. Marie, sv. Wolfganga a sv. Benedikta se od patriota kraje nečeká. Stavebníkem opět církev, prostřednictvím místního opata Mauruse Fintzgutha. Přestavěno místní trojlodí, následně transept (křížení před oltářem) a vybudována monumentální kopule.  Prosvětlený a desetistranný oltářní prostor je doplněn oltářem podle Santiniho projektu a dramaticky uzavírá celou stavbu.

              
                                         Mariánská Týnice                                                      Kladruby u Stříbra

U Santiniho stop bychom vydrželi hodiny. Narážíme na ně po celých Čechách a málokterý architekt se podepsal pod takové množství staveb. A zvládl to za necelé čtvrtstoletí. Umírá 7.12.1723 v Praze. Ani v osobním životě neměl příliš štěstí. Jeho tři synové umírají na souchotě, zůstává dcera. Když ho v roce 1720 opustila navždy manželka Veronika, oženil se s jihočeskou šlechtičnou Antonií Ignatií Chřepickou z Modliškovic. S ní stačil zplodit syna a dceru a kmotry jim vždy byli vysocí církevní hodnostáři. Nezapomínejme. Chlebodárci.

titulka i fotografie www.santini.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0691 s