Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Oko nad Prahou vítězí ve Varšavě

27.10.2010   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Oko nad Prahou vítězí ve VaršavěV sekci soutěžních dokumentárních filmů vyhrál snímek režisérky Olgy &Spátové. Cenu si v neděli večer na slavnostním vyhlášení převzala režisérka i s producentkou Eliškou Kaplický. 26.ročník Varšavského filmového festivalu se loni zařadil do skupiny prestižních filmových přehlídek. Cena za nejlepší dokumentární film je spojená i s oceněním 3,000 euro.

„Vážím si toho, že náš film Oko nad Prahou byl oceněný a pochopený v Polsku, v zemi našich sousedů. Když jsem s diváky diskutovala o filmu po projekcích, cítila jsem velké porozumění filmařské, lidské i politické. Možná také proto, že oba naše země žily 40 let v podobném režimu. Budou to brzo dva roky, kdy tu Jan Kaplický s námi není. Vzpomínala jsem na něj, jak by se z diváckého přijetí a z ocenění mezinárodní poroty radoval,” řekla Olga &Spátová.

Dokumentární film Oko nad Prahou o projektu Národní knihovny, který navrhl architekt Jan Kaplický (1937 - 2009) a který vstoupil do povědomí pod přízviskem "Chobotnice", líčí jednu z nejznámějších politicko-společenských kauz uplynulých let v České republice. Film byl letos vybrán v České republice na festivaly do Karlových Varů, Eko festival a Jihlavský dokumentární festival. V zahraničí film českou republiku representuje také na festivalech zaměřené na architekturu a design v Londýně, New Yorku , Soulu a Taiwanu. Generálním konzulem Danielem Kumenrmannem bude 3.11. v Los Angeles pokřtěno nové DVD filmu, které tímto vstoupí do prodeje v Čechách. DVD bude obsahovat 94 min. unikátních bonusů včetně filmového portrétu Jana Kaplického "Profil".

„Myslím, že situace českého dokumentárního filmu se obecně zlepšuje. Tím mám na mysli, jak je přijímán diváky a kritikou nejen u nás, ale i v zahraničí. Dobře to ilustruje naše festivalová podpora East Silver Karavana - české dokumenty zařazené do výběru se poměrně často dostávají do programů mezinárodních festivalů. Je to zároveň i signál, že u nás vznikají kvalitní filmy s tématem a zpracováním snadno poměřitelné se světovou produkcí, jako je třeba právě Oko nad Prahou,“ dodal Zdeněk Blaha, East Silver.

Více na http://www.wff.pl/ a www.okonadprahou.cz
Text i foto PR agentura 2 media



výše jmenované vítězky


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0882 s