Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Postavíme Palackému pomník?

14.04.2004   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Postavíme Palackému pomník?Většina normálních obcí a měst si své památky a významné rodáky hýčká a pořádá různé vzpomínkové akce, programy, staví pomníky a umísťuje pamětní desky. To vše z úcty k předkům, kteří něco dokázali a také k místu, kde žijí. My v Neratovicích na tom nejsme s památkami zrovna nejlépe.

Máme tu kostelík sv. Vojtěcha, kolem něhož se místo tradiční křesťanské pouti koná kolotočářský rej a máme tu také v Lobkovicích hrob Františka Palackého a zámeček, který vlastnila rodina jeho manželky Terezie, tedy rodina Měchurů. Zámeček byl vydán jakémusi cizozemci v restituci a úspěšně řadu let chátrá, u hrobu Palackého se každoročně sjíždí jeho potomci a také lidé, kteří si osobnosti Palackého dodnes váží.

Jinak tu ale nenajdeme celkem nic zajímavého, řekl by skeptik. Bohužel zatímco jiné obce využijí i faktu, že u nich strávil měsíc prázdnin Jaroslav Vrchlický a dokáží na tom postavit polovinu kulturního dění, u nás se nic takového neděje, ačkoliv zde často pobýval zmíněný František Palacký, který sem přilákal na návštěvu i Boženu Němcovou, vedle v Byškovicích bydlel nějakou dobu rodák z Dolínku Vítězslav Hálek a v Obříství úspěšně zahradničil Svatopluk Čech. Pro Neratovice jako by tyto osobnosti snad ani neexistovaly. Místo toho, aby se využilo tak obrovského kulturního potenciálu, raděj se kulturní odbor města pod taktovkou Mgr. Půčka tváří, že je nezná. A přitom vzpomínkové akce tohoto druhu by měly být klíčovým programem zmíněného odboru, který má všechny dostupné nástroje k realizaci.

Ideálním místem pro takové akce je třeba právě knihovna. Proč už dávno nestojí v knihovně samostatná police, která by obsahovala díla právě zmíněných autorů, proč knihovna nepořádá s odkazem na tyto autory literární soutěže, vždyť nedaleko pravidelně probíhá „Macharův Brandýs“, „Seifertovy Kralupy“, tak proč ne „Palackého Neratovice“? A kde jsou přednášky a večery s ukázkami tvorby těchto autorů, kde jsou připomínaná výročí narození a úmrtí?

Můj kamarád básník bydlí v malé vesničce Strašice v západních Čechách a učí tam i na místní základní škole. Ve stejné škole učil v první polovině dvacátého století místní autor Karel Vokáč, jehož poměrně proslavily „Uhlířské pohádky“. Z iniciativy vedení obce, která uhradí veškeré náklady, právě můj kamarád sepisuje o tomto autorovi knihu a z té samé iniciativy tato vesnička chce uspořádat i literární soutěž s odkazem na dotyčného autora.

Docela by mě zajímalo, proč naše proslavené náměstí s kolejemi hyzdí betonová kašna a dávno tam místo ní nestojí pomník Palackého? Byla by to přeci pěkná dominanta náměstí. To se ale radši investovalo do menhiru a kamenů v lesíku za Městským úřadem na Kojetické, než aby se uctila památka našich předků. Když totiž právě ze stran radnice, resp. kulturního odboru, nebude zájem připomínat významné osobnosti, které Neratovicemi prošly, nenastane nikdy doba, kdy budou moct občané navázat na nějaké kulturně-společenské tradice a pocítit sepětí s místem, kde žijí.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Shwakie - 14.4.2004 - 1:27

Palacky nemel s Neraticema ( mozna Neradicema )nic spolecneho... Byla to obec jako kazda jina v okoli...
Taky jsme okradli svateho vojtecha :o)))) Neustale nesmime mit ani kostel ani hlinu, kam pochovat. Jak znas dejiny neratovic?


Od: Bregalad - 14.4.2004 - 12:26

CarpeNoctem
Ahoj, nemám přístupdo mailu - tak to zkoušim takhle - nemohla bys poslat nebo napsat nějakou povídku nebo něco pěkně temnýho, nebo nějakou Goth/Dark reportáš kdyš budeš mít - pošli mi ji pls mailem - až projde redakcí a bude OK - asi určitě - dělám do webu na 90% - tak ji vlepíme na stránky...

