Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Čas pospolitosti, koled a kolébání se do rytmu

24.12.2010   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Čas pospolitosti, koled a kolébání se do rytmuKoledy mám rád. Odráží atmosféru Vánoc snad nejlépe ze všech atributů našich velkých křesťanských svátků. Alba takto zaměřená mají svůj regálek a jejich počet dosahuje u mě sběratelského rozměru. Zatímco jinou muziku půjčuji takřka neustále, zde se chovám jako největší lakomec a jen přidávám další kousky. Když ke mně dorazí něco neobvyklého, jsem plný očekávání. Slyšeli jste zpívat koledy Boba Dylana? Urval „top place“, panáček. Stopro.

Christmas In The Heart. Vánoce v srdci. Název alba skvěle koresponduje s tím, co slyšíme z reprobeden. Dylan zcela pomíjí zavedenou tradici udělat z Vánoc čas pasivního přijímání všeho pozitivního a odevzdaně čekat, až se masmédia začnou předhánět s nejvánočnější produkcí. A přitom obsah alba, titul po titulu, dokládá uhrančivost toho času bez pochyb.

Jenže slyšíme Dylanův prokouřený a prochlastaný chraplák, který léty získává působivost. Ano, někdo by mohl říct, že ten chlap neumí moc zpívat, klidně zašumluje koncovky frází, intonačně dokáže balancovat na ostří nože, takže člověk, zcela pomíjející jeho celoživotní produkci i celoživotní působení na našince, klidně řekne, že zrovna kapánek ujel. Ne, neujel, tvrdím já. To on si jen tak zamečel. Dělá to od chvíle, co svěřil svůj hlas mikrofonu. Svou hudbou ale ovlivnil milióny a dělá to samozřejmě, i když přichází s koledami. Vánoce v srdci. Je to cítit. Bob Dylan je přesvědčivý víc jak jindy a navíc přistupuje klukovská hravost a radost díla, které, ať s tradiční vánoční tématikou, přece je jiné. Díky protagonistovi tutově.

Spolupracovníky si vybral excelentní. Ten posaz zde vyjmenuji celý. Byl by hřích jej utajit.
Bob Dylan – vocals, guitar, elektric piano, harmonica
Tony Garnier – bass
George Receli – drums, percussion
Donnie Herron –steelguitar, mandolin, violin
Phil Upchurch – guitar
Patrick Warren – piano, organ, celeste 

Písničky deklamují příslušnost k Vánocům jednoznačně. Ale provedení … Hosana! Žádné nesmyslné uctívání pseudotradic, ale rozdováděné nadšení z náhlého chumlu lidí s nerozviklanou touhou přispět k příjemné atmosféře toho společenství. Dylan a koledy? Ano. Here Comes Santa Claus; I´ll Be Home For Chrismas; Little Town Of Bethlehem; Hark The HerraldAngels Sing. Jeden z několika tradicionálů, zaranžovaný frontmanem. Songy, které nejvíc ovlivnily můj názor. Může jich být víc, něco vám přece musím nechat.

Samostatnou kapitolou je booklet alba. Pod ním je podepsáno víc lidí. O autora ale nejde. Je to demonstrativní ukázka amerického kýče na druhou. První strana? Potutelně se tvářící uhánějící koně před saněmi, na nich práskající vozka, vedle něj všemu odevzdaná dáma, oba zachumlaní v dekách. V saních se očividně netopí. Prostředek? Přijatelná fotografie muzikantů, ti ale s vousy a oblečcích všudypřítomného Santy. Třetí strana? Bomba největší. Jakási call girl v santovském minioblečku, avšak v ženském maxiposedu. Inu, Bob Dylan.

Sony music 2009
obrázky
www.bobdylan.com



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0488 s