Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Benátky

23.02.2011   Julie Kolocová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

BenátkyPlovoucí gondoly v rytmu písní zamilovaných, tisíce holubích křídel, vůně moře protkávající ulice města, duch minulosti velké i maličké na každém rohu, zpěvavá italština, ozvěny hlasů lidí ze všech koutů světa, takhle se mi vybaví pod zavřenými víčky Benátky.

Ještě nikdy jsem se do jejich uliček nevydala, ale mnohokrát plánovala s turistickou mapou v ruce, kam všude bych se podívala. A najednou tam jsem, i když sedím v teple domova a nevystrčím paty ven. Čarování? Kdepak! Úžasně napsaná kniha. Naposledy jsem zažila něco podobného nad stránkami „Kdyby nám Paříž vyprávěla“ Jiřího Žáka ( najdete zde: http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=10727.)
 A nyní Benátky.

Nakladatelství Paseka
právě vydalo knihu s uvedeným názvem, jejíž podtitul zní Literární toulky městem umělců, hudby a karnevalu. Václav Fiala. Dlouho se zabývá kulturní historií evropských měst, po Paříži a Vídni se vyznal literárně i Benátkám. A povedlo se. Erudovanost dokáže spojit se čtivostí, a tak nás provádí trpělivě a s vědeckým přístupem jde ruku v ruce příjemně přehledné členění doplněné dobovými ilustracemi či fotografiemi a napínavé vyprávění příběhů lidí proslulých i těch téměř neznámých. 

Najednou tam stojíte a vůbec vás nezaskočí to, že pod jedním názvem najdete vícero náměstí, že ani jedna z turistických map vám nemůže být, i při sebelepší vůli, dobrým průvodcem a že na otázku kudy dojdete na …, dostanete pokaždé jinou odpověď. Důležitější je úžasný pocit, že v roce 1609 stojíte pod Kampanilou a chystáte se vystoupat po schodech až na vrcholek 99 metrové zvonice při klábosení nad tím, zda to, co Galileo Galilei nazývá dalekohledem, bude opravdu fungovat, nebo si z nás všech tropí žerty?

Skokem se můžeme přenést do devatenáctého století a pojďme se ubytovat třeba v hotelu Oriental poblíž náměstí sv. Marka. Po schodech k recepci právě schází Francouz, jehož nedávno ve Vatikánu přijal sám papež Lev XIII., vášnivý čtenář jeho vědecko-fantastických románů. Jules Verne! A vůbec mu nepomohlo to, že se ve snaze užít si soukromí podepíše v knize hostů pod jménem svého strýce. Jeho manželka měla na věci slávy zcela odlišný pohled, a tak je prozrazen a zájmu fanoušků čtenářů nemůže uniknout.

O Benátkách se mluví jako o městu milenců. Své by o tom zajisté mohla vyprávět George Sandová. V mužských šatech, kouřící doutníky, přesto pro muže neodolatelná. Ona a Alfred de Muset, romantický básník. Přeskočila jiskra a ve snaze uniknout dychtivým očím ujíždějí v doprovodu přítele Stendhala z Paříže do Benátek. Nádherné apartmá s výhledem na kanál, jenže ona se věnuje psaní, a tak se Muset čím dál tím víc potuluje po benátských nočních ulicích s prostitutkami v náručí alkoholu. Rvačka, krev a jak to bylo dál? Také vás chytily pavučinky dávných příběhů?

Můj nástin je pouhopouhá navštívenka, vstupte, koneckonců není nic jednoduššího.

Benátky
Literární toulky městem umělců, hudby a karnevalu
Václav Fiala
vydalo nakladatelství Paseka v roce 2011




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0254 s