Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kde leží práh dospělosti?

07.06.2011   Jaromír Komorous   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kde leží práh dospělosti?Obávám se, že věkově níž, než kam ho směrují renomovaní autoři publikace Na prahu dospělosti a určitě níž, než kde ho stanovuje zákon. Nebo žiji v jiném světě a je na mně, abych korigoval svůj pohled na svět a chování jedince v něm. Kvarteto autorů Tomáš Katrňák, Zdeňka Lechnerová, Petr Pakosta, Petr Fučík, se postaralo ovšem o velmi zevrubnou studii onoho věku a nezáleží, kam každý z nás posune jeho pomyslnou laťku.

Přeskočíme ji dříve nebo později téměř všichni a už v produktivním věku jsou rozdíly smazány. Na co se kvarteto odborníků zaměřilo? Partnerství, sex a životní představy mladých v současné české společnosti. Vyrůstat v určité historické době, v konkrétním typu rodiny, v daných majetkových poměrech je víceméně osud. A pak s tou tíhou jemu určenému nákladu jedinec dospěje, nejdříve fyzicky a pak, pokud se vede, i psychicky a začne přelézat onen práh, o kterém je řeč. Někdo to zvládne levou zadní a jaksi přirozeně, troufám si říct většina. Ta menší část z nás potřebuje postrčit, možná i nasměrovat. A pak jsou tací, na které nefunguje nic. Tak to příroda zařídila. Některý pupen na jarním stromě také zaschne a strom sám z toho žádné problémy nemá. Umět přijímat zákony přírody a společnosti v ní tato zapomněla zcela určitě a myslet si, že je možné vše přemoci svým vlastním záměrem, je holý nesmysl hodný rétoriky 20.století. Každý z nás si klade otázku, odkud jdem a kam. Kniha nám pomůže se umět na té cestě orientovat. Dokonce i poradí, co můžeme nechat v těch telecích letech bez povšimnutí, ono se to vyvrbí, a naopak, kam soustředit svou vůli a chod života se snažit ovlivnit.. A co považuji za hodně pozitivní, je poznání, že kniha pomůže určit způsob myšlení každého z nás bez ohledu na jeho sociální původ. Když jsme u sociologie, ta je v knize hodně často citována. Po právu. Problém, který osvětluje, je ryze sociologický, nebo se okolo něj tře. Nedivil bych se, kdyby svazek zaujímal místo v knihovničce každého teenagera, který se chce o sobě něco dozvědět.

Termín „nerovné sociální šance“ je jistě známý každému z nás a mnohého přivedl ke skřípění zubů. Ovšem to je přístup těžce iracionální i bez pohledu do této knihy. Zdálo by se, že životní výsledky jsou podmíněné sociálním původem. Ale kniha dokladuje, že to platí pouze do věku onoho prahu dospělosti a dále je to záležitost silně individuální a tudíž ovlivnitelná. Ale nečekejme od ní návody na život. Tím se musíme nakonec prohrabat sami.
Jednotlivé kapitoly nás ovšem postrčí směrem, kterým bychom se možná vůbec neodvážili vyjít a které nám, když nic jiného, podají erudované vysvětlení, co nás v jakém případě čeká.

Svazek lze chápat jako vědeckou literaturu určenou nejširší veřejnosti. Psána je srozumitelně, prokládána množstvím grafů a ilustrací a od začátku pomáhá s orientací v ní důkladným obsahem, citujícím všechny problémy v ní probírané. Závěrem? Myslím, že potřebné čtení.

Tomáš Katrňák, Zdeňka Lechnerová, Petr Pakosta, Petr Fučík: Na prahu dospělosti
Vydalo nakladatelství Dokořán v roce 2011
Obálka
www.dokoran.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0543 s