Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Živočišné pudy

23.11.2010   Julie Kolocová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Živočišné pudyJsme uprostřed velké hospodářské krize ve 30. letech 20.století a John Maynard Keynes vydává svou Obecnou teorii zaměstnanosti, úroku a peněz. Popisuje zde, jak mohou vlády ekonomicky silných zemí půjčovat finanční prostředky a následně je vynakládat. Tímto způsobem tak vrací nezaměstnané zpátky do pracovního procesu. Jak to souvisí s naším titulkem?

Tento recept nebyl v době krize využíván, ale nyní se keynesiánské vypůjčování a následné investování prostředků plně ujalo. Ale Keynes byl moudrý pán a navíc si dobře vědom toho, že ekonomice nevládnou jen racionální činitelé. Podle něj většina ekonomických aktivit motivaci ze značné části založenou na živočišných pudech. A právě tuto myšlenku rozvíjejí dva přední světoví ekonomové současnosti - Georgie A. Akerlof a Robert J. Schiller v knize Živočišné pudy s podtitulkem Jak lidská psychologie řídí ekonomiku. Najdeme ji v produkci nakladatelství Dokořán a Argo.

Tato publikace čerpá z poznatků tzv. behaviorální teorie. Ta ukazuje příčiny hrozby současného ekonomického kolapsu na celém světě ve všem, co je na člověku lidské. A komu má být po ruce? Především politikům, kteří mají v rukou možnost přijmout opatření, jež potřebujeme v kontextu soudobé recese. Ale jsme doma, vážení! A v našich politických vodách málokoho s ekonomickým povědomím najdeme. Bylo by to k uzoufání, ale naštěstí jsme my v celosvětovém měřítku pouze maličkým rybníčkem. Doufejme, že ty velké oceány to mají jinak. Chcete-li ale i vy sami proniknout do podstaty odrazu lidské přirozenosti v makroekonomice, pusťte se do čtení. Nemusíte se obávat, že nejste ekonomy, tahle publikace vám v základní orientaci i bez potřebného vzdělání pomůže.

Je rozdělena do dvou částí. První popisuje v podstatě pět různých živočišných pudů a to, jak ovlivňují ekonomická rozhodnutí. Důvěra (chybí-li, následuje neklid…), spravedlnost (stanovování mezd a cen), nepoctivé a antisociální jednání, peněžní iluze (matoucí inflace a deflace) a příběhy (kdo jsme a co děláme). Druhá část vysvětluje, jak právě těchto pět živočišných pudů ovlivňuje ekonomická rozhodnutí a rozvíjí například tyto otázky: proč ekonomiky procházejí krizemi, proč existují lidé neschopní najít si práci, proč je spoření pro budoucnost nahodilé a spoustu dalších. 

Autoři na knize pracovali od roku 2003. G. A. Akerlof je profesorem ekonomie na Kalifornské univerzitě v Berkeley a nositelem Nobelovy ceny za ekonomii. R. J. Schiller má za sebou již několik „bestsellerů“ k této problematice, je profesorem ekonomie na Yaleově univerzitě, byl vyznamenán cenou Deutsche Bank za finanční ekonomii.

Georgie A. Akerlof a Robert J. Schiller
Živočišné pudy
Jak lidská psychologie řídí ekonomiku
Vydalo nakladatelství Dokořán a Argo v roce 2010

(foto www.dokoran.cz, www.argo.cz)


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0369 s