Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


KINOPREMIÉRY - 14. týden

04.04.2011   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

KINOPREMIÉRY - 14. týden&Sestice nových premiér čeká na diváky v tomto týdnu v kinech. Z toho jedno pásmo složené ze tří filmů - tedy celkem 9 filmů - dost na to, abyste si vybrali podle svého založení a gusta. Na své si přijdou ctitelé romantiky, dobrodružství, napětí i milovníci dokumentů o slavných osobnostech.


Dokument o životě a díle světoznámého scénografa Josefa Svobody nazval režisér Jakub Hejma DIVADLO SVOBODA. Film představuje tuto výjimečnou osobnost tak, jak ji dosud málokdo zná. Navíc tak činí s obdivuhodnou objektivitou, bez zbytečného patosu a s překvapivým, někdy až černým humorem. Hlavní linií filmu je osobní pátrání vnuka Jakuba po jeho zesnulém dědovi. Divákům stačí připomenout, že Josef Svoboda, mimo jiné spolutvůrce Laterny magiky, realizoval více než 750 scénografií po celém světě, poprvé použil v divadle laser, vymyslel světelnou stěnu či speciální světla, která nesou po celém světě jeho jméno: „Svoboda“. Byl profesorem honoris causa, francouzským rytířem kultury (Řád čestné legie), nositelem řádu práce, národním umělcem… Spolupracoval s takovými velikány jako Lawrence Olivier nebo Friedrich Dürrenmatt. Zemřel v roce 2002 ve věku 82 let a téměř do poslední chvíle pracoval. Záslužný portrét uvádí do kin společnost CinemArt.
************************
Jiná distribuční společnost zaměřená rovně na "artové" filmy Aerofilms přichází s novinkou nazvanou JACK SE CHYSTÁ VYPLOUT (Jack Goes Boating). Známý herec Philip Seymour Hoffman si v něm zahraje titulní postavu a zároveň se ujal režie snímku. Jeho Jack je řidičem limuzíny, jenž sní o práci v newyorské hromadné dopravě a miluje reggae. Většinu času tráví se svým spolupracovníkem a nejlepším přítelem Clydem a jeho ženou Lucy. Ti Jacka seznámí s Connie (Amy Ryanová), která s Lucy pracuje v brooklynském pohřebním ústavu. Connie má na na svého nového přítele dobrý vliv – Jack se učí vařit, jde za novou kariérou a učí se plavat, aby v létě mohl vzít Connie na její vysněnou projížďku na lodičce. Zatímco však Jack a Connie pomalu propadají své lásce, manželství Clyda a Lucy se začíná otřásat v základech. Sledujeme, kterak se oba páry musí vyrovnat s nevyhnutelným osudem svých vztahů. Hoffman se už nějakou dobu zajímal o filmovou režii, ale obával se dvojí role režiséra a zároveň herce. “Jako režisér jsem musel být neustále k dispozici ostatním. A co se týče mé herecké role, je to malý film se čtyřmi hlavními hrdiny. V mnoha scénách jsou pouze dva herci, takže půlku filmu neslezu z plátna. To pro mě bylo ošemetné. Myslím, že není zdravé o sobě přemýšlet tak moc, jako jsem po dobu natáčení musel já.” Jakub Němeček z Aerofilmsu upozorňuje diváky také na soundrack s písněmi amerických nezávislých písničkářů Grizzly Bear, Fleet Foxes a dalších s tím, že kromě dokonale zvládnuté režie a současného zvládnutí role jen podtrhuje výjimečnost Seymourova debutu.
Philip Seymour Hoffman si nejen zahrál titulní roli ale i film režíroval
***********************************
Napínavý filmový zážitek slibuje snímek JSEM ČÍSLO ČTYŘI (Am Number Four). Distributor Falcon k filmu poznamenává: "Tři lidé zemřeli. Kdo bude číslo čtyři?" Režisér D.J. Caruso (Oko dravce, Disturbia) předvádí thriller plný akčních scén o výjimečném teenagerovi Johnu Smithovi (Alex Pettyfer), který je uprchlíkem a utíká před nemilosrdným nepřítelem, který ho chce zničit. John mění svou identitu, pohybuje se z města do města spolu se svým ochráncem Henrim (Timothy Olyphant). Pořád je tím novým dítětem, které nemá žádná pouta ke své minulosti. V malém městě v Ohniu, které nyní nazývá svým domovem, naráží John na nečekané události, které změní jeho život – na první lásku (Dianna Agronová), mocné nové schopnosti a spojení s ostatními, kteří sdílejí jeho neuvěřitelný osud.
Záběr z thrilleru JSEM ČÍSLO ČTYŘI
*********************************
Bonton tentokrát vsadil na romantiku. Scénář filmu LÁSKA A JINÉ ZÁVISLOSTI (Love and Other Drugs) koketuje s oblibou modrého prášku, který "může mužům vrátit hrdost." Bonton vzkazuje divákům: "Vítejte v éře, kterou jako zářivá kometa zasáhla viagra a v jednom neuvěřitelném partnerském vztahu, jenž s přispěním tohoto prášku vzniknul." Ostrou, odvážnou a hlavně nekorektně zábavnou komedii LÁSKA A JINÉ ZÁVISLOSTI natočil Edward Zwick, režisér slavných filmů LEGENDA O VÁ&SNI a POSLEDNÍ SAMURAJ.

