Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Proč novináři lžou?

24.04.2011   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Proč novináři lžou?Být dnes novinářem, znamená mít špatnou pověst. Novinář je synonymum pro lháře. Rozhodně to není náhoda.

Většina novinářů někdy buď lhala nebo neřekla všechno. Nemusí za tím ovšem vždy vězet zlý úmysl. Například pokud je takový reportér pozván na výroční oslavy města, kde dostane zdarma klobásku a pivečko, může mu později připadat hloupé pomluvit starostu za to, že se zdatně pokoušel o zápis do Guinessovky za nejtrapnější proslov. Záznam z akce sepíše kulantně tak, aby nelhal, ale ani neurazil. Zkrátka šikovně mlží.

Lhát se dá z mnoha horších důvodů – pro prachy či úspěch, z pomsty či touhy zákeřně se čtenářem manipulovat. Nevím, která z těchto verzí je dnes v tisku častějším přístupem, ale rozhodně se takových příkladů najde dost. Jeden přímo ze života: jednou takhle na konci léta nás v poloprázdné Peci pod Sněžkou naháněl po ulici televizní tým, aby nás mohl vyzpovídat z několika otázek. Ta první a nejzásadnější zněla, proč trávíme dovolenou v Čechách. Manžel odpovídá, že byl v Krkonoších naposledy někdy v dětství, chtěl se sem vrátit. Dcera říká, že to chtěli rodiče. Pak manžel ještě odpovídá na doplňující otázku, jestli se nám tu zdá draho - říká, že levné to zrovna není, ale dá se to utáhnout. Já se odmítám byť jen ukázat před kameru a jsem ráda, že mám zcela zřetelnou výmluvu, neboť jdeme sice na túru, ale prakticky rovnou od zubaře a já mám nateklou tvář a šišlám. Večer nám volají známí: „Vy jste teď v Krkonoších? Viděli jsme vás v televizi!“ Reportáž si pustíme později na internetu. Je o tom, že Češi nemají peníze na dovolenou v zahraničí, proto jezdí na dovolenou do Čech. Na nic takového se nás sice nikdo neptal, ale z šikovně vystřižených odpovědí manžela i dcery vyplývá, že skutečně reagují na tuto otázku. Dcera říká, že do Krkonoš chtěli jet rodiče, manžel že i tady v Čechách se mu to zdá drahé. A co je na tom nejhorší? Takhle s námi manipulují pořád! V televizi, v tisku, v rádiu…

Jistě ne všichni reportéři jsou takoví, znám poctivé zapálence, kteří mají tuhle práci prostě rádi, jenomže bohužel těmhle novinářským „rytířům od kulatého stolu“ kazí pověst ti, kterým jde hlavně o vlastní zisk. Jak se to bude do budoucna vyvíjet a zda novinář zůstane synonynem pro lháře, to ukáže jen čas – ale... bojím se.

Zdroj foto: dagmar-hilarova.hilarius.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0354 s