Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Český thriller Kajínek

12.10.2010   Jaromír Komorous   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Český thriller KajínekTak jsem to konečně viděl. Dávno po premiéře uvedené už 5. srpna, ale ve dnech, kdy se o případu našeho nejznámějšího vězně opět hodně hovoří. Podaří se někdy obnovit ten proces? O tom ale nebude řeč. Ta se vede o filmu a zde je pár vysloveně diváckých postřehů, protože jiné mi vůbec nepřísluší a film dostatečně uvedl kolega Polauf v článku o filmech z 31. týdne.

Nemá cenu vykládat obsah, když si přečtete název filmu. Nemá cenu ani mluvit o tématu. Jsme v Čechách, skoro je přeplivneš a když se soused převalí v posteli, vědí to na druhém konci republiky. Začnu své povídání o dojmu, jenž na mě film udělal. Za vrchol české filmové akčnosti jsem doteď považoval film Bony a klid. Režisér Vít Olmer, scénárista Radek John, všichni herci, odvedli na svou dobu dle mého skvělou práci. Roman Skamene své tamní účinkování považuje dodnes za svou nejlepší filmovou roli. A nyní Kajínek. Režisér Petr Jákl, scénář Petr Jákl, Marek Dobeš, odborný poradce Josef Klíma. A jsme u toho. Jakoby společné hřiště nalajnované v televizi předurčovalo v jednom případě scénáristovi, v druhém poradci potřebu a chuť se vyslovit. Kdyby to byl pocit povinnosti, bylo by to skvělé. Ale zpět na zem. Zatímco Johnův scénář hrál posléze na ruku i tehdejšímu establishmentu, ten Klímův vstup do filmu dnešním představitelům moc nevoní a šéfům práva nejméně. Proč? A ještě jedna věc. Kdo se etabluje na půdě showbizu, nemá automaticky umetenou pěšinu do politiky. Josef Klíma si to uvědomuje a já jsem mu vděčný. Co se týká akčnosti filmu, nemá Kajínek v Čechách konkurenci. Pane Jákle, hluboce smekám. Váš odhad toho, co se může divákovi líbit je viditelně erudovaný

Druhá věc, která stojí za zaznamenání, je naprosto exkluzivní obsazení. Není to otázka jenom jmen. Adekvátnost ztvárnění jednotlivých rolí vysoce vyčnívá nad běžným průměrem. Režisér, produkce, filmový štáb a všichni další, co s tím měli co dělat, odvedli skvělou práci. Ale dovolte mi tři jména. Konstantin Lavroněnko v hlavní roli předvádí doslova koncert a za ten zákonitě musí sklidit obdiv i samotného Jiřího Kajínka. Poslední velká filmová role, k níž se postavil Vladimír Dlouhý, role uhlazeného pana Novotného, toho neustále vzadu a věčně tahajícího za provázky dění, bude určitě patřit k jeho předním. Svůj vysoký standard potvrzuje Tatiana Vilhelmová v roli Kajínkovy obhájkyně. Myslím, že její postava získává sympatie diváků jednoznačně. Četl jsem, že naše nátura vylučuje natočit thriller. Není to pravda. Přibývající ocenění filmu mou teorii podporují. A od premiéry příliš vody neuteklo.

Třetí postřeh bere v potaz naše obecné klima, ve kterém žijeme. Poslední rozhodnutí vlády o neobnovení procesu s Jiřím Kajínkem se postaralo o to, že jinak velice komerčně úspěšný snímek zaznamenal najednou odliv diváků. A pak, že politika stojí stranou našeho zájmu.

Z výše uvedeného je jasné, že film se mi líbil. A jen tak na okraj, Lavroněnko se těší, že si s Jiřím Kajínkem podá ruku venku. Dnes to vypadá jako populistický výkřik do tmy.

Film Kajínek, režie: Petr Jákl, scénář: Petr Jákl, Marek Dobeš, odborný poradce: Josef Klíma, hlavní role: Konstantin Lavroněnko
Titulka
www.hce.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0873 s