Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip - STO HŘEBŮ - v knihách boloňské knihovny

07.01.2011   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip - STO HŘEBŮ - v knihách boloňské knihovnyKdo zničil vzácné knihy v univerzitní knihovně? Kam a proč zmizel mladý profesor? Dá přátelství člověku pro život víc než četba tisíců knih? - Odpověď na tyto a řadu dalších otázek hledejte ve filmu STO HŘEBŮ ve vaší televizi.

Hrdinou zatím posledního filmu italského režiséra Ermanno Olmiho 100 HŘEBŮ je mladý profesor Boloňské univerzity, kterého ztělesnil 43letý italský herec izraelského původu Rez Dagan, populární model a hvězda reklamních filmů. Jako každý správný profesor je tak trochu podivín. Velký milovník knih se jednoho dne rozhodne radikálně změnit svůj dosavadní způsob života. Sám bez zavazadel se vydá po břehu podél Pádu a když objeví polorozbořenou chatrč, bez váhání se v ní usídlí. V novém útočišti tráví většinu času studováním milovaných knih. Jenže před jeho útěkem došlo ke svatokrádežné a absurdní události - "masakru" knih v sále knihovny Boloňské univerzity, což zadá podnět k rozsáhlému vyšetřování. Podezření padne také na mladého profesora, který v jednu chvíli prohlásí v duchu filozofa Karla Jasperse: "Ani všechny knihy světa se nevyrovnají jedné kávě s přítelem." Profesor ale zatím tráví klidné dny se svými novými přáteli z nedaleké osady, obývané vesměs lidmi, kteří přišli o domov. Neznámý mladý muž v nich budí důvěru, sdílí jejich všední život a stane se i jejich rádcem, aniž jeho sousedé tuší, o koho jde.

Kdo zná některý z filmů režiséra Ermanna Olmiho (MÍSTO nebo třeba STROM NA DŘEVÁKY), ví, že pro něj není důležitý příběh ani dějové zvraty, ale atmosféra a dokonalé vykreslení postav. Ve filmu 100 HŘEBŮ rozvíjí humanistické a existenciální ideály, které vztahuje ke svému hrdinovi, jehož pojímá jako esenciální podstatu dnešního světa. Stejně důležitým prvkem je profesorova motivace, jeho rozhodnutí odcizit se svému okolí i reálnému bytí a zasvětit svoji pozornost čtení knih. Namísto pouhého chronologického řazení navazujících událostí se tvůrce snaží především zprostředkovat humanistické poselství skrze obraz a život své postavy.

Film uvedl 60. festival v Cannes v roce 2007 na počest tvůrce, který je nositelem Zlaté palmy 1978 za STROM NA DŘEVÁKY a který prohlašuje, že jde o jeho poslední hraný film. Nadále se chce věnovat jen dokumentům, s nimiž začínal svoji filmovou dráhu. Z jeho tvorby je třeba vzpomenout na hranou prvotinu ČAS SE ZASTAVIL (1959), křehký příběh starého strážce dočasně opuštěné stavby údolní přehrady vysoko v Alpách a mladého studenta, který sem přichází v době vánočního volna na výpomoc. Citem pro mistrovskou kresbu atmosféry se vyznačuje i jeho druhý snímek, uvedený kdysi i u nás - MÍSTO - bystrá studie o mladém chlapci hledajícím zaměstnání často srovnávaná s naším Černým Petrem. Problémy obyčejných lidí líčil také Olmiho film SNOUBENCI (1962). Z jeho dalších filmů stojí za zmínku odvyprávění životního příběhu papeže Jana XXIII. v titulní roli s Rodem Steigerem PŘI&SEL ČLOVĚK (1965) a pak jeho nejslavnější film STROM NA DŘEVÁKY z roku 1978 - filmová poéma evokující život několika rodin bezzemků, žijících v kraji kolem Bergama na konci 19. století oceněná Zlatou palmou v Cannes.

Letos osmdesátiletý Olmi získal v roce 2007 v Benátkách z rukou Adriana Celentana čestného Zlatého lva za celoživotní přínos světovému filmu. Cena vzdala poctu umělci, který "zanechal v moderní kinematografii hlubokou stopu". Z dalších cen, které Olmi získal, mohu zmínit ještě benátského Zlatého lva v roku 1988 za snímek LEGENDA O SVATÉM PIJANOVI, natočený podle románu Josepha Rotha, v němž Rutger Hauer hraje bývalého horníka polského původu, který jako tulák a bezdomovec živoří pod jedním z pařížských mostů. Stříbrného lva v Benátkách získalo v roce 1987 také sarkastické podobenství na příslušníky nejvyšších společenských kruhů AŤ ŽIJE PANÍ.
Zdroj foto: csfd.cz, fdb.cz

***********************************************
STO HŘEBŮ (Centochiodi / One Hundred Nails), Itálie 2007
režie Ermanno Olmi
uvede program ČT2 v úterý 11. ledna od 20,20 hodin

I na lásku najde profesor (Rez Dagan) čas mezi čtením knih.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Láďa - 12.1.2011 - 14:38

Nádhera
Jsem nadšený ze zpracování filmu, ladí s mým srdcem, mojí životní filozofií i stylem jak žiju. Ukazuje na probíhající i nadcházející změny v lidské mysli, vedoucí k opravdovému životu.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0782 s