Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nejslavnější filmové melodie zazní v Rudolfinu

16.11.2010   Petr Koutský   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nejslavnější filmové melodie zazní v RudolfinuO tom, že hudba v podání orchestru není vždy jen běžná (a pro mnoho lidí nudná klasika), se můžete přesvědčit již 29. listopadu v pražském Rudolfinu. Pražský filmový orchestr zde bude hrát melodie ze slavných Hvězdných válek, Pána Prstenů, Pirátů z Karibiku a dalších filmových hitů!

Koncertní sál od 19,30 rozezvučí soundtracky z několika světoznámých snímků, mezi něž patří fantasy trilogie The Lord of the Rings, nestárnoucí Hvězdné války, i neméně populární filmové série: Piráti z Karibiku, Sám doma a Superman. Podle sympatické organizátorky celé akce: Zpěvačky Zdeňky Koryntové-Linhartové, se dočkáme i příjemného překvapení na závěr. Budou jím songy z jednoho úspěšného vědeckofantastického snímku. Celý koncert je v českých podmínkách zcela unikátní akcí, zaměřenou na hudbu, která je oblíbená nejenom mezi nadšenci do sci-fi a fantasy. Součástí vystoupení bude také nástup fanoušků, převlečených jako 501. legie z Hvězdných válek. Nepůjde tedy rozhodně o suchopárnou akci, jako při mnoha jiných koncertech.

Zájem z celé ČR

„Členové našeho orchestru jsou pro nás stejně důležití jako naši diváci, kterým se snažím osobním přístupem vyjít vstříc,“ začíná své vyprávění Zdeňka Koryntová, která neváhá za příznivci svého orchestru vyjet osobně. „Součástí našeho hudebního týmu jsou mladí a talentovaní muzikanti, kteří hrají filmovou hudbu především protože je to baví. Sjíždějí se mnohdy na koncerty z celých Čech, stejně jako naše obecenstvo. Do budoucna chceme také zkvalitnit část našeho orchestru, především smyčce“ pokračuje ve vyprávění paní Koryntová. Také samotní členové tohoto uskupení jsou výjimeční svou zálibou ve všem filmovém. Například hudebník a dirigent orchestru Jiří Korynta, je velkým příznivcem stříbrného plátna s mnoha znalostmi o tomto oboru.

Orchestr plný osobností
Pražský filmový orchestr je však jedinečný nejenom svým repertoárem , ale také obsazením. Mezi jeho členy patří dva světoví rekordmani: Již zmíněný dirigent Korynta, a jeho otec - pianista, zpěvák a skladatel Radim Linhart, který jako jediný člověk na světě dokáže zahrát zpaměti na piano víc než 3300 skladeb! Jiří Korynta naproti tomu ovládá hru na 34 hudebních nástrojů, v čemž mu také náleží světové prvenství. Patří mezi ně jak dechové, žesťové a bicí nástroje, ale také piano, nebo málo známý melafon – tedy jakýsi kříženec trubky a lesního rohu. Mezi zajímavými osobnostmi tohoto hudebního týmu nalezneme také hudebníka, skladatele a grafika v jedné osobě - Dominika Svobodu. Talentovaný mladík mimo jiné složil filmovou hudbu pro nezávislý český film Babička, aneb jak to bylo doopravdy, jenž známou předlohu od spisovatelky Boženy Němcové ukazuje v trochu parodickém světle.

Na co se můžete těšit?
Toto hudební uskupení v neúplné sestavě si můžete přijít poslechnout také 17.listopadu do pražské Lucerny (vstup na koncert je zdarma), kde bude hrát skladby právě z tohoto českého filmu před jeho premiérou, anebo 27. února v plném obsazení do Akademie múzických umění na pražském Malostranském náměstí. Zde jeho členové zahrají melodie z dalších slavných filmů. Které přesně, zatím zůstává překvapením. Následující koncert Pražského symfonického orchestru se uskuteční 27. dubna opět v Rudolfinu a plné sestavě. "Naše koncerty navštěvují nejen filmoví fanoušci, ale také mnozí významní lidé ze světa hudby a filmu. V tuto chvíli je již koncert v Rudolfinu 29.listopadu téměř vyprodán, máme pouze místa k stání.“ uzavírá své vyprávění paní Koryntová. Do budoucna se organizátoři Pražského filmového orchestru chystají rozšířit internetové stránky, kde početný fanklub nalezne také odkaz na diskuzní fórum na Facebooku. Novinky o aktivitách těchto talentovaných muzikantů, naleznete průběžně na našem magazínu a jejich webu: http://www.praguefilmorchestra.com

Foto: ikonka - republicansforrenewal.ning.com
foto orchestru z koncertu na HAMU: www.praguefilmorchestra.com



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Pavla Hudáková - 21.4.2013 - 11:38

úžasný zážitek
20.4.jsem byla na Vašem koncertě v Rudolfínu,byla jsem nadšena Vašim výkonem,hudbou,byl to úžasný zážitek.Ráda si na Vás vzpomínám,když jste byl malý a začínal jste u manžela na housle.S maminkou jsme se tam viděly.Přeji Vám dál hodně úspěchů.S pozdravem Hudáková


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.3402 s