Jamie (Jake Gyllenhaal) potká ji - krásnou a smyslnou Maggii (Anne Hathawayová). Jamie vnucuje lékařům jako dealer léky a rád by prožil s Jamie hezké chvíle. Není ale právě ve formě, tak sáhne po "motoru na erekci," který právě jeho zaměstnavatel vyvinul. S dívkou ( a zároveň pacientkou) to však není lehké... Film LÁSKA A JINÉ ZÁVISLOSTI se od jiných romantických komedií liší tím, že nepoužívá žádné kostrbaté scenáristické konstrukce, snaží se být co nejupřímnější a velmi civilní, s čímž souvisí i neobvykle odvážné milostné scény.
Láska a mnoho dalšího...
**************************
Pásmo EVEREST spojuje dva krátké a jeden středometrážní film do celovečerní podívané, určené ctitelům outdoorových zážitků. VE STÍNU BOHYNĚ MATKY ZEMĚ (režie Jindřich Procházka)je hodinový dokument o českých a slovenských horolezcích, kterým se podařilo vystoupit na vrchol Mount Everestu. Zabývá se i všemi horelezeckými expedicemi na slavnou horu. OKNO DO NEBE v produkci a režii bývalého primátora Prahy Pavla Béma zachycuje československou úspěšnou expedici, která zdolala nejvyšší horu světa Mount Everest a najdete v něm také náboženské obřady a duchovní život místních obyvatel. Na 5. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů v roce 2007 získal snímek zvláštní cenu pořadatele festivalu za film natočený v extrémních podmínkách. O rok později získal na stejném festivalu zvláštní cenu historický dokument slovenského režisér Pavola Barabáše s názvem EVEREST - JUZEK PSOTKA. Jméno tohoto legendárního horolezce vzbuzovalo respekt. Lidský i profesionální. Doma, ale i v zahraničí. Jozef Psotka, přezdívaný Juzek, byl jednou z nejvýraznějších osobností slovenského horolezectví. Člověk, který stanul na vrcholku Mount Everestu patřil do staré školy horolezců, kteří nehledí v horách na naplnění ambicí, ale jde jim o mystické spojení s přírodou. Celý jeho pozoruhodný život byl velkým příběhem dosahování nejvyšších vrcholů světa. Juzek se z vrcholu Everestu nevrátil... 
********************************
Dobrodružné drama založené na skutečné události nese název ÚTĚK ZE SIBIŘE (The Way Back). Ta událost se stala v roce 1940, kdy se o útěk z ruského gulagu pokusila mezinárodní skupinka vězňů. Uprchlíci se vymaní ze sevření nelítostné sibiřské zimy, projdou oblastí jezera Bajkal a překročí Transsibiřskou magistrálu. Před sebou však mají ještě mnohem krutější zkoušky lidské odolnosti a vůle - poušť Gobi, Himálaje a Tibet. Zachrání se až po 4 000 mílích v Indii. Sedmašedesátiletý režisér Peter Weir vstoupil do našeho povědomí již v roce 1975 filmem PIKNIK NA HANGING ROCK a v kinech měly úspěch i jeho další snímky, např. POSLEDNÍ VLNA, GALLIPOLI, ZELENÁ KARTA či TRUMAN SHOW.

Film ÚTĚK ZE SIBIŘE je založen na pamětech Slawomira Rawicze popisujících jeho útěk ze sibiřského gulagu. Spolu s tisíci dalšími vězni podstoupil Rawicz krutý tříměsíční transport do pracovního tábora na Sibiři. Kniha The Long Walk / Dlouhá cesta se stala neuvěřitelně populární a byla přeložena do 25 jazyků. Společnost Bioscop uvádí film s podtitulem "Jeden z nejsilnějších skutečných příběhů o lidské vůli a touze po svobodě." Z herců se ve snímku objeví např. Colin Farrell, Mark Strong, Jim Sturgess, Ed Harris, Saoirse Ronan a d.
Foto: aerofilms.cz, falcon.cz, bontonfilm.cz, bioscop.cz, pravda.sk

ÚTĚK ZE SIBIŘE - dramatický a úspěšný...


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0425 s