Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ach, cara mia!

25.04.2011   Jaromír Komorous   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ach, cara mia!Pro české výtvarníky 19.století se stala Itálie vysněnou destinací k pobytu na cestě za vlastním profilem. Prestižní zastávkou, na níž dosáhla jen špička. Jména umělců tudíž předvídatelná. Stipendijní pobyty za odměnu se bohatě vyplatily. Na úrovni výstavy je to sakra znát. Zpč.galerie připravila v Masných krámech expozici "Ach! Italia, cara mia!"

Akce vložená do letošních Smetanovských dní, multikulturního festivalu. Tato leží jednoznačně na jeho výtvarnické větvi. Co mají společného obrazy vystavené v Masných krámech? A plastiky vedle stojící? Cítíte vyvěrající teplo. Dobře. Když pořádně zatopí, kouzlo může vysublimovat. Ale co to neovlivní? Co je markantní, viditelné? Na první pohled? Práce se světlem, jeho kontrastem. Pozitivum, jež tady lze vyučovat. Podle vystavovaných kousků by to nebylo nemožné. 90 obrazů, kreseb, grafik, soch a dalších objektů. Díla málo známá veřejnosti, některá nově restaurovaná. Bohatství národního kulturního dědictví, jaké jsem dlouho neviděl. Prohlížím plátna. Vítr v olivových hájích i vodní tříšť vln jezera Garda. Přejedu kopec a na břehu moře zahlédnu Andromédu. Co chcete… Tulák po hvězdách.

Jak říkám, jména nikoho nepřekvapí. V obrazech se objevuje mytologie starověku a historie raného křesťanství, ale i malba krajinářská, snažící se zachytit známé symboly přírody italského škrpálu. A mezilidské vztahy a jejich vazba na krajinu? Taková plátna najdete určitě. Kdo tu tedy defiluje? První ředitel pražské akademie Josef Bergl. Malířský rod Mánesů, Josef Vojtěch Hellich, František Ženíšek, Josef Václav Myslbek. Obrovská kurátorská práce. Plátna i plastiky z domácího archivu a mnoho dalších, zapůjčených z jiných galerií i od soukromých sběratelů umění. Celá výstava je rozdělena do tří tematických celků dle třetin 19. století. Ta poslední je asi nejatraktivnější. Z pohledu současného návštěvníka určitě. Ale, co když to je jen pohled můj? A tak se ptám zrovna přítomných literátů. Uklidnili mě. Není jen můj. Kolektivní pochybení se přece jen snáší líp.

Západočeská galerie, Masné krámy, výstava Ach Italia, cara mia!
11.února - 22.května

obrázky www.zpc.galerie.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0396 s