Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


První adventní neděle pod křídly Veletržního paláce

30.11.2010   Julie Kolocová   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

První adventní neděle pod křídly Veletržního paláceJiž potřetí vám, čtenářům, budu průvodcem ve světě umění očima tvůrce. Ocitáme se tím okamžikem na druhé straně. Kde? Mezi těmi, co pouze nestojí vně obrazu, ale naopak. Stáváte se tak "stvořitelem", odhalujete duši prostřednictvím své fantazie. Stále první semestr, lekce „Motiv a volba námětu obrazu.“


Místo konání Veletržní palác, ateliér ve třetím patře a ten již skoro důvěrně známe. Kdy? 28.11.2010. Do budovy vcházím spolu se dvěma dalšími účastníky kurzu, za dveřmi již voní připravená káva i čaj, stojany netrpělivě vyčkávají své dočasné majitele. Uprostřed však žádné zátiší, rozhlížím se kolem sebe, očima bloumám a hledám, co by asi mohlo být dnešní předlohou pro malbu. Nic. Vždyť na řadě je akvarel, napadají mě tedy květiny, krajina, scenérie moře, ale i to šplouchá kdesi daleko. S úsměvem vcházejí další, na svém místě je i lektorka, vyndavají se akvarelové barvy, štětce, připravují skleničky s vodou. Hlavou mi problesklo, co všechno na mne v tomhle předvánočním čase čeká doma. Pečení, úklid, výzdoba,…neměla bych být alespoň trochu nervózní? A já cítím, že tady je to naopak. Stačí pár úvodních slov o akvarelové technice a už jsem jinde. Vypínáme papíry a přitom zaslechnu něco, co mě přivede k úsměvu. Víte, že nejlepší štětce právě pro malování akvarelu jsou ty z veverky nebo kuny? Drží totiž výborně tvar. Nebo k zamyšlení. Základem této techniky je mimo jiné nepoužívání bílé barvy. Tu docilujeme vynecháním či vymýváním naneseného tónu. S postupem času přibývá spousta dalších zajímavostí a rad.
A jde se na to! Jenže kdepak hned malovat. Cílem dnešní lekce je motiv a volba námětu. Takže s malováním nelze spěchat. Sedíme v kruhu u svých stojanů a debatujeme o tom, čím vším je motiv ovlivněn. Náboženství, rituály, móda,…je toho nekonečně. Můžeme ale tvořit i prvoplánově. Bez původní myšlenky, jen tak pro radost. Jindy je zase napřed myšlenka a u těch opravdových mistrů i něco, co snad můžeme nazvat vnuknutím nevysvětlitelného. Proč  chce dnešní umění  stále více svými náměty šokovat? O kolik je snadnější vzbuzovat odpor nežli libé emoce?
Do toho všeho zapaluje lektorka čtyři svíčky, jak symbolické. Je první adventní neděle! Zavíráme oči a myšlenkami bloudíme ve fantazii s cílem najít si v ní to, co budeme malovat. A jde se na to, vážení!



Jak lépe si představit a prožít krásný adventní čas?


Výtvarný kurz Cesta k mistrům
Národní galerie Veletržní palác
28.11.2010
Motiv a volba námětu
Lektorka Anna Plešmídová

(foto autorka článku)



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0557 s