Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Maryša po 125 letech: Zapomeňte na ochotníky, Lábuse i Kaisera

21.01.2011   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Maryša po 125 letech: Zapomeňte na ochotníky, Lábuse i KaiseraVrcholné drama bratří Mrštíků pohledem nejmladší generace. Současná inscenace hry, kterou potkal podobný osud jako její hlavní postavu... Doba dávno pominula, na/stole/ná témata však zůstávají v nás a Tyátr nehodlá mlčet.

„Poezie Maryši je málo něžná a vůbec ne laskavá; je plna temných vírů, mučení a sebemučení. A násilí – a nejenom násilí, ale dráždivosti a vábení násilí, jak prostupuje zejména postavami Vávry, Maryši a Francka.“
Jan Grossman

Studentský umělecký soubor Slovanský tyátr, který působí při Slovanském gymnáziu v Olomouci, si pro svůj letošní inscenační záměr vybral hru se zvučným názvem a více než stoletou tradicí. Maryšu bratří Mrštíků uvede v Divadle hudby premiérově již ve čtvrtek 27. ledna 2011 v 19:30.

"Vybrali jsme si klasiku hned z několika důvodů. Úspěch předchozí inscenace Poslední sen Olleho Johanssona nás zavázal k hledání další mety a v daném složení souboru a při tak nebývale vyrovnaných hereckých výkonech studentů byla Maryša adekvátním cílem. Bude to tedy především herecké divadlo, nečekejte žádné malované kulisy a bohatou výpravu," představuje koncepci inscenace režisér Zdeněk Vévoda.

Maryšu si však musel soubor částečně poupravit. Došlo k redukci počtu postav a drobnějším škrtům, které by ale neměly nikterak ohrozit srozumitelnost ani hlavní téma. Tím je podle studentů především živoření lidí ve vleku vlastního řádu a společenských pravidel.

"Maryšu si dnes spousta lidí spojuje s motivem nenaplněné lásky nebo s obrazem otrávení Vávry, my bychom ale rádi ukázali především na skrytější problémy, které jsme sami během ročního studia textu našli a které se přenáší do současnosti," dodává představitel Vávry, letošní maturant Viktor Zavadil. Že se jedná o pohled nejmladší generace dokládá i dodatek v názvu: "L.P. 2011".

Hlavní postavu Maryši ztvární sedmnáctiletá Petra Dosoudilová, jejíž herecké kvality již otestoval i olomoucký soubor Divadla na cucky. Čtvrteční večerní premiéře předchází série dopoledních představení pro studenty gymnázia, další reprízy se očekávají v průběhu jara.

V hlavní roli Petra Dosoudilová

dále hrají:
Viktor Zavadil, Petr Gavlík, Marie Nakládalová, Čeněk Sklenář, Eva Zdráhalová, Lukáš Kadlčík, Karolína Solařová, Ondřej Urbánek, Klára &Silberská, Eva Bomberová a Barbora Samková

úprava a režie
Zdeněk Vévoda
 

SLOVANSKÝ TYÁTR

Umělecký soubor založila na Slovanském gymnáziu v roce 2003 jeho nynější principálka, profesorka českého a anglického jazyka Martina Bičová. Jedním ze zakládajících členů byl také současný umělecký šéf ansámblu Zdeněk Vévoda. Pilotní inscenací se stala semaforská Kytice, za jejíž interpretaci získal Tyátr ocenění na přehlídce Prkna v Divadle Drak v Hradci Králové. Od r. 2004 připravuje soubor průměrně jednu inscenaci ročně, jejich životnost je závislá na neustálé obměně členů. Dramaturgie se nejprve zaměřovala na čistě komediální repertoár, postupně však inklinuje i k vážnějším tématům, autorskému divadlu a experimentálním formám. Studentské divadélko se těší stále větší podpoře i za hranicemi města a kraje, herci např. obstarávají program dětských dnů, studentského majálesu, revuálních večerů apod. Za inscenaci hry Poslední sen Olleho Johanssona v loňském roce získali trojnásobné ocenění na přehlídce Valašské křoví ve Slavičíně.
 
Fotografie ze zkoušek
Zdroj: Zdeněk Vévoda - um. vedoucí - SLOVANSKÝ TYÁTR / www.tyatr.xf.cz 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0757 s