Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Thrillerový nešika

20.01.2011   Ludmila Sovová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Thrillerový nešika Tři dny ke svobodě aneb Russell Crowe na sympaticky amatérské cestě za záchranou manželky.

Slogan filmu zní: „Russell Crowe má 72 hodin na to, aby zachránil to nejcennější ve svém životě.“ To je pravda, ale ne celá. To, co odlišuje tenhle výborný krimi-thriller od ostatních, je fakt, že Crowe se o záchranu své filmové manželky pokouší nikoli stylem nabouchaného, všehoschopného supermana, ale stylem obyčejného člověka – totálního amatéra.

John Brennan (Crowe) je vysokoškolský profesor. Má milující a milovanou manželku, malého synka a žije poklidný život člověka středních vrstev až do onoho dne, kdy je jeho žena zatčena pro vraždu, kterou, jak tvrdí, nespáchala. Poté, co jsou zamítnuta veškerá odvolání a Lara se pokusí ve věznici o sebevraždu, je Johnovi jasné, že musí dojít k radikálnímu zásahu z jeho strany. Přestože nemá žádné zkušenosti, začne osnovat plán, kterak dostat milovanou ženu a matku svého dítěte z vězení.
Dám vám jednoduchou otázku. Čím se liší zpracování thrillerů osmdesátých let od těch dnešních? Odpovídají samozřejmě pouze pamětníci - náctiletí totiž znají pouze dnešní bombastická zpracování a netuší, že tehdejší krimi, či thrillery, měly ještě nějaký smysluplný děj, že měly zajímavý začátek, pečlivě se rozvíjející střední část a hlavně více méně logické vyústění. Dnešní náctiletí netuší, že hrdina nemusí každé dvě minuty zařvat procítěné „fuck“ (tohle slovo již neberu coby vulgaritu, natolik zdomácnělo v americké produkci i jinde, že jde v podstatě o nevinné citoslovce), že není nutné, aby nezraněn přeskakoval jedoucí auta a unikal za zvuku explozí z hořících budov. Také nemají ponětí, že děj filmu se dá odvyprávět i v poklidnějším tempu, polopaticky, bez ustavičné střelby a uši trhající hudební složky, aniž by ztratil napětí.

Tyhle všechny moderní berličky režisér a spoluscenárista filmu, Paul Haggis, zavrhl, a díky tomu nám naservíroval hrdinu, který nedisponuje nadpřirozenými vlastnostmi, ale má strach, je ve svém konání naivní (výborná, realistická scéna, kdy se pokouší sehnat falešné dokumenty a je zbit a okraden) a nejistý si sám sebou (scéna ve věznici s klíčem). Jestliže se tedy nakonec také dopustí opravdu hrubého násilí, není to proto (jak si jistě pomyslí teenager v páté řadě žmoulající popcorn) že se v něm konečně probudil ten správný „Action Man“, ale že je naprosto a totálně zoufalý.
Vzhledem k tomu ale, že“Tři dny ke svobodě“nelze považovat za filosofující drama, ale pouze thriller s prvky krimi a dramatu, děj se i tady ubírá kupředu způsobem, který by v reálu asi neprošel, za pomoci různých náhod a hollywoodské míry štěstí. Přesto příběh nikdy nesklouzne za hranici totálního nesmyslu. (Tedy až na jeden: osobně nějak nevěřím, že policie ve Státech je tak akceschopná, akční a tolik jí to zapaluje, jako je nám předvedeno v tomto filmu.)

K dobrému pocitu určitě přispívá i herecký výkon Russella Crowea. Hraje opět to, co nejlépe umí, tedy sympatického, poněkud nemotorného hromotluka, zarputile přesvědčeného o své pravdě a kráčejícího pevně přes veškeré nezdary k nejistému cíli. Ač tento herec nepatří k mým oblíbencům, osobně si nedovedu představit v roli učitele Johna Brennana nějakého jiného hollywoodského herce. Pravda, velký Tom (Cruise), by to svedl jistě také, nicméně Crowe má dar přesvědčit, že je opravdu jedním z nás. Proto mohu film jen doporučit všem těm, které už notně otravují a nudí nezranitelní hrdinové pronášející rádoby humorná moudra za neustálého kličkování před dotírajícími kulkami, které ne a ne je zasáhnout. Hrdina tohoto filmu nám nic takového nepředvede, přesto po nějakém čase zjistíte, že mu zuřivě držíte palce a doslova s ním dýcháte. A dámy, pozor, nebude chybět ani pořádná dávka dojetí.

Thriller „Tři dny ke svobodě“ je sympatický film, který ctí žánr bez obvyklých klišé. Hodně mě potěšil. Dávám 80%.

Tři dny ke svobodě
Premiéra ČR: 20.11.2010


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0984 s