Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip - BOŽSKÁ EMA - drama lásky a odvahy

29.01.2021   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip - BOŽSKÁ EMA - drama lásky a odvahyBožidara Turzonovová září v roli velké české dramatické zpěvačky Emy Destinové ve filmu BOŽSKÁ EMA. V roce 1979 si ho vyvzdoroval a podle námětu a scénáře Zdeňka Mahlera natočil režisér Jiří Krejčík.

V kinech se tehdy film přiliš neohřál. Dlouho se váhalo s jeho premiérou, pak směl být promítán bez reklamy jen v okrajových kinech. Dnes už mladí lidé těžko pochopí, proč příběh světoznámé umělkyně a slavné Češky tolik vadil tehdejším schvalovacím orgánům. Přitom právě tohle je film, který by měl být promítán studentům na školních představeních - jednak pro možnost probudit dohasínající národní uvědomění a jednak pro zářný vzor vytrvalé snahy jít za životním cílem přes úskalí doby i překážky méně talentovaných a odolat svodům případné kolaborace.

Zahraniční filmaři při životopisných látkách většinou sáhnou po slavných osobnostech proslulých skandály či mimořádně dramatickými osudy, případně po životních osudech královských či šlechtických rodin. Čeští filmaři mají v tomto jistou mezeru - např. nejslavnější osobnost českých dějin král Karel IV. se dosud nedočkal filmu, věnovanému jen jemu a jeho panování. Další osobnost, která udělala na čas z Prahy hlavní město Evropy Rudolfa II. známe jen z karikaturikovaného podání v Pekařově císaři. Kněžna Libuše či Svatý Václav se dočkali zpodobnění ještě v době němého filmu a pak už přišly na řadu spíše osobnosti - buď z uměleckého světa - Mikoláš Aleš, Alois Jirásek (Mladá léta), Bedřich Smetana (Z mého života), Božena němcová (Horoucí srdce), Jan Amos Komenský (Putování Jana Amose), Jan Neruda a Karolína Světlá (Příběh lásky a cti), Karel Hynek Mácha (Mág) nebo vynálezci a objevitelé - Josef Božek (Posel úsvitu), doktor Jan Janský (Tajemství krve) či cestovatel dr. Emil Holub (Velké dobrodružství).
V životním příběhu "božské" Emy Destinové se režisér Krejčík pokusil vrátit do českého filmu vlastenecký (možná až patetický) tón. Film začíná největšími úspěchy zpěvačky na scénách amerických divadel a představuje její ctitele mezi nimiž byl třeba Toscanini či Caruso. Ema však touží po návratu do Čech, kde mezitím hoří první světová válka. I přes varování a výhodná zahraniční angažmá se do Čech vrací. Vlast se jí "odmění" zadržením rakousko-uherským kontrašpionážním oddílem a obviní ji ze zapojení do protirakouského odboje. Po krátkém pobytu ve věznici je internována ve svém zámečku Stráž a také pečlivě střežena. Tady se setkává se svojí velkou láskou, myslivcem Viktorem, který se stará o její lesy. Následuje síť intrik spřádaných vyšetřovateli, kteří za každou cenu chtějí slavnou zpěvačku usvědčit a donutit ji ke zradě...

Ema Destinová jako hrdá žena se odmítla zaprodat tyranské moci a raději riskovala násilné přerušení své kariéry. Toto hrdé gesto určitě v době vzniku filmu postrašilo normalizační schvalovatele ale nadchlo diváky, kteří si film dokázali najít a jet za ním třeba i do venkovských kin, když v jejich městě nesměl být promítán.

Připomenu ještě, že pěvecké party zpívá za slovenskou herečku Božidaru Turzonovou Gabriela Beňačková a že v dalšíhch rolích se představí Juraj Kukura, Jiří Adamíra, Miloš Kopecký, Josef Kemr, Josef Somr, Čestmír Řanda a další známí herci.
Foto: film.osobnosti.cz, ceskatelevize.cz, antikvariat.cz
**********************************************************************
BOŽSKÁ EMA
ČSR 1979, režie Jiří Krejčík,
nenechte si ujít v televizi na programu CS film v úterý 2. února ve 20 hodin.

 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0644 s