Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Chcete být originální? Vytvořte si vlastní bižuterii.

19.12.2010   Aneta Šimonková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Chcete být originální? Vytvořte si vlastní bižuterii. Nakladatelství Metafora opět přichází s novinkami pro šikovné ruce. Tentokrát budeme drátovat skvostné šperky.

Drátování, pájení, háčkování s drátkem. To vše můžete v novém hobby svazku nalézt. V úvodu knihy se nejprve seznámíte se základními vlastnostmi materiálů, se kterými budete pracovat a dozvíte se, jaké vhodné pomůcky použijete. V jednotlivých kapitolách pak budete postupně procházet od nejjednodušších postupů k těm složitějším. Protože je ale kniha bohatě vybavena obrazovým materiálem, tak se nebojte, že byste něco nezvládli nebo špatně pochopili. 

Kniha je rozdělena do tří velkých okruhů. Ten první se věnuje základním technikám, kde si osvojíte práci zejména s kovovými materiály, druhý okruh vás přenese k vzácnější surovině – stříbru a třetí kapitola vám ukáže, které skvosty můžete sami vytvořit, protože si prohlédnete fotografie výrobků zdatných umělců. Nyní nakoukneme do prvního oddílu. 

Práce s kovem není nikterak složitá, ale vyžaduje některé zásady, aby se surovina neponičila a celá práce nevyšla naprázdno. Proto zjistíte, jak vytvářet na řetízku očka tak, aby nebyly příliš nápadné spoje nebo aby se nositel šperku nezranil. Naučíte se také vyrábět jednotlivé komponenty jako jsou háčky, puzety, zapínání nebo základ na náušnice, které sice můžete zakoupit v obchodech s bižuterními komponenty, ale v knize se seznámíte s jejich původem. A to každému výrobci není nikdy na škodu. I návrháři znají vlastnosti jednotlivých látek, ze kterých vytvářejí své modely. 

Od jednoduchých výrobků se přenesete ke složitějším postupům, díky nimž už budete vytvářet klasické šperky nebo budete zdobit jednotlivé komponenty jako jsou například kameny. Naučíte se i háčkovat s drátkem a zapracovávat korále dovntiř tzv. dutinkových náhrdelníků tak, aby to působilo profesionálně. Budete vytvářet i přívěsky, které budou vypadat, jako byste je vyrobili už vytvarovaného základu, ale vám přitom bude stačit pouhý paměťový drát a korálky. 

Pro ty náročnější je zde pak oddíl, který se věnuje zejména stříbru. Je důležité znát několik zásad, jak s tímto kovem pracovat, protože při špatné manipulaci byste jej zbytečně znehodnotili. Takže pájení, leštění a barvení pro vás nyní bude hračkou. 

Na závěr se pak nejenom pokocháte designovými skvosty, se kterými si pohráli ti zkušenější. Po přečtení knihy ale nejspíše budete odhadovat, jakou techniku asi použili a budete zkoušet udělat totéž. A s velkou pravděpodobností se vám to i povede. 

&Sperky z drátu a korálků nabízí další pohled na vytváření neotřelých a originálních doplňků. Ty produkty, které na první pohled vypadají složitě, pro vás po nastudování knihy budou hračkou. Je to jako s kouzly. Pokud neznáte jejich podstatu, jsou obdivuhodné a nedostupné. Až odhalíte tajemství, zjistíte, že na tom nic není. Efekt však pořád dokážete ocenit.  

Sara Withersová: &Sperky z drátu a korálků, Metafora, Praha, 2010.


Obálka: nakladatelství Metafora


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2977 s