Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Noční můry nespí II. Rozhovor

13.04.2011   redakce   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Noční můry nespí II. RozhovorMinule jsme otevřeli serii rozhovorů s tvůrkyněmi knihy Noční můry nespí. Dnes přinášíme rozhovor s bývalou šéfredaktorku NAKLADATELSTVÍ XYZ. JANA SEMELKOVÁ připravila knihu k vydání. Chceme se dozvědět, proč zrovna tento typ literatury.

Proč se NAKLADATELSTVÍ XYZ rozhodlo vydat zrovna horory pro náctileté? Přeci jen má mnoho lidí názor, že horory by děti číst neměly. Tak proč by měly číst zrovna Noční můry nespí?
Horory pro náctileté, tedy přímo napsané pro náctileté, nejsou na škodu. Naopak, jsou-li vytvořeny s ohledem na konkrétní věkovou skupinu, pak pobaví a nevyděsí tak, jako když si mladý čtenář najde v knihovně horor pro dospělé. Ten nemusí ani pochopit. Zároveň jsme vycházeli z úspěšnosti obdobných sborníků a titulů, které se hemží upíry, vlkodlaky a jinými podivnými bytostmi. Ještě malá poznámka k mínění, že děti horory číst nemají - proč jim tedy předkládáme Erbenovu Kytici, pohádky bratří Grimmů a podobné děsuplné a nervy drásající texty? Dokonce je najdeme i v doporučené literatuře…

Mezi průkopníky hororů pro děti na českém trhu byla kniha Požíračka mrtvol. Proč byla podle Vás tak úspěšná?
Požíračka mrtvol je sborník děsivých povídek, které sepsal švédský pedagog. Vyprávěli si je jeho žáci večer na školách v přírodě. Takže jsou to příběhy, kterými se samy děti strašily před spaním. Proto se staly kultovní knihou jak ve &Svédsku, tak později u nás.

Dají se nějak porovnat Požíračka a Můry?
Noční můry, které nás nenechají spát, jsou trošku jiné. Jsou psané literáty, takže ztrácejí sílu syrovosti. Jejich síla je v kvalitnější pointě a ve větší pestrosti. Každý z autorů se chopil jiného tématu, strašil čtenáře pěkně po svém, v době, která mu nejlépe seděla. Najdete zde historické události, současnost, nadpřirozeno i budoucnost… Opravdu je důvod k přečtení.

Jsou povídky v knize Noční můry nespí skutečně tak strašidelné? Bála jste se, když jste je četla?
Musím se přiznat, že ano. Četla jsem je na dovolené a leckdy jsem nemohla ani usnout. Nebudu říkat, která povídka mne vyděsila víc, která míň, každá je jiná a všechny dobré. Ale všem, kdo budou chtít číst tyto příběhy u vody, doporučuji vynechat příběh Aqua mala - až si povídku doma v posteli přečtete, pochopíte proč.

NAKLADATELSTVÍ XYZ v poslední době zahájilo Vaší zásluhou rozsáhlou spolupráci se členy skupiny Hlava nehlava. Čím Vás tato skupina tak zaujala?
Ráda pomáhám začínajícím autorům. Díky lektorce tvůrčího psaní Ivoně Březinové se tvůrčí skupina Hlava nehlava stala jakousi vlajkovou lodí mladých autorů. Jejich texty jsou neotřelé, hlavně přinášejí nový proud do našeho literárního rybníčku. Tak proč těm nejlepším z nich nedat šanci? NAKLADATELSTVÍ XYZ není v tomto smýšlení samo - stejně se knížky autorů této tvůrčí skupiny objevují i v Knižním klubu, Albatrosu, Mladé frontě. Možná jen ne v takovém rozsahu, neboť naše nakladatelství vypravilo do světa za poslední rok šest knížek (dvě sbírky a čtyři samostatné knihy).
 
Zdá se, že literatura pro děti a mládež nabírá nový vítr do plachet. Je to ten nejlepší?

Tudy k prvnímu rozhovoru: (klikni)

Zdroj textu Mgr.David &Sváb
titulka
www.radio.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0675 s