Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip - VELKÁ ILUZE - slavný film Jeana Renoira

14.01.2011   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip - VELKÁ ILUZE - slavný film Jeana RenoiraJeden z nejslavnějších filmů světa všech dob - páté místo v tzv. "bruselské anketě" nejlepších filmů světa - VELKÁ ILUZE opět na televizní obrazovce. Lekce filmového umění a současně humanity a víry v porozumění lidí různých národů, ras a vyznání.

Režisér Jean Renoir (1894-1979), druhorozený syn slavného impresionistického malíře Augusta Renoira se nestal malířem jako jeho otec. Sice se nejprve zajímal o keramiku, ale pak ho přitáhlo nové umění - film. Jean se stal uznávaným režisérem, který má na svém kontě nesčetně filmů od avantgardních poetických němých snímků (první v roce 1924) přes uznávaná díla jako PANÍ BOVARYOVÁ, NA DNĚ, ČLOVĚK BESTIE (psali jsme o něm v http://www.webmagazin.cz/index.php?stype - =all&id=10219) , ZLOČIN PANA LANGA, PRAVIDLA HRYa VÝLET DO PŘÍRODY až snímkům natočeným před smrtí jako SNÍDANĚ V TRÁVĚ, DESÁTNÍK SMOLAŘ či TO JE REVOLUCE. Nejvíce jsou z jeho tvorby obdivovány filmy VELKÁ ILUZE z roku 1937 a PRAVIDLA HRY z roku 1939.

Při psaní scénáře i při natáčení filmu VELKÁ ILUZE čerpal Renoir ze svých vlastních zážitků i z toho, co slyšel od svých spolubojovníků z první světové války. Jakoby chtěl apelovat na blížící se nebezpečí nového válečného konfliktu, k němuž se v Evropě začalo schylovat.

V dramatickém příběhu, vyprávěném záměrně syrovým polodokumentárním stylem, poznáme dva francouzské důstojníky - šlechtice kapitána De Boieldieua (Pierre Fresnay) a obyčejného mechanika v uniformě poručíka Meréchala (ztělesněného stále silnějí zářící hvězdou francouzského filmu Jeanem Gabinem). Oba jsou sestřeleni a skončí na území nepřítele. Eskadře, která je zajala, velí junkerský aristokrat kapitán von Rauffenstein v podání herce a také režiséra (CHAMTIVOST) Erich von Stroheim. Než skončí v internačním táboře pozve je německý kapitán, podle gentlemanského zvyku mezi důstojníky, na oběd a pak je provede po pevnosti.

Horší situace pro oba nastane v zajateckém táboře plném zajatých vojáků různých národností. Přes všechny národnostní i náboženské rozpory se zajatci dokáží spojit a budovat tajný podzemní tunel k úniku a ve volných chvílích vzpomínat na krásy života. Plánovaného útěku se však nedočkají - překazí ho přemístění do jiné pevnosti. I tady pokračují kšefty s potravinami, jimiž je proslulý syn židovského bankéře Rosenthal (Marcel Dalio) a i tady velí von Rauffenstein, který je už válečným invalidou a své mohutné tělo vězní v železném krunýři. K dalšímu úniku již De Boieldieu nemá dost sil, ale přesto kryje uprchlíky Meréchala a Rosenthala. Ti se dostanou do německé vsi, kde se jich ujme mladá vdova Elsa (Dita Parlo). Mezi Meréchalem a dívkou vzplane hluboký cit, který prolomí i jazykovou bariéru. Rosenthal se mezitím sblíží s dcerkou selky. Uprchlíkům se nakonec podaří dostat do bezpečí a v horách přejít švýcarské hranice.

"VELKÁ ILUZE byla z velké části iluzí bojovníků, kteří věřili, že jejich válka bude poslední a vojenské kamarádství vytrvá, přes společenské rozdíly, i v míru," píše Georges Sadoul.

Byl to "protest proti nesmyslnosti války, která obrací naruby nejzákladnější vztahy mezi lidmi, odlidšťuje všechno, co je lidské, a zároveň oslava člověka, který nezlomen válkou vítězí nad její nelidskostí a absurdností a odnáší si z ní jedinou víru, jedinou touhu: aby se to už nikdy neopakovalo," napsal A.J.Liehm.
 
Film patří k základním dílům světové kinematografie
a měl by být jakousi "povinnou četbou" pro všechny mladé vzdělané lidi. Jeho uvedení v pozdních nočních hodinách je tak dalším (zdaleka ne prvním) omylem televizní dramaturgie, která jednostranně straní komerci a pitomostem v hlavním vysílacím čase.
Zdroj foto: mkuh.cz, criterioncast.com
****************************************
VELKÁ ILUZE (La grande illusion), Francie 1937
režie: Jean Renoir,
na obrazovky uvádí ČT2 v úterý 18. ledna v nejméně vhodnou dobu 23,35 hodin.


Hrdinové VELKÉ ILUZE v prvním zajateckém táboře (uprostřed Jean Gabin jako poručík Meréchal a po jeho levici Pierre Fresnay jako kapitán de Boieldieu)



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.029 s