Memento zhoubyBalada o dvou hlasechŘetěz zrůdnostiRADOSTNÉ VENČENÍ POKRAČUJE - 7.část: Venčení nejveselejšíRADOSTNÉ VENČENÍ POKRAČUJE - 6.část: Potřebná socializaceZůstává...
Počet autorů: 509
Registrovaní čtenáři: 521
Publikovaných článků: 13511
Komentářů: 11387
STRACH NAD MĚSTEM - TV tip - klasická krimi s J-P. BelmondemBásník, který dobyl dětský světUmění v kontextu společnosti: Příběh evoluce skrze dějinyPsí poslání Bez dcerky neodejduDítě z Osvětimi: Příběh silné vůle a nezlomné nadějeDesatero omylů v GDPR: Co byste měli vědět o ochraně osobních údajů?PokáníKulturní dědictví Česka: památky, umění a tradiceSpi, bledá sestřičkoVyrazte s Emilkou, Emilem a Krakonošem na pohádkový den Diplomatova žena
Nabídka mediálního partnerství
www.ngprague.cz
www.muzeummontanelli.com
www.fenixradio.net
www.egmont.cz
www.divadlotramtarie.cz
www.divadloviola.cz
www.paseka.cz
www.dokoran.cz
www.metafora.cz
www.atlantis-brno.cz
www.fragment.cz
www.argo.cz
www.audioteka.cz
www.druhemesto.cz
www.pozitivni-noviny.cz
www.ivysehrad.cz
www.libri.cz
www.bezruci.cz
www.divadlodisk.cz
www.divadloaha.cz
www.zizkovskedivadlo-jc.cz
www.patart.cz
divadlo.zlin.cz
www.albatros.cz
www.academia.cz
www.comicscentrum.cz
www.nakladatelstvicas.cz
www.zooplzen.cz
www.vosp.cz
www.balet-praha.cz
www.jota.cz
www.advaita.cz
Vánoce nejsou jen dárky a rozsvícené barevné žárovky. Skvělou atmosféru krom zpěvných koled završí i chutná krmě. Připravili jsme si pro vás čtyři veskrze zdravé recepty. Kapr, jak jste ho pravděpodobně ještě nejedli, rybí polévka bez kostí, bramborový salát, po kterém nepřiberete i tradiční vánočka, jak má být. Dobrou chuť!
RECEPT 1
Lehký bramborový salát
Co potřebujeme?
nakládané okurky, kukuřice bílý jogurt, kilogram brambor, 2 lžičky hořčice, 3 lžičky majonézy light, mrkev, hrášek, cibule, sůl, pepř
Jak na to?
Brambory uvaříme ve slupce. Poté je necháme ochladnout a oloupeme je. Spolu se zeleninou je nakrájíme na kostičky a smícháme s hráškem a kukuřicí. Přidáme majonézu, bílý jogurt a dochutíme dle chuti solí a pepřem. Jednoduché, že?
RECEPT 2
Vánoční kapr na kyselém zelí
Co potřebujeme?
Čtyři porce kapra, 100 g šalotky (cibule, ovšem zvláštní druh, botanicky spadá pod česnek. Jste-li bezradní, nahraďte běžnou cibulkou), 2 pomeranče, 1,5 lžíce másla, 600 gramů kysaného zelí, 250 ml pomerančové šťávy, 4 kuličky nového koření, sůl, pepř, cukr
Jak na to?
Cibulky nakrájené na čtvrtky necháme na másle v širokém kastrolu zesklovatět. Používáte-li běžnou cibulku, dělte na menší kousky. Přidáme zelí, pomerančovou šťávu a nové koření. Osolíme, opepříme a podle chuti osladíme. Přikryté zvolna dusíme zhruba 3/4 hodiny. Přimícháme kousky pomerančů. Nakonec přidáme naporcovaného kapra, kterého omyjeme, osušíme a rozložíme na zelí. Přikryté dusíme dalších 15 minut.
RECEPT 3
Jednoduchá rybí polévka z filé
Co potřebujeme?
400g rybího filé, 2 mrkve, sterilovaný hrášek, mouku, máslo, sůl, možná je i vegeta
Jak na to?
Zmrazené kostky rybího filé vložíme do vody, přidáme najemno nastrouhanou mrkev, osolíme a vaříme až maso změkne. Přidáme hrášek. Na pánvičce osmažíme z másla a mouky jíšku. Polévka je hotova, můžete ji dokořenit i vegetou či maggi.
RECEPT 4
Tradiční vánočka
Co potřebujeme?
kilogram polohrubé mouky, sůl, 20 dkg cukru, balení vanilkového cukru, citrónová kůra, mandle, rozinky, rozpuštěný tuk, 3 žloutky, 5-6 dkg droždí, 0,5 litru mléka.
(porce pro dvě až tři vánočky, podle toho, jak velké copy upletete)
Jak na to?
Nejprve stranou naložíme rozinky do čajem ředěného rumu (nejlépe alespoň tři hodiny předem). Poté se pustíme do vánočky. Do mouky vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme. Připravíme si kvásek (z dvou lžic mléka, cukru a rozdrobeného droždí, promícháme a necháme u tepla kynout). Přidáme ho dáme do mouky, zamícháme, přilijeme vlažné mléko s vmíchanými žloutky a rozpuštěný tuk. Vše dobře prohněteme. Těsto musí být tužší. Po vypracování urovnáme v míse, poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Na teplém místě nám asi za hodinu až dvě vykyne.
Samu vánočku pleteme nejprve ze čtyř dílů, připravte si jich ale devět. Těsto formujte do dlouhých válečků. Propleteme nejdříve čtyři, poté tři a úplně navrch dva. Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě. Nekonzumuje se hned po dopečení, ale nechá se v chladu, zabalená v papíru a igelitovém sáčku, uležet. Nejlépe den či dva.
Dobrou chuť!
Ikonka: www.idealhomemagazine.co.uk
ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž
Copyright © 2001 -
2023 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.