Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Šílený kloboučník mezi klasikou a elektronikou

08.01.2011   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Šílený kloboučník mezi klasikou a elektronikouSpojit housle s elektronickými beaty? To zní jako nápad hodný Kloboučníka z Alenčiných dobrodružství v říši divů a za zrcadlem. Bylo to právě jméno postavy z románů Lewise Carolla - francouzsky Chapelier Fou, které za své přijal hudebník Louis Warynski. Klasicky vzdělaný houslista po letech dřiny na konzervatoři objevil elektronickou hudbu a rozhodl se starodávný instrument využít v novém kontextu.

Svoji originální a kritikou oceňovanou fúzi klasiky a sofistikované klubové hudby přijede Chapelier Fou představit českému posluchači 26. ledna 2011 do pražského Paláce Akropolis. Společníka mu na večeru Euroconnections bude dělat český projekt Mythematica, nedávno oceněný Andělem v kategorii elektronické hudby.

Louis Warynski z francouzského městečka Metz strávil svoje mládí poctivým cvičením na housle. Teprve na konzervatoři objevil, že vedle klasiky existuje i báječný svět klubové elektroniky nebo rocku. Proč jedno nebo druhé opouštět, když by mohl všechny svoje lásky spojit do jedné? Znělo to trochu jako nápad hodný šíleného kloboučníka z Alenčiných dobrodružství Lewise Carolla, a tak pro svůj projekt přijal jméno Chapelier Fou. Nebyl to ale vůbec nápad špatný, šestadvacetiletý houslový virtuóz a elektronický alchymista v jedné osobě je dnes považován za jeden z největších objevů francouzské hudby.

Hudební novináři ho srovnávají s Boards Of Canada, Four Tet nebo Owenem Palletem, ale odkazy na jiné muzikanty dostatečně neodhalují originalitu, s níž Chapelier Fou vstoupil do současné elektronické hudby. Jeho náladové skladby využívají sílu sofistikovaných beatů, do nichž Louis vplétá smyčky z klasické hudby či vlastních kompozic. Pozornost vzbudily hned debutové singly Darling, Darling, Darling... a Scandale!, které v roce 2009 bodovaly i ve francouzské hitparádě. Vyšly na značce Ici d’ailleurs, nebo-li proslulém labelu z Nantes, který se stará o nahrávky takových osobností jako jsou třeba Yann Tiersen (autor soundtracku k Amélii z Montmartru) nebo Matt Elliott (alias The Third Eye Foundation). Oba jsou velkými fanoušky Chapelier Fou, zatímco prvního jmenovaného houslita zremixoval, druhý zpívá na jeho debutovém albu 613, který vyšlo v roce 2010.

Nahrávka představuje Chapelier Fou jako klubového inovátora s rozsahem od vynalézavého downtempa až po uhrančivý ambient. Kromě houslí jsou zde ke slyšení i čelo nebo řecký drnkací nástroj buzuki. Deska pojmenovaná podle počtu smrtících kuliček, které obsahuje dělostřelecký granát, se setkala s příznivým přijetím u kritiky a velké ohlasy zaznamenala i za hranicemi Francie. Chapelier Fou vystupuje na živo sám a jak na pódiu divoce skáče mezi počítačem, klávesami a houslemi, připomíná šíleného vědce, který se snaží stvořit dokonalou hudbu.

 
Chapelier
Českým parťákem Chapelier Fou na večírku Euroconnections bude pražský projekt Mythematica. Jeho jediným protagonistou je pražský producent Daniel &Spaček, který podobně jako francouzský host delikátně vplétá živé nástroje do elektronických beatů. Na jeho debutovém bezejmenném albu vydaném na značce Quazi Delict Records si zahrál třeba Zdeněk Bína z -123 min. Album sklidilo velmi pozitivní ohlasy a obdrželo cenu Anděl v žánrové kategorii elektronické a taneční hudby. Skvělé přijetí mělo i jeho předskakování Thievery Corporation na jejich červnovém koncertě v KC Vltavská.

Společný koncert Chapelier Fou a Mythematica v rámci série EuroConnections určitě zahřeje lednovou Prahu. 26. ledna v pražském Paláci Akropolis budou mít fanoušci jedinečnou šanci poslechnout si prvotřídní evropskou elektroniku.
  

Mythematica
Více informací a audio ukázky:
www.chapelierfou.com
www.mythematica.com

Zdroj: www.palacakropolis.cz
Fota převzata z webů skupin 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0546 s