Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Karel a jeho děti (dokončení)

17.11.2010   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Karel a jeho děti (dokončení)Povídat si o dětech a nezmínit jejich maminky mi připadá nejen středověké, ale navíc sprosté. Proto v tomto čtení nacházíte obojí. Povězte mi o chlapovi (když už se za něj považuje), krále nevyjímaje, který se domnívá, že děti nosí čáp. Neznám. Ale třeba mě blbě vychovali.

 Došli jsme k Anně Svídnické. Takže Karel se domluvil a oženil se. Hotový štvanec. &Sílené. Ale dvořil se jí stylem velkého muže. 28.7.1353 ji nechal Karel korunovat českou královnou,9.2.1354 v Cáchách proběhla její korunovace římskou královnou a císařskou korunu v Římě si nechali nasadit 5.4.1355. Fofr? Nedivte se. &Slo o život. O dědicův život. Potažmo o celou Českou korunu. Nejméně. 1.dítě se jim narodilo v Praze 19.4.1358 – dcera Eliška. Tak znovu. Ještě jeden pokus, Anno! A bacha! Vyšlo to. 26.2.1361 se v Norimberku narodil dlouho očekávaný dědic a budoucí král a císař – Václav IV. Sám Karel byl tak naměkko, že svého synka dokonce rozmazlil. To se ve středověku nenosilo. Ale Karel na kluka čekal dlouho, viďte a Vaška mu promineme s chutí, že. Jenže patálií s ženami nebylo dost. Anna Svídnická zemřela při porodu jejich 3. dítěte i s novorozencem 11.7.1362 ve věku pouhých 23 let. Stát se maminkou v těch letech rizikové až běda.

Karel nelení. Mladé holky ho přitahují, přiznejme si už. Svatba 16-ti lelé Alžběty a 47 letého Karla se konala 21.5.1363 na zámku u Krakova. Alžběta, též Eliška, Pomořanská, to bylo její vykřtěné jméno, byla vnučka polského krále Kazimíra. Korunovaci jí Karel přiznal tři dny po Václavovi, aby nezpochybnil jeho právo o trůn. Tahle Alžběta byla jurodivá. Během jejich 15-ti letého soužití mu porodila 6 dětí. V tomto pořadí: 11.7.1366 – Anna, budoucí anglická královna. 14.2.1368 – Zikmund, příští uherský a český král a císař římský. 15.6.1370 – Jan Zhořelecký. 13.3.1372 – Karel. Ten, zemřel brzy po narození. 29.9.1373 – Markéta a v roce 1377 – Jindřich, také zemřel brzy po narození. Jakoby ti kluci byli kolem Karla zakletí. Ještě trochu o královně. Na trachtacích bavila přítomné hosty lámáním jejich mečů. Prý dělala kremrole z cínových talířů, ale věřte tomu. Kde byly kremrole, viďte... A čert ví, co měli za materiál. Těmhle ohýbačům nevěřím ani jméno. Jestli něco uměli dokonale, tak ohýbat hřbet a umí pořád. Laciní komedianti … Ale zpět k naší dámě. Že se snažila protěžovat své synky na úkor vyženěného Václava? Asi středověká povinnost, zvlášť když přežila Karla o celých patnáct let. Nejdál to dotáhla se Zikmundem. Ten se stal uherským králem a jak víme, vyrval českou korunu i Václavovi IV. Toho panování moc nebavilo a raději podlehl mrtvici. Nepotatil se. Nedivím se. To by byla kláda i pro Chucka Norrise. Být ve střehu dnem i nocí? Jděte s tím k šípku! Jo, takhle noční romantické procházky po tátově mostě, na Malé straně sklenku, dvě, medoviny …

Bavíme se tady o dětech a málem nám utíká stav středověkého zdravotnictví. Přeživší procento Karlových potomků ohromující není. Jedním slovem hrůza. S přihlédnutím k současným starostem tohoto resortu v zemi, která nás zajímá nejvíc,tedy ve své, se k tomu označení blížíme mílovými kroky. A devítimílové boty zdaleka nemáme. Co s tím?


Četli jste první díl? Pokud ne, můžete zde:  (klikni)

Zdroj fotografií www.ao-institut.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0355 s