Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Krásné zmatky v kabelkách

04.01.2011   Aleš Misař   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Krásné zmatky v kabelkách„Napište něco o zmatku v dámských kabelkách,“ inspirovala mě dáma, která ve své kabelce marně dobývala peněženku. Seděl jsem tehdy u kasy a vybíral vstup na místní kulturní pořad. Dáma se v kabelce přehrabovala s vervou frustrovaného lovce a raději se otočila zády ke mně. Počínala si tajuplně jako Losna, když vontské radě nechtěl ukázat, jak vyprošťuje ježka z klece. Až po chvíli mi ukázala úlovek a také svůj úsměv, jak napětí sklouzlo s její tváře. Spolu s drobnými mi potom přihodila i dobrý námět. Vlastně mi připomněla to, o čem jsem dávno chtěl napsat!

Už několikrát se mi dostalo té cti, že mi žena, jíž jsem dělal vetchého strážce, podala kabelku a prosila mě, abych v ní něco našel. Naposledy to byly klíče a vše při chabém osvětlení. Zanořil jsem ruku do mlhoviny plastů, kovů, kůže a papírků a jen po hmatu jsem určoval štětečky, tužky, zrcátka, katalogy, telefon. Kabelka by slušela kouzelníkům; tak malý prostor naplnit takovým kvantem předmětů by nikdo jiný nedokázal! A ještě v ní zmizí tlustý svazek klíčů. Nezávidím celníkům, když mají prohledávat podezřelé ženy nosící kabelku! Člověk by řekl, že i celý vesmír byl zpočátku nacpán do jakési kabelky, než se rozepjal velkým třeskem.

Kauza kabelka odkazuje na ženský a mužský princip v jedné kulturní teorii, která nám říká: muž má chladnou hlavu, zachovává rozvahu, zasazuje se o řád ve věcech. Žena představuje chaos, emocemi rozklíženou galaxii předmětů, ve kterých se samy nevyznají. Zde mi dovolte odskok do Shakespearova Hamleta; proč se Ofélie utopila? Její duši si přitáhla voda, nevyzpytatelný živel plný mlžů a poloslepých hlubinných ryb. Ofélie si s nimi mohla dobře popovídat. Její nešťastný milý Hamlet zahynul mečem (ač nepřímo, ostří bylo potřeno jedem a potom stačilo škrábnutí) a to mužská zbraň účelně zaostřená tak, aby dovedla sázet rány a rozsévat smrt.

Ale od starých zbraní pojďme k modernější výbavě. Zaujala mě jedna zdánlivá samozřejmost: mužské aktovky bývají rozděleny přihrádkami, zatímco dámská kabelka představuje jednotnou kapsu. Potom ale nezávidím ženám, které si musejí uschovat pracovní smlouvu nebo cenné papíry! Naproti tomu pánské aktovky, jako by byly předurčeny k nošení všeho plochého, různých spisů akt, a desek. Inu, narážíme stále na ten řád a řády se přece dají vkládat do desek. Aktovky jsou praktičtější, chceme-li v nich něco najít, umožňují škatulkování. Můžete si vyhradit, kam přijdou soudní spisy a kam založíte namazaný chléb. Ale proč jsem tedy kromě doručovatelek a transvestitek neviděl ženu s aktovkou? A zde mi do případu vstupuje prvek krásy. Na kabelce se lze esteticky vydovádět, barvou i tvarem, vzorem i přízdobami, ženy se dovedou krášlit v nesčetných variacích a kabelky se podle nich naladí. Kabelka působí jako větší náušnice na předloktí. A dokonce do nich mohou i něco schovat a nezáleží na tom, že poklad se v kapse chaosu utopí navždy. Oproti nim pánské aktovky byly a budou vždy šedé myšky jen omezeně proměnlivé podobně jako fraky nebo pánské obleky. Závidím ženám tu škálu výběru u příručních zavazadel a pro změnu jim nezávidím, když z nich musejí vybírat klíče! Stále mi ale bude stále ctí být jim v tom kabelkovém hledání při ruce!

foto: millionlook.net


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0446 s