Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kočka na lovu

24.11.2010   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kočka na lovuO pojetí povídkové knížky Alexandra Stainfortha KOČKA NA LOVU vypovídá již samotná její obálka. Ta hravá kočinda, která drží drink, jako by právě chtěla dolít, ačkoliv má plnou sklenici, vás přimhouřenýma očima doslova svádí. Má dost, ale chtěla by pořád víc, dokáže jí to někdo dát?

Knížka obsahuje deset povídek lehkého čtení na dovolenou nebo snad ještě lépe na nucený pobyt do nemocnice. Autor v nich totiž kombinuje různé druhy humoru, velmi často suchý, ale také černý (ty hned myslíš na nejhorší, třeba ho srazilo auto), ironický nebo i doslova metaforický (děsná otrava, když není do čeho píchnout), potěší i klasický kameňák.

V líčení autor používá zkratky, čímž činí čtení zase o kousek jednodušším, a nadsázku, kterou se tak krásně nepřímo kritizují zlozvyky a vůbec záporné lidské vlastnosti! Co se týká zápletek, ty jsou zvratové natolik, až se zlomily v úmyslnou čitelnost, což ovšem zase vede ke snadné čtitelnosti. Bez nervů a vzruchů, s lehce pobaveným výrazem v tváři.

Jakkoliv to má kniha v názvu, ženy tu nejsou ani tolik kočky (některé přece!), ale především jsou to potvory a intrikářky. Až má člověk trochu strach, že pokud pravá láska někde žije, pak snad jedině v představách naivních mužů. Ale každé pravidlo má svou výjimku, alespoň jeden příběh typicky červenoknihovsky opravdu končí. Pánové, nelekejte se, dámy, tohle je klamavá reklama, nejedná se tu o žádné romantické vzdychání, ale jen optimistickou životní realitu (o další čtyři měsíce později jsme měli svatbu), která mimochodem sálá i z jiných příběhů.

Pokud je kniha vyloženě někomu určena, pak nejvíce těm prostorově výraznějším. Ne že by obsahovala návod k dietám. Zato mnoho a mnoho poznámek o tlouštících, jejich útrapách, pocitech a také vnitřních výhrách.

Ani jedna z předchozích Stainforthových knih (vlastním jménem David Kaps) není Kočce na lovu podobná. Autor se dosud věnoval buď hororu a detektivkám, nebo naopak vášni v sáze Lady Jane. Kočka na lovu je tak odlehčením doslova v plné polní a troufám si říct, že k tvorbě těchto povídek autor odbíhal jako k relaxu při psaní vážnějších témat.


Stainforth Alexander, Kočka na lovu

Vydalo nakladatelství Daranus v r. 2009


A protože když dva dělají totéž, není to totéž, nutno dodat ještě odkaz na článek jiného recenzenta: http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=9504



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0726 s