Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Na co do kina - 52. týden

27.12.2010   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Na co do kina - 52. týdenJeden jediný nový film se objeví dva dny před Silvestrem v premiéře. Má název VĚRNÁ KOPIE a uvádí jej Národní filmový archiv. Ve většině multiplexů ho však pravděpodobně nenajdete - je určen především pro návštěvníky filmových klubů. Hledat, ve kterém z nich se jedna jediná kopie právě promítá, může být tak trochu dobrodružstvím...

Jméno ABBÁS KIAROSTAMÍ (nar. 22.6.1940) bude známé také jen divákům filmových klubů, kde se před více než deseti lety promítal jeho psychologický film CHUŤ TŘE&SNÍ - příběh muže, který hodlá spáchat sebevraždu a hledá někoho, kdo by druhý den přišel k hrobu s jeho tělem a zasypal jej hlínou. Možná tomu nebudete věřit, ale tenhle syrově laděný film měl optimistické vyznění a v podtextu v něm zazněla odezva na válečné konflikty v Asii, morálně náboženská problematika i podobenství o smyslu života. Kiarostamí si za něj odnesl Zlatou palmu z festivalu v Cannes.

CHUŤ TŘE&SNÍ byl také první íránským snímkem, který se objevil v naší distribuci. Jméno Abbáse Kiarostamího se mnohokrát zapsalo do mezinárodního povědomí. Původním povoláním grafik se prosadil jako tvůrce reklam a celé řady vzdělávacích dokumentů. Známá je především jeho trilogie KDE BYDLÍ MŮJ PŘÍTEL? , A ŽIVOT JDE DÁL a POD OLIVOVNÍKY (1987, 1992 a 1994), v níž věrně zachycuje sociální a citové problémy venkovských dětí a mládeže z nejnižších společenských vrstev. Všechny jeho snímky se vyznačují čistotou a jednotou stylu, pomalým tempem, jednoduchou zápletkou a užíváním neherců.

K natočení filmu VĚRNÁ KOPIE (Copie conforme) si Kiarostamí poprvé vyjel za hranice Íránu. Ve francouzsko-italsko-íránské koprodukci zavede diváky do italského Toskánska. Náhoda zde svede dohromady muže a ženu (Juliette Binocheová a William Shimell). Muž je britský spisovatel a přijel hovořit o své knize, žena je Francouzka a má tady malou výtvarnou síň. Během výletu za skvostnými památkami je lidé celkem logicky považují za manžele. Jsou JIMI skutečně nebo jde jen o hru, na kterou oba přistoupí? Kde končí hra a kde začíná pravda? Podobně jako v umění - někdy je obtížné rozeznat co je originál a co kopie. Film je vystavěn na obecné tezi, která tvrdí, že VĚRNÁ KOPIE (proto ten název) může mít stejnou hodnotu jako originál. V životě pak může jít o VĚRNOU KOPII situací, se kterými se člověk v životě setká.
 
Hlavní představitelka Juliette Binocheová si za svůj výkon odnesla Cenu za nejlepší ženský herecký výkon z letošního festivalu v Cannes. Sama řekla, že scénář vznikl na základě zážitku, o němž jí tvůrce sugestivně vyprávěl, aby pak vzápětí popřel, že je pravdivý. Jejím partnerem je filmový nováček William Shimell, známý britský operní pěvec s nádherným barytonem. Film zazářil na Mezinárodním filmovém týdnu ve španělském Valladolidu, odkud si odnesl hlavní cenu - Zlatý klas.
Zdroj foto: kviff.com




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0737 s