Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Na co do kina - 43. týden

25.10.2010   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Na co do kina - 43. týdenV KRÁLOVSTVÍ ZVĚRSTEV vytvořil RED a další BASTARDI PROJEKT FRANKENSTEIN. Zajímala se o to "kriminálka", pátrání však bylo spíše "akčním dramatem" než "psychologickými dramaty".


Možná jste pochopili, že věta v úvodníku článku uvádí tituly všech čtyř premiér tohoto týdne a jejich charakteristiky. Vezměme to postupně, i když mírně zpřeházeně.

BASTARDI
Přísně tajená novinky české tvorby s níž přichází nová společnost Pegas film. Ta se netají tím, že chce provokovat a šokovat. Víme jen, že jde o příběh z prostředí základní školy založený na reálném základě a že bez povrchností, klišé a přetvářek chce ukázat jak to dopadne, když selže systém. Skupina zdejších žáků - mladých násilníků je obviněna ze znásilnění a vraždy mladé praktikantky (Kristýna Leichtová). Přesto nebyli zatím odsouzeni a stále navštěvují školu - však víme, že vymahatelnost práva u mladistvých pachatelů je u nás téměř nulová. Do školy nastupuje mladý učitel, jenž si svým neortodoxním přístupem získává sympatie ostatních kantorů i žáků. Za jakým účelem však do školy opravdu přišel, zjistíme až v závěru celého příběhu.

Scénář napsal podle vlastních zkušeností ze školství Tomáš Magnusek, který si ve filmu Bastardi zahraje také učitele. Jan &Sťastný je představitelem mafiána, který vlastní velkou část města. Filmovou rolí byl doslova nadšen: ,,Pořád hraju jen prince a doktory, tak si konečně zahraju hulváta a negativní role“ dodává &Sťastný, jehož filmový syn patří k největším grázlům. Ve filmu si zahraje také Saša Rašilov, který se vžije do role učitele tělocviku, jež dostane „výprask“ basebolovou holí od svých žáků. „Měl jsem strach,“ dodal Saša Rašilov, který přijal nabídku už z toho důvodu, že měl rád tělocvik a líbil se mu námět filmu Bastardi. Roli dostal i organizátor Muže roku David Novotný, který hraje JUDr. Krále po boku slovenského rapera Rytmuse (hraje zde bodyguarda) a Jana &Sťastného. „Je to pro mě obrovská pocta, jsem moc rád, že jsou herecké osobnosti ke mně tolerantní, protože přece jenom nejsem herec. Zároveň si také vážím toho, že mohu být po boku těchto osobností." Dále se ve filmu Bastardi objeví Ladislav Potměšil jako ředitel školy, Blanka Bohdanová, Jan Cimický, Eva Čížkovská a další osobnosti. Režii měl Petr &Sícha.
*******************************************

PROJEKT FRANKENSTEIN
Hlavní hrdina sedmnáctiletý Rudi se vrací po letech domů a doufá, že u matky nalezne lásku i odpověď na to, kdo je jeho otcem. Není tam ale vítán a jen shodou okolností se ocitne na konkursu, kde známý filmový režisér hledá nové tváře pro svůj film. Tichý a zvláštní mladík tvůrce zcela ohromí. Ale strašná událost, která následuje, změní všechny plány a Rudi se stane monstrem na útěku - hledaným vrahem. Režisér po chlapci pátrá a přitom odhaluje dávno skrývané tajemství: Rudi je ...

Film inspirovaný gotickým románem spisovatelky Mary Shelleyové Frankenstein /1818/, dnes již klasickým hororem o vytvoření umělého člověka, natočil uznávaný maďarský herec, divadelní a filmový režisér Kornél Mundruczó, který si ve filmu také zahrál postavu režiséra.

Strhující, výtvarně působivý film o nutné zodpovědnosti za své činy, o rebelství vůči společnosti i o nevyhnutelnosti osudu se odehrává v současném Maďarsku v době Vánoc, kdy se osudy všech hrdinů propojují. Do kin záslužně uvádí CinemArt.
*****************************************************
RED
Akční komedii RED natočil na motivy stejnojmenné komiksové mikrosérie Warrena Ellise a kreslíře Cully Hamnera režisér Robert Schwentke. Vypráví příběh penzionovaného agenta CIA Franka Mosese (Bruce Willis v roli akčního důchodce!?), který žije poklidně a idylicky na venkově. Až do té doby, kdy se jej nové vedení CIA rozhodne zlikvidovat. V tu chvíli nastává souboj na život a na smrt mezi špičkovým, ale zestárlým agentem, a celým zbytkem CIA. Název filmu je zkratkou označení Retired Extremely Dangerous (v důchodu, extrémně nebezpečný), a právě takovým se náš hrdina ukáže. Dále hrají např. Morgan Freeman, Helen Mirrenová či John Malkovich. Ničím nepřekvapivý film uvádí do klin společnost HCE.
Helen Mirrenová ve filmu RED
***************************************************

KRÁLOVSTVÍ ZVĚRSTEV
Protože titul by mohl být pro mnohé diváky zavádějící, je nutno říci, že není určen milovníkům "zvěrstev" a dalších obludností, jimiž se filmové plátno doslova hemží. Už tím, že je zakoupen Asociací českých filmových klubů napovídá, že půjde o mimořádný film zacílený na náročného diváka. Zdobí jej Velká cena poroty z festivalu nezávislého filmu Sundance.

KRÁLOVSTVÍ ZVĚRSTEV zavede klubové diváky do podsvětí města Melbourne kde zuří tvrdý voj s nevypočitatelnou policií. V popředí kriminálnické rodiny stojí lupič a výtržník Pope Cody (Ben Mendelsohn), kterého by ráda policie zlikvidovala, nebýt ovšem jeho rozvětvené rodiny, z níž jde strach. Svou roli ve filmu má pomsta za smrt matky a především závislost synovce "J" (James Frecheville), který po návratu domů propadá osudové hře zločinu a drog.

Celovečerní debut režiséra Davida Michôda inspirovaný skutečnými událostmi z Melbourne roku 1988 je fascinující studií rozkladu kriminálnické rodiny, strhávající s sebou do propasti celé své okolí. Více než na samotnou akci se režisér zaměřil na detailní psychologický rozbor svých postav ve vypjaté situaci, kterou neumějí, nebo nechtějí řešit. "Svojí strukturou snímek připomíná klasické antické drama o nenávisti a chladnokrevné pomstě, jež nemá východisko. Michôd se svým prvním celovečerním filmem výrazně uspěl ve světě, promítá se na mnoha světových festivalech a filmoví kritici tento snímek označují za jeden z nejlepších australských thrillerů vůbec," uvádí katalog Letní filmové školy.
V článku užitá fota: dokina.tiscali.cz, filmserver.cz, csfd.cz, bunker.si, nevekino.pl,   






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0382 s