Díky Bregalad.


Od: Martina - 14.4.2004 - 14:20

Palacký měl co společného s Lobkovicemi. Ještě stále jsou snad Lobkovice součástí Neratovic, nebo se pletu?


Od: Jana - 14.4.2004 - 19:08

No nevím. Ten pomník je mmožná individuální potřeba - u nás například zas na náměstí hodlají obnovit kašnu, ačkoli tam bude jako pěst na oko, ale existuje určitá skupina lidí, kteří po ní prahnou a neváhají pro to investovat ni čas ni prostředky.

S těmi osobnostmi bych to taky neviděla tak ostře. Ono se z toho zas až tak extra moc vytřískat totiž nedá. Co tak opět vidím u nás kde byli Němcová, Jirásek, Vrchlický, Erben a Palacký, ale i Váchal a Ladislav Klíma... Probíhají přednášky a píšou se články a občas se udělá výstava nebo tak... Literární soutěž je možná zajímavý nápad, ačkoli mě napadlo "Palackého Neratovice - napište své dějiny zemí Koruny české!!!"... No ne, to si myslím chce nějaké nadšené popularizátory. A ti se křikem: Nemáme tu žnádné nadšené popularizátory... Nevynajdou...


Od: kordas - 15.4.2004 - 9:03

no jo,ale Palacký není místní rodák,žil v lobkovicích kde ujest i pohřben a namyslíte si,že stavění pomníků a monumentů slavným je už za námi??
Radši bych investoval do opravy komunikací a jiných praktických záležitostí.


Od: Anna Spěváčková - 15.4.2004 - 9:36

Ježíšikriste, moc se o pomníku nezmiňujte před našimi radními, nebo nám zase odhlasují nějakou zrůdnost za půl milionu.
Navrhuji zřídit relaxační památný háj F. Palackého, který by byl financován místním gymnáziem F. Palackého jako náhrada za krásné vzrostlé stromy, které mají být z nepochopitelných důvodů pokáceny za garážemi u gymnázia kvůli přístavbě tělocvičny na opační straně areálu!


Od: SHWAKIE - 18.4.2004 - 3:51

to: Martina
Pletes!!!!
Osocujes jine z toho, ze o necem pisi a nezajisti si potrebne mnozstvi informaci. Tento clanek je ukazkovy priklad toho sameho. Dej si tu praci a seznam se s historii mesta a okoli, kde ted zijes ( predpokladam, ze jsi se pristehovala, protoze starousedlik by neco takoveho jen tezko vypotil :o)) Muzeme udelat i Wojtilovi Neratovice, to by byl jeste vjetsi kasovni trhak, nemyslis ???


Od: SHWAKIE - 18.4.2004 - 4:07

omluva...
ja vim, je tam hrubka, pardon !!!


Od: AnOnYm - 8.9.2004 - 16:08

Anna Spěváčková
RE: "Navrhuji zřídit relaxační památný háj F. Palackého, který by byl financován místním gymnáziem F. Palackého"
A kde "milá" paní Spěváčková má na to Gymnasium vzít peníze??
RE: "náhrada za krásné vzrostlé stromy, které mají být z nepochopitelných důvodů pokáceny za garážemi u gymnázia kvůli přístavbě tělocvičny na opační straně areálu!"
Tak za prvé to není na opačné straně areálu a za druhé se jedná o stavbu komunikace k této stavbě. :)

A kdyby jste paní Spěváčková laskavě přestala dělat ve městě problémy s opravou silnice a kácením lip (které jsou mimochodem chudáci stromy (tedy pokud jste se na ty stromy za posledních 20 let podívala)). Howgh!


Od: Pohorský - 20.10.2010 - 22:35

Vokáč
Pod dojmem četby lyrické básnické sbírky Karla Vokáče (Bolehlav, nakl. Práce, Praha 1946) prosím o sdělení bližších údajů o chystané monografii věnované tomuto básníkovi a prozaikovi. Děkuji předem za odpověď nejmenovanému autorovi této publikace. V úctě Dr. Aleš Pohorský, filozofická fakulta, Praha.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0418